Nämä alat työllistävät koronasta huolimatta – Vielä löytyy kesätöitäkin!

”Koronakevät on hiljentänyt rekrytointeja maaliskuun puolivälistä lähtien”, sanoo Duunitorin johtava konsultti Lauri Vaisto ja kertoo, mitkä alat nyt työllistävät.
Toukokuun toisella viikolla Duunitorin rekrytointisivuston kautta oli tarjolla reilut 20 000 avointa työpaikkaa. Näistä joka neljäs on sosiaali- ja terveydenhuoltosektorilla, mutta myös opetusalalle on kysyntää, kun ensi syksyn opettajahaut ovat käynnissä.
Uusi koronaepidemian mukanaan tuoma ilmiö on Vaiston mukaan se, että nyt joka viidennessä työpaikkailmoituksessa mainitaan etätyön mahdollisuus.
Korona on jäädyttänyt matkailu- ja ravitsemusalan rekrytoinnit
Lauri Vaisto korostaa, että koronakriisi on kohdellut toimialoja eri tavoin.
”Matkailu- ja ravitsemusalalla rekrytoinnit ovat vähentyneet yli 90 prosenttia viime vuoteen verrattuna, mikä on ymmärrettävää – ravintolat, hotellit ja rajat ovat kiinni eikä asiakkaita ole.”
Ravintola- ja matkailualalla on avoinna yhteensä 758 työpaikkaa, kun vuoden 2019 huhti-toukokuussa Lauri Vaiston mukaan alalla saatettiin viikossa julkaista jopa 2000 uutta työpaikkailmoitusta.
Nämä alat työllistävät – It-alalla pyyhkii hyvin koronasta huolimatta
Lauri Vaisto korostaa, että koronasta huolimatta on eniten työpaikkoja sisältävien alojen listaus on pysynyt samankaltaisena viime vuosiin verrattuna. Eniten ovat työtä tarjonneet perinteisesti opetus- ja koulutusala, terveydenhuoltoala sekä myyntityö.
”Etenkin myyntityö on rekrytointimarkkinoiden kestosuosikki. Korona-aikana avoimet alan työpaikat tosin painottuvat etämyyntiin, kuten perinteiseen puhelinmyyntiin. Lisäksi työntekijöitä haetaan yritysmyynnin tehtäviin, sillä työtä voi tehdä hyvin omassa etätoimistossa videoyhteyksin”, Vaisto kertoo.
It-alalla kysyntä osaajista käy tällä hetkellä suorastaan kuumana.
Vaiston mukaan työllistymisnäkymät ovat myönteiset muun muassa verkkokaupan osaajille ja infrastruktuurin ylläpitäjille – sujuvat etätyöyhteydet ovat erityisen tärkeät nyt, kun eletään korona-aikaa.
Terveydenhuollossa työntekijätarve jakautuu puolestaan epätasaisesti. Kaikki mahdollinen apu tarvitaan koronaepidemian hoitamiseen, mutta kiireetön terveydenhuolto on samalla hidastunut, kun monet siirtävät lääkäriaikojaan myöhemmäksi.
Tänäkin kesänä rakennetaan ja kunnostetaan
Korona ei ole vienyt kaikkia kesätöitä – Lauri Vaisto kertoo Duunitorin sivustolla olevan tällä hetkellä auki noin 1600 kesätyöpaikkaa, joista suurin osa näistä on terveydenhuollon ja myynnin parissa.
Vaiston mukaan kysyntää työntekijöille on myös rakennusalalla, joka on koko koronakevään ajan jatkanut toimintaansa lähes tavalliseen tapaan.
”Koronan vaikutukset ovat saattaneet näkyä viivästyksinä uudiskohteiden rakentamisessa, mutta käynnissä olevia työmaita on runsaasti ja niihin tarvitaan tekijöitä. Lisäksi kesä on otollista aikaa remonteille ja korjaustöille – näistä esimerkkeinä yksityistalouksien tilaamat kiinteistöjen katto- ja vesityöt.”
Vaisto myös muistuttaa, että valtio on perinteisesti pistänyt talouden rattaita pyörimään juuri rakennusalan kautta, mikä näkyy etenkin kesäisin suoritettavina tietöinä ja katuremontteina.
”Kaikkiin maataloustöihin ei voi mennä pystymetsästä”
Julkisuudessa on tänä keväänä puhuttu erityisesti puutarha- ja maatalousalan työvoimapulasta. Lauri Vaisto näkee ongelmalliseksi sen, että keskustelussa on niputettu surutta yhteen varsin eri tyyppisiä työtehtäviä, jotka kukin vaativat kuitenkin omanlaistaan osaamista.
Keskustelussa on myös noussut esiin vähättelyä suomalaisten työntekijöiden halukkuudesta tehdä perinteisiä, fyysisiä maatilan töitä.
Tämä on Vaistosta harmillista – työnhakuun kun vaikuttaa esimerkiksi hakijan osaaminen ja koulutushistoria.
”Mansikanpoimintaa voi suorittaa vähemmälläkin koulutuksella, mutta kaikkiin maataloustöihin ei vain voi mennä niin sanotusti pystymetsästä.”

”Sadonkorjuussa tarvittavien koneiden käyttö ja huoltaminen vaativat teknistä osaamista”, Vaisto muistuttaa. © iStock
Mahdollisimman moni nuori kesätöihin
Monelle nuorelle tuleva kesä voi tarjota ikimuistoisen kesätyökokemuksen koronasta huolimatta.
Tähän liittyen Lauri Vaistolla on esittää harras toive työnantajien suuntaan.
”Jos on vähänkin mahdollisuuksia palkata nuori ensimmäiseen kesätyöhönsä, toivon että mahdollisimman moni työnantaja tekisi näin. Jokaisena vuonna aina uusi ikäluokka saa mahdollisuuden astua työmarkkinoille. Olisi hienoa, että työnantajat kantaisivat näistä nuorista yhteiskuntavastuuta – poikkeusoloista huolimatta.”