Nämä harmit odottavat kansanedustajia uusissa tiloissa

Eduskunnan väliaikaiset toimitilat ovat varsinaisia tiloja ahtaammat. Luvassa voi olla monenlaista pientä harmia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eduskunta muuttaa evakkoon Sibelius-Akatemian tiloihin aivan remontoivan Eduskuntatalon viereen.

Eduskunnan väliaikaiset toimitilat ovat varsinaisia tiloja ahtaammat. Luvassa voi olla monenlaista pientä harmia.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Mäkinen

Uusi eduskunta istuu kaksi ensimmäistä vuottaan väliaikaisissa tiloissa Eduskuntatalon viereisessä Sibelius-Akatemiassa. Varsinaista Eduskuntataloa remontoidaan syksyyn 2017 asti.

Eduskuntakauden päättäjäisiä vietetään 15. huhtikuuta, neljä päivää ennen eduskuntavaalien varsinaista äänestyspäivää. Uusi eduskunta aloittaa työnsä Sibelius-Akatemian konserttisalissa toukokuussa.

Seura selvitti neljä asiaa, jotka saattavat aiheuttaa eduskunnan väelle päänvaivaa.

Pääovi turistibussien pysäkillä

Eduskuntatalon jyhkeä pääovi portaineen Mannerheimintien varressa on varmaankin suomalaisen parlamentarismin näkyvin symboli. Seuraavan kahden vuoden ajan pääovi on turistibussien pysäkin vieressä Pohjoisella Rautatienkadulla.

Kun kansanedustajat saapuvat eduskunnan päärakennukseen, he voivat nousta taksista rauhassa portaiden edessä olevalla pysähdyspaikalla. Siihen sopii tarvittaessa lukuisia takseja ja ministereiden mustia virka-autoja.

Väliaikaisen pääsisäänkäynnin kohdalla katu on hyvin vilkas ja kapea. Muutama taksi tai musta ministeri-Audi voi muodostaa siihen jonon ja hieman useampi peräti tulpan.

Eduskuntatalon portailla on totuttu näkemään mielenosoituksia jos jonkin asian puolesta. Väliaikaisen pääsisäänkäynnin kohdalla pienikin kansankokoontuminen tukkii vähintään jalkakäytävän. Eikä mielenosoituksen näkyvyys ole suuri.

Rynnistys ahtaassa aulassa

Moni kansanedustaja rientää saliin yleensä juuri ennen kuin täysistunto alkaa. Useimmat pyrkivät olemaan paikalla, kun heillä on mahdollisuus painaa nappia läsnäolonsa merkiksi.

Jos joku myöhästyy, hänellä on vielä istunnon jälkeen mahdollisuus käydä mainitsemassa pöytäkirjatoimiston sihteerille olleensa paikalla. Tätä paikkaustointa kuitenkin vältellään.

Vanhan Eduskuntatalon istuntosalissa kansanedustajien rynnistykset eivät ole aiheuttaneet ongelmia. Siellä edustajat viettävät aikaansa paitsi työhuoneissaan, myös eduskunnan kuulussa kuppilassa.

Vanhassa talossa istuntosali on pyöreä sali, jonka eri puolilla on neljä ovea. Edustajat pystyvät siirtymään saliin leppoisasti esimerkiksi Valtiosalista tai kuppilasta.

Uuteen istuntosaliin edustajat siirtyvät ahtaan eteisaulan kautta. On odotettavissa kiinnostavia kohtaamisia, kun reippaat edustajat painelevat yhtä jalkaa kohti painikeitaan.

Kahvioon ei mahdu

Eduskunnan kuppila on perinteisesti ollut varsinainen seuranpitopaikka. Siellä kansanedustajat seurustelevat sidosryhmiensä, lobbareiden, muiden vieraiden, virkamiesten ja toimittajien kanssa. Samaan pöytään sopii sopuisasti monen puolueen kansanedustajia, vaikka asiat riitelisivätkin.

Vanhassa kuppilassa on noin 150 asiakaspaikkaa. Väliaikainen vastine on Sibelius-Akatemian kahvio, jossa asiakaspaikkoja on vain nelisenkymmentä.

Eduskunnassa pyörivät ihmiset arvelevat, että kahvilan koon vuoksi lähiseudun ravintoloiden liiketoiminta piristyy. Jos talossa ei ole tilaa, kansanedustajien tapaamiset ja keskusteluryhmät siirtynevät talon ulkopuolelle. Sieltä on sitten hieman työläämpää kiiruhtaa istuntoihin ahtaan aulan kautta.

Pieni hauska yksityiskohta on kahvilassa oleva esiintymisnurkkaus. Piano on ehkä joidenkin harmiksi poistettu nurkkauksesta.

Kansanedustajat stagella

Eduskunnan perinteinen istuntosali on suuri laakea ja pyöreä sali, joka patsaineen on muodostunut käsitteeksi. Ministerit ja puhemiehet istuvat juhlallisesti huomion kiintopisteessä, ja vuorollaan kukin kansanedustaja voi käydä ministerien ja puhemiehistön aitioiden kupeessa pitämässä puheen.

Edustajat istuvat puolueen ja eduskuntakausiensa määrän mukaisesti tarkassa järjestyksessä kaarevien pöytien ääressä. Tilaa on niin paljon, ettei tarvitse olla aivan kylki kyljessä. Salia kiertävät lehterit, joissa istuntoja seuraavat toimittajat, valokuvaajat ja satunnaiset kansalaiset.

Uusi sali on Sibelius-Akatemian konserttisali, joka on huomattavasti ahtaampi ja arkisempi kuin Eduskuntatalossa. Ministeri- ja puhemiesaitiot ovat esiintymislavalla. Kun kansanedustaja pitää puheen, hän kiipeää niin sanotusti stagelle. Sieltä hän sitten julistaa konserttisalissa istuvalle yleisölleen, edustajakollegoilleen.

Ensimmäisen kauden kansanedustajat istuvat salin perällä. He eivät näy lehtereille muuta kuin näyttöruudulta.

Juhlavuudessa väliaikainen sali häviää varsinaiselle istuntosalille roimasti. Se tuo mieleen lähinnä luokkahuoneen. Lavalle johtavat portaat narisevat hieman.

X