Varaudu pahimpaan: Nämä koirat eivät elä vanhoiksi – Lyhytikäisten koirien rotuvaivoina hengitysvaikeuksia, syöpää ja mahalaukunkiertymistä

Koirien jalostuksen yhteydestä sairauksiin puhutaan paljon – mutta minkä rotujen koirilla on luontainen taipumus kuolla nuorina? Listasimme viisi rotua, joiden keskimääräinen elinikä jää Kennelliiton tilaston mukaan lyhyeksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanskandoggi ja ranskanbulldoggi ovat lyhytikäisiä koiria.

Koirien jalostuksen yhteydestä sairauksiin puhutaan paljon – mutta minkä rotujen koirilla on luontainen taipumus kuolla nuorina? Listasimme viisi rotua, joiden keskimääräinen elinikä jää Kennelliiton tilaston mukaan lyhyeksi.
Teksti:
Katriina Lundelin

Koirien elinikä on keskimäärin 10–13 vuotta. Koirarotua voi pitää lyhytikäisenä, jos se kuolee keskimäärin alle seitsemänvuotiaana.

Pienikokoiset rodut voivat elää hyvinkin 15-vuotiaiksi, mutta suurikokoiset rodut ovat lyhytikäisempiä.

”Suuret koirat ikääntyvät nopeammin kuin pienet”, selittää Anu Lappalainen, pieneläinradiologian dosentti Helsingin yliopistosta.

Koirien elinikä lyhenee sairauksien vuoksi – minkä ikäinen koira on ”vanha”?

Koirien elinikää voivat lyhentää erilaiset perinnölliset sairaudet, mutta myös kaikille roduille yleiset sairaudet, kuten syöpä tai sydänlihassairaudet.

Kennelliiton koiranetistä löytyy tilastotietoa siitä, missä iässä erirotuiset koirat yleensä kuolivat tai lopetettiin vuosina 2005–2020.

Kennelliiton tilastoon ei koota kaikkia erirotuisten koirien kuolemia. Omistajat voivat itse ilmoittaa koiransa kuolinsyyn Kennelliitolle, jotta tietoa voidaan käyttää koirien terveyden edistämiseen.

Kuolinsyytilasto antaa kuitenkin vahvaa viitettä siitä, millaisten vaivojen vuoksi eri rotujen koirayksilöt kuolevat.

”Tilastosta kannattaa katsella sitä, minkä ikäisiä rodun vanhuuteen kuolleet yksilöt ovat olleet ja paljonko se poikkeaa rodun keski-iästä. Se kertoo paljon koiran alttiudesta kuolla sairauksiin”, Lappalainen sanoo.

Lue myös: Lemmikin hellyttävä tuhina voikin olla merkki hengitysvaikeuksista – Yhä useammalle lyhytkuonoiselle koiralle apua eläinlääkärin leikkauspöydältä

Myös omistajien käsitykset siitä, minkä ikäinen koira on vanha, paljastavat paljon.

Esimerkiksi Suomen ranskanbulldogit Ry:n Wanhat rutut -palstalle voi ilmoittaa kahdeksanvuotiaan seniorikoiran. Vertailun vuoksi Mäyräkoiramme-lehdessä koiravanhuksilta edellytetään 15 vuoden ikää.

Listasimme viisi koirarotua, jotka elävät keskimääräistä lyhyemmän elämän sairauksien vuoksi.

1. Ranskanbulldoggi: keski-ikä 5 vuotta 6 kuukautta

Ranskanbulldogin lyhyt kuono aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Ranskanbulldoggi on itsepäinen ja seurallinen rotu. © iStock

Seura- ja kääpiökoiriin kuuluva ranskanbulldoggi lopetetaan selkäsairauksien vuoksi jopa useammin kuin kaikilla koirilla yleisen syövän takia. Mäyräkoirahalvaukseksi kutsuttu välilevytyrä oli kaikista selkäsairauksista yleisin syy ranskanbulldogin lopettamiselle tai kuolemalle.

Muiden lyhytkuonoisten koirien tavoin myös ranskanbulldoggi kärsii hengitystiesairauksista, mutta ranskanbulldoggilla ne eivät Kennelliiton tilaston mukaan johda usein koiran lopettamiseen.

Vanhuuteen kuolleiden ranskanbulldoggien keski-ikä: 10 vuotta 5 kuukautta

 

2. Englanninbulldoggi: keski-ikä 5 vuotta 8 kuukautta

Englanninbulldoggin arvioidaan usein tarvitsevan vain vähän liikuntaa.

Englanninbulldoggi on päättäväinen ja voimakas seurakoira. © iStock

Mikään yksittäinen syy ei Kennelliiton tilastoissa selitä englanninbuldogin lyhyttä elinikää, mutta muutamia yleisiä syitä ovat luuston ja ihon sairaudet sekä kaikilla koirilla yleiset sydänsairaudet ja syöpä.

Vanhojen taistelu- ja molossikoirien perillinen on lyhytkalloinen ja lyhytkuonoinen. Siksi se kärsii etenkin hengitystie- ja ihosairauksista, koska sen hengitystiet ovat ahtaat ja kasvot poimuilla. Raskaan rakenteensa vuoksi rotu on altis luuston- ja nivelten sairauksille, kuten erilaisille nivelrikoille.

Vanhuuteen kuolleiden englanninbuldoggien keski-ikä: 9 vuotta 7 kuukautta

3. Tanskandoggi: keski-ikä 5 vuotta 9 kuukautta

Nykyisen tanskandoggin esi-isinä pidetään vanhoja ”Bullenbeissereita” sekä villisikakoiria, jotka olivat englantilaistyyppisen vahvan mastiffin ja nopean, ketterän vinttikoiran välimuotoja.

Tanskandoggi uros on vähintään 80 senttimetriä korkea. Naaraalta vaaditaan vähintää 72 senttimetrin korkeutta. © iStock

Suurikokoiset koirat elävät merkittävästi pieniä koiria lyhyemmän elämän.

Tanskandogilla on yksi kuolinsyy ylitse muiden: mahalaukun kiertymä, joka piinaa etenkin suuria koirarotuja.

Kivulias sairaus aiheutuu siitä, että mahalaukku laajenee ja kiertyy itsensä ympäri. Koira joutuu usein shokkitilaan ja läähättää. Ainut pelastus mahalaukun kiertymään on kiireellinen leikkaushoito, joka ei sekään aina auta, jolloin koira kuolee sairauteensa.

Vanhuuteen kuolleiden tanskandoggien keski-ikä: 9 vuotta 3 kuukautta

4. Irlanninsusikoira: keski-ikä 5 vuotta 9 kuukautta

Irlannin susikoiraa käytetään perinteisesti susien metsästykseen.

Irlanninsusikoira painaa 40–80 kiloa. © iStock

Vinttikoiriin kuuluva irlanninsusikoira on hieno ilmestys, mutta sillä on myös tyypilliset suuren koiran vaivat: sydänsairaudet ja syövät koituvat irlanninsusikoiran kuolemaksi tavallista useammin. Etenkin luiden ja nivelten kasvaimet osuvat rodun yksilöiden kohdalle usein.

Irlanninsusikoiralla on myös kohonnut alttius mahalaukunkiertymälle, vaikka se ei koidukaan sille kuolemaksi yhtä usein kuin tanskandoggien kohdalla.

Vanhuuteen kuolleiden irlanninsusikoirien keski-ikä: 9 vuotta 2 kuukautta

5. Berninpaimenkoira: keski-ikä 6 vuotta 5 kuukautta

Suuren kokonsa vuoksi berni tarvitsee perusteellisen kotikasvatuksen.

Berninpaimenkoira kuuluu sveitsinpaimenkoiriin. © iStock

Syöpiä esiintyy kaikilla koirilla, mutta suurikokoiset berninpaimenkoirat sairastuvat siihen poikkeuksellisen usein. Kennelliiton koiranetissä noin 40 prosentissa bernien kuolemista syynä oli syöpä. Seuraavaksi yleisin syy, luusto- ja nivelsairaudet, johtivat bernien lopettamiseen kahdeksassa prosentissa tapauksista.

Vanhuuteen kuolleiden berninpaimenkoirien keski-ikä: 10 vuotta 4 kuukautta

Lue myös: Sairaan rakkaat lemmikit – vai sairaat, rakkaat lemmikit? Eläinlääkäri Sanna Hellström: ”Koirien jalostus on mennyt hulluksi”

X