Nämä viisi syytä selittävät Donald Trumpin gallup-suosion

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Donald Trump vilkuttaa yleisölle Teksasissa, USA:n ja Meksikon vastaisen rajan liepeillä 23. heinäkuuta. © AP/lehtikuva
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump töksäyttelee minkä ehtii, mutta keikkuu silti gallupien kärjessä. Miten se on mahdollista?

1. Media huomioi

Viime presidentinvaalien alla miljardööri Donald Trump, 69, kyseenalaisti Barack Obaman yhdysvaltalaisen syntyperän. Nyt republikaanien presidenttiehdokkuutta itse tavoitteleva kiinteistömoguli on ehtinyt muun muassa syyttää meksikolaisia huumerikollisiksi ja raiskaajiksi.

”Trump on päässyt räväköillä lausahduksillaan, trumpismeillaan, varastamaan median huomion”, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo.

Trump on kahminut julkisuutta populistisilla mielipiteillään ja vienyt huomion muilta ehdokkailta.

2. Raha

USA:ssa politiittinen julkisuus korreloi voimakkaasti rahan kanssa. Vielä viisi vuotta sitten vaaleihin käytettäviä summia rajoitettiin, mutta käytännöstä luovuttiin korkeimman oikeuden päätöksellä.

”Rahaa saa nyt käyttää kampanjointiin ja kampanjoiden tukemiseen niin paljon kuin haluaa.”

Trumpin kampanjakassassa on, mistä ammentaa. Diili-ohjelman tuoma tosi-tv-näkyvyys on tehnyt liikemiehestä tutun myös tavalliselle yleisölle.

3. Karisma

Pelkällä rahalla ei Yhdysvaltain poliittisilla kentillä sentään pärjää, vaan täytyy olla tuote, jota myydä. Trumpilta sellainen löytyy.

”Onnistunut kampanja on rahan, onnistuneen mobilisaation ja karismaattisen ehdokkaan yhdistelmä.”

4. Vihaiset valkoiset miehet

Yhdysvaltalainen perusäänestäjä on aina kyllästynyt Washingtonin vallitsevaan menoon. Haukkumalla lähes kaikkia Trump saavuttaa suosiota.

”Rasistinen viesti ja suorapuheisuus vetoavat erityisesti vihaisiin ja katkeriin valkoisiin miehiin, jotka syyttävät omasta ahdingostaan vähemmistöjä.”

5. Lopputulos?

”Trumpilla on liikaa luurankoja kaapissa, jotta hän voisi menestyä”, Aaltola arvelee. Radikaaleilla mielipiteillä on myös vaikeaa vedota poliittisen keskustaan.

”Esivaaleissa Trumpilla saattaa olla jonkinlainen rooli, ja hänen asemansa republikaanipiireissä voi nousta. Toisaalta kampanja voi myös romahtaa, koska Trump on täysin arvaamaton avatessaan suunsa.”

X