Natsi-UFO-pienoismallista nousi äläkkä – Vain hakaristi puuttui

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pienoismallivalmistaja Revell teki mielikuvituslaitteen, natsien lentävän lautasen. © Revell
Natsi-UFO vei pienoismallifirman vaikeuksiin. Tuoteseloste esitteli lentävää lautasta todellisena saksalaiskeksintönä.

Maailman suurin pienoismallivalmistaja, saksalainen Revell julkaisi keväällä muun muassa elokuvien avaruusaluksia käsittelevässä tuotesarjassaan varsin kolhon näköisen lentävän lautasen. Muovinen rakennussarja olisi varmaan muuten jäänyt vähälle huomiolle, mutta UFO:lla oli kyljissään Natsi-Saksan sodanaikaiset kansallisuustunnukset. Vain hakaristi puuttui, koska sitä ei Saksassa tällaisiin koottaviin ja leluihin saa laittaa.

Pakkauslaatikon vetävä kansikuva on kuin Korkeajännitys-lehdistä: Luftwaffen mystinen lautanen tulittaa Saksan yllä lentäviä amerikkalaisia pommikoneita.

Pienoismallin kokoamisohjeissa kerrottiin laitteen ”teknisinä faktoina”, että tämä Haunebu II -niminen lautanen teki ensilentonsa vuonna 1943 saavuttaen ensimmäisenä maailmassa 6000 kilometrin tuntinopeuden. UFO käytti voimanlähteenä natsien antiikin mytologioista etsimää Vril-energiaa. Tekstin mukaan lautasen kehitystyö oli alkanut vuonna 1934 juuri natsien valtaannousun jälkeen. Haunebun kehittely keskeytyi muka sodan päättymiseen.

Ilmeisen kieli poskessa laadittuun tekniikkatekstiin oli kuitenkin jäänyt paha virhe. Missään ei kerrottu, että laite on mielikuvituksen tuotetta eikä mitään tällaista lentävää lautasta ollut vuonna 1943 olemassa. Ei ainakaan Hitlerin porukoiden tekemänä.

Museoväki ärähti: harhaanjohtamista

Natsilautasen saapuminen kauppoihin ällistytti muun muassa Saksan asevoimien sotahistorioitsijat. Dresdenissä sijaitsevan Bundeswehrin museon tutkijat kertoivat saksalaislehdille pitävänsä tällä tavoin todenmukaiseksi naamioitua rakennussarjaa historian vääristelynä.

Myös Saksan lastensuojeluyhdistys paheksui tuotetta. Arvostelijoiden mukaan totena esitetty UFO-malli lietsoo myyttiä natsien yli-ihmismäisestä teknologisesta etevyydestä. Tällaista mielikuvaahan levittävät muun muassa Saksan nykyiset uusnatsit.

Pienoismalliharrastajat puolestaan muistuttivat, että Revell oli julkaissut myös Tähtien sota -aiheisia avaruusalusmalleja, eikä niissäkään rakennussarjoissa kerrota aina kovin selvästi että laitteet ovat Hollywoodin tuotoksia. Nettikeskustelut pienoismallin ”vaihtoehtoisen totuuden” ympärillä kuumenivat nopeasti.

Valmistaja veti myynnistä

Kohun alettua Revell reagoi nopeasti, sillä pienetkin epäilyt uusnatsien pussiin pelaamisesta ovat saksalaisyrityksille iso maineriski. Yhtiö kertoi juhannuksen alla vetävänsä koko Haunebu-lautaserän pois myynnistä. Revell myös pahoitteli vuolaasti, että tuote oli päässyt myyntiin puutteellisilla selostuksilla.

Yhtiö ei kerro, kuinka paljon mallin poisveto tuli sille maksamaan. Kohun ansiosta pienoismallista oli ehtinyt jo tulla pienoinen myyntihitti, eikä ihme. Natsien kehittämät salaiset avaruusalukset ovat populaarikulttuurissa erittäin suosittuja aiheita, niistä on julkaistu lukuisia tieteissarjakuvia sekä -kirjojakin. Myös suomalainen kuunatseista kertonut elokuva Iron Sky perustui samaan aihepiiriin.

Nopeimmat Revellin UFO-mallin ostaneet saavat onnitella itseään hyvästä taloudellisesta sijoituksesta, varsinkin jos he eivät ehtineet koota mallia valmiiksi. Alun perin alle 50 euroa maksaneen rakennussarjan hinta on nyt noussut rajusti. Kokoamattomasta pienoismallista paketteineen pyydetään internetin myyntipalstoilla jo parinsadan euron summia.

 

X