Navigaattori helpottaa matkantekoa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Matkustat vieraalle paikkakunnalle, tuttavan uudelle mökille, ulkomaille tai vain uuteen osoitteeseen kotikaupungissa. Et tarvitse repullista karttoja, matkailuoppaita ja aikatauluvihkoja, kun hankit nykyaikaisen navigaattorin.

Navigaattorit

Perinteinen autonavigaattori on monille tuttu. Se kiinnitetään kojelautaan tai imukupilla tuulilasiin. Käytön oppii pienellä harjoittelulla. Kosketusnäyttöön näppäillään kohdeosoite. Laite neuvoo perille käännös käännökseltä puhuen sekä näytön karttakuvan ja nuolien avulla.

Navigaattori voi helpottaa ikääntyvää tiellä liikkujaa

Iän karttuessa liikenteessä on usein vaikeampi pärjätä. Näkökenttä kapenee, havainnointikyky heikkenee, ja hoksottimet hidastuvat. Hyvä navigaattori edistää liikenneturvallisuutta, sillä se vapauttaa kuljettajan huomion liikenteeseen. Matkakumppanikin ehtii ihailla maisemia. Liikennejärjestelyt muuttuvat jatkuvasti.

Halvan, vanhan navigaattorin päivitys ajan tasalle voi maksaa melkein yhtä paljon kuin uusi laite. Harkitse kokonaan uuden laitteen ostamista, sillä uusissa on tuoreiden tietojen lisäksi yleensä hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka iäkkäästä laitteesta puuttuvat.

Navigaattoreita on tarjolla kymmeniä eri malleja, jotka maksavat 100–300 euroa. Tunnetuimmat merkit ovat TomTom, Garmin ja Navigon. Tutustu tarjontaan internetissä. Poimi kiinnostavien laitteiden tiedot kätevään vertailutaulukkoon esimerkiksi sivustossa www.markantalo.fi. Hyvin varustetun elektroniikkakaupan koulutettu myyjä esittelee ominaisuudet ja käytön ja auttaa valinnassa. Markettien valikoima on yleensä niukempi, eikä palvelu ole yhtä laadukasta.

Lisäominaisuudet maksavat enemmän

Navigaattorin hintaan vaikuttavat näytön koko, laitteeseen sisältyvät kartat sekä erilaiset hienoudet. Satakunta euroa maksava perusnavigaattori sisältää Suomen, Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan kartat, ja se osaa puhua ajo-ohjeet suomeksi. Valitse laite, jonka selkeät kuvat auttavat oikealle kaistalle. Siten vältät viime tingassa tehdyt, vaaralliset kaistanvaihdot. Ominaisuus sisältyy yli 150 euroa maksaviin navigaattoreihin, mutta ei kaikkiin sitä halvempiin.

Navigaattori, jonka kartat ja tiedot eivät ole ajan tasalla, pettää juuri, kun sitä eniten tarvittaisiin. Tuoreet kartat ladataan netistä tietokoneen avulla muutamia kertoja vuodessa. Siihen voit tarvita osaajan apua. Yksi päivitys voi keventää lompsaa jopa kymmenillä euroilla. On yleensä edullisinta ostaa päivitysoikeus samalla kuin laite. Moniin yli 160 euroa maksaviin laitteisiin sisältyy elinikäinen, maksuton oikeus päivityksiin.

Navigattori voi nopeuttaa matkantekoa

Useimmissa navigaattoreissa on tietoja lähiseudun tärkeistä kohteista, kuten bensa-asemista, nähtävyyksistä ja sairaaloista. Navigaattori tienaa hintansa nopeasti, sillä se varoittaa ylinopeudesta. Tiedot valvontakameroista ovat joskus maksullinen lisäominaisuus.

Monipuolinen navigaattori vastaanottaa niin sanottuja tmc-tiedotteita, jotka kertovat muun muassa poikkeusjärjestelyistä, esteistä ja onnettomuuksista. Hyvä navigaattori pelastaa lomailijan päivän, kun se opastaa nopeimman reitin vaikka ruuhkaisessa Keski-Euroopassa. Fiksu navigaattori toimii myös kännykän niin sanottuna handsfree-laitteena.

Kännyköissä ja tableteissa on myös hyviä navigaattoriominaisuuksia

Laturitelineestä irrotettu autonavigaattori opastaa perille myös kävelijän. Akku kuitenkin hyytyy yleensä parissa tunnissa, vaikka näytön säätää himmeäksi. Navigaattorilaitteiden kilpailijoiksi ovat nousseet älykännykät ja tablettilaitteet. Kännykän akku riittää navigaattoria pitempään. Lisäksi kännykän ja tabletin monipuoliset sovellukset löytävät vaikkapa lähistön ruokapaikat ja asiakkaiden ruoka-arvostelut. Fiksu kännykamera säilöö kuvan näppäyspaikan, jonka voi asettaa matkan kohteeksi.

Suomen ja Pohjoismaat kattava navigointisovellus älykännykkään tai tablettilaitteeseen maksaa noin 50 euroa. Länsi-Euroopan ja sitä laajemmat alueet kattava sovellus maksaa vähintään 70 euroa. Kännylle tarvitaan autolaturi ja kojelautaan tai ikkunaan kiinnittyvä pidike. Ne maksavat yhteensä useita kymmeniä euroja. Tablettilaitteen iso näyttö peittäisi liikaa näkyvyyttä, joten sen karttaa ja hienoja ominaisuuksia käyttää autossa matkakumppani. Uusiin Nokian kännyköihin saa maksutta kartta- ja navigointisovellukset, joiden tiedot ovat aina ajan tasalla. Kun kartat lataa puhelimeen etukäteen, nettiyhteys ei ole matkalla välttämätön.

Myös android-älypuhelimiin saa kartat ja navigoinnin ilmaiseksi, mutta jouhevaa käyttöä varten tarvitaan jatkuva nettiyhteys. Hanki liittymä, johon sisältyy rajaton määrä bittejä. Suomalaisen liittymän käyttö tulee ulkomailla yleensä kohtuuttoman kalliiksi. Halvimmat Android-puhelimet maksavat runsaat sata euroa ja Nokian Lumiat yli 200 euroa. Tablettien hinnat lähtevät 250-300 eurosta.

Älä koskaan asenna navigaattoria auton turvatyynyn ja matkustajan väliin!

TomTom XL Classic GPS – Perusnavigaattori

Hyvä perusnavigaattori TomTom XL Classic GPS -autonavigaattori opastaa reitit Suomessa ja 22:ssa Länsi-Euroopan maassa. Edistynyt kaistaopastus helpottaa ryhmittymistä. Laite varoittaa myös nopeusvalvontakameroista. Valmistajan mukaan akku riittää kävelijän opastukseen jopa kolme tuntia. Noin sadan euron hintaan ei sisälly karttapäivityksiä.

TomTom Via 135M Europe 45 GPS – Päivitykset sisältyvät hintaan

Mukavan kokoinen näyttö, maksuttomat päivitykset ja reilun kokoinen muisti ovat TomTom Via 135M Europe 45 GPS -navigaattorin valtit. Kartat kattavat 45 eurooppalaismaata. Laite maksaa 160-190 euroa ja opastaa selkeästi oikean kaistan sekä varoittaa nopeusvalvontakameroista. Navigaattori kytkeytyy kännykkään, jonka kautta voi puhua turvallisesti puhelimessa (handsfree-toiminto).

Garmin nüvi 3590LMT – Kaikilla mausteilla

Euroopassa paljon autoileva arvostaa Garmin nüvi 3590LMT -navigaattorin erittäin monipuolisia ominaisuuksia. Siihen sisältyvät Euroopan kartat ja maksuttomat päivitykset. Laite vastaanottaa liikennetiedotteet, ennustaa ruuhkat ja valitsee älykkäästi nopeimman reitin. Laite tottelee puhekomentoja ja kosketusnäytön painalluksia. Hinta noin 300 euroa.

Garmin Edge 800 – Pyöräilyn harrastajalle

Pyöräilijöille, moottoripyöräilijöille ja jopa golfin harrastajille on omat erikoisnavigaattorinsa. Garmin Edge 800 on kuntopyöräilyä harrastavan navigaattori, joka auttaa seuraamaan ja suunnittelemaan harjoituksia. Navigaattori kytkeytyy muiden valmistajien sykemittareihin ja kestää upotuksen veteen. Maksaa noin 400 euroa.

Here Transit – Autoilijalle ja kävelijälle

Nokian Lumia-kännyköiden maksuttomat sovellukset korvaavat erillisen navigaattorin. Puhelin opastaa autolla, kävellen ja julkisilla kulkuneuvoilla liikkuvaa yli sadassa maassa. Here Transit -sovellus sisältää isojen paikkakuntien joukkoliikenteen reitit ja aikataulut. Kätevä Here City Lens (Nokia City -opas) opastaa kävelijän havainnollisesti nähtävyyksiin, illanviettopaikkoihin ja muihin kiinnostaviin kohteisiin.

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuva: Colourbox

Lue lisää Vivasta 7/2013!

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X