Nettihuijari vainoaa kaikkialla – Vältä rakkauspetos ja hankkiudu romanssihuijarista eroon

Nettihuijarit vaanivat yksinäisiä ikäihmisiä. Älä ota ystäväksesi tuntematonta, vaikka hän olisi kuinka komea. Ole netissä muutenkin varovainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nettihuijari vainoaa sinua joka paikassa eli sähköpostissa, tekstiviesteissä, verkkokaupoissa ja deittipalstoilla.

Nettihuijarit vaanivat yksinäisiä ikäihmisiä. Älä ota ystäväksesi tuntematonta, vaikka hän olisi kuinka komea. Ole netissä muutenkin varovainen.
Teksti: Tarja Salo

Nettihuijari on taitava huiputtaja, jonka läsnäoloa kannattaa epäillä alati. Kysyimme nettihuijauksien tunnistamisesta sekä romanssihuijareiden toimintatavoista. Näin ohjeistivat nettikäyttäytymisessä  Saija Kivimäki Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sekä romanssihuijareita verkossa jahdannut Tuula Visa.

Näin suojaudut nettihuijaukselta

Kaikkea pitää epäillä eli älä usko ensisilmäyksellä mihinkään, mitä sinulle tarjotaan. Se voi olla upea tarjous, lottovoitto, perintö, loistosijoitus, arpajaisvoitto, kassillinen rahaa. Kaikkea mikä näyttää liian hyvältä, pitää epäillä.

Nettihuijari vainoaa sinua joka paikassa eli sähköpostissa, tekstiviesteissä, verkkokaupoissa ja deittipalstoilla.

Käyttäjätunnuksia ja salasanoja ei viranomainen kysele

Viime aikoina sähköposti on saattanut täyttyä viesteistä: osta tätä, osallistu tähän, lähetä osoite- ja tilitietosi. Paras neuvo on, että älä koskaan avaa tuntematonta sähköpostiviestiä, vaan siirrä se heti roskapostikansioon. Jos avaat viestin, voit saada koneeseesi viruksen tai haittaohjelman.

Pankin tai viranomaisen edustaja ei koskaan pyydä käyttäjätunnuksiasi eikä salasanaasi sähköpostitse. Tutki tarkkaan kaikkien sähköpostien osoitteet. Jos salasanasi on murrettu, vaihda se välittömästi. Älä tyydy vain yhteen salasanaan, vaan tee jokaiseen käyttämääsi palveluun oma salasana. Ja jos sinua huijataan, tee rikosilmoitus.

Ole tarkkana verkkokaupassa – Ongelmatilanteissa ota yhteyttä kuluttajaneuvontaan

Verkkokauppa on oma lukunsa, siellä pitää olla tarkkana. Voit ostaa viiden euron kasvorasvan, mutta huomaamatta samalla sitoutua pitkäaikaisempaan sopimukseen. Sinulle tulee lisää rasvaa, ja maksu menee pankki- tai luottokortiltasi. Sopimuksesta eroon pääseminen on vaikeaa.

Nyt myös tunnetut vähittäiskaupan brändit ovat joutuneet huijareiden käsiin. Pysy erossa mm. Lidlin, Gigantin ja kumppaneiden vääristä sähköposteista, loistotarjoukset ovat huijausta.

Niinkin voi käydä, että verkkokauppa ottaa tilauksen vastaan, mutta et koskaan saa tavaraa. Tai sitten tavara ei ole aito, vaan piraatti eli väärennös. Ongelmatilanteissa käänny kuluttajaneuvonnan puoleen.

Maksa netissä aina luottokortilla. Silloin luotottajalla on vastuu hyvittää kauppahinta kuluttajalle, jos tavara ei tule tai se ei ole kelvollinen. Ole kriittinen: Jos jokin tuntuu liian hyvältä, se ei ole totta. Ihmetuotteita ei ole olemassa eikä mikään ole ilmaista!

Miten romanssihuijarista pääsee eroon?

Romanssihuijarit ovat nykypäivän kammottavia vitsauksia. Äitisi ei ole ainoa, jolta huijarit ovat huijanneet paljon rahaa. Jos se yhtään lohduttaa, on hyvä, että olet saanut asian selville.

Romanssihuijareita verkossa vuosikausia jahdannut ja käräyttänyt Tuula Visa tietää, miten suuresta ja kamalasta ilmiöstä on kyse. Huijatuista 90 prosenttia on vanhempia naisia.

Useimmiten afrikkalaistaustaiset miehet saavat suomalaiset naiset hairahtumaan ja lähettämään rahaa sydämenkuvia ja rakkaudentunnustuksia lähettäville miehille.
Huijausta ja miljoonabisnestä koko homma! Se alkaa yleensä niin, että vanhempi nainen saa facebookissa kaverikutsun komealta mieheltä.

Usein nämä miehet ovat mukamas amerikkalaisia upseereita, lääkäreitä, juristeja tai insinöörejä. Kuva on komea, mutta varastettu. Nainen siis rakastuu varastettuun valokuvaan.

Väärennetty mies lupaa naiselle ummet ja lammet. Mikään ei ole totta. Sitten mies pyytää rahaa, koska on joutunut vaikeuksiin jossain kaukana kodistaan.

Rahaa maailman ääriin

Kun hän saa naiselta rahaa, hän lupaa lentää yksityiskoneella naisen luo, ja sitten mennään naimisiin. Valhetta, valhetta! Mutta nainen uskoo tähän ihanaan tarinaan ja lähettää rakastuneena lisää rahaa. Onneksi pankin kautta se onnistuu enää harvoin, sillä pankit ovat tarkkoina.

Uusia rahafirmoja ovat mm. Western Union, Money Gram ja Ria Rahansiirto. Niiden toiminta on leväperäistä, sillä vastaanottajan ei tarvitse todistaa henkilöllisyyttään rahaa nostaessaan.

Jopa 746 000 euroa olemattomalla rakastajalle

Suomalaiset naiset ovat maksaneet olemattomille rakastajilleen satoja tuhansia euroja. Suurin Tuula Visan tietoon tullut summa on 746 000 euroa. Mistä naiset ovat sellaiset rahat saaneet? No, he ovat ottaneet velkaa ja pikavippejä. Näin he ovat loppuelämänsä ulosotossa.

Tuula Visan mukaan kamalinta on, että huijattujen lapset eivät tiedä asiasta.

Perunkirjoituksessa kaikki kamaluudet sitten paljastuvat!

Kuvahaku auttaa löytämään oikean nimen

Lasten olisikin hyvä tietää, mitä mummo tai vaari tietokoneella netissä puuhaa. Millaisia kavereita hänellä on Facebookissa, Tinderissä ja muissa seuralaispalveluissa? Vieraiden miesten ja naisten ystäväkutsua ei saa koskaan hyväksyä. Viestit on käännetty suomeksi Googlessa. Kieli ei ole hyvää suomea, mutta rakkauden sokaisema ei kielivirheistä välitä.

Voit käyttää kuvahakua ja löydät miehen oikean nimen; hän on yleensä naimisissa ja hänellä on monta lasta. Hän ei ole lähettänyt viestiä, vaan sen teki huijari. Jos iäkäs äitisi sotkeentuu näihin huijareihin ja lähettää rahaa, peli on pelattu. Rahoja ei saa takaisin. Asiasta pitää tehdä aina ilmoitus poliisille.

Tuula Visa

Tuula Visa neuvoo romanssihuijarin uhreja. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Tuula Visa auttaa romanssihuijarin petokseen astuneita

Tuula Visa auttaa pulaan joutuneita. Hänelle saa soittaa: 044 357 0994.

Tunteisiin ja rakkauteen vetoavia verkkopetoksia Visa sanoo vastenmielisimmäksi rikollisuudeksi, jota maailmassa on.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 6/20.

Lue myös: Marjutin nettirakkaus vei 150 000 euroa ja mielenrauhan: ”Ainakin minulla on vielä terveyteni jäljellä – sen arvoa ei voi laskea rahassa”

Lue myös: Vanhukset uhreina – Näin huijarit käyttävät hyväksi ikäihmisten ymmärtämättömyyttä, hyväuskoisuutta tai heikentynyttä muistia

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X