Norsunluun kauppa rehottaa netissä – EU:ssa antiikkina myytävistä esineistä valtaosa on laitonta valeantiikkia
Ympäristöjärjestö Avaaz paljasti, että EU:ssa antiikkina myytävästä norsunluusta suurin osa on liian uutta ollakseen laillista.
Norsunluukauppa on suurin syy norsujen salametsästykselle Afrikassa. Syyskuun toisella viikolla Botswanassa löydettiin 87 tapettua norsua. Mantereella tapetaan WWF:n mukaan yksi norsu joka 25. minuutti.
Norsujen salametsästystä Afrikassa ovat olleet torjumassa muun muassa hartolalainen Toni Lahtinen ja hänen koiransa Rokka, joita Seura hiljattain haastatteli.
Kokonaisia syöksyhampaita verkkokaupassa
Norsunluun markkinat ovat pääasiassa Aasiassa. Vietnamissa on laillista myydä vain aasialaista norsunluuta, joka on lähtöisin ennen vuotta 1992 tapetuista norsuista.
Japanissa laittoman norsunluun alaikäraja on vuosi 1990. Maan verkkokaupoista suurin osa on vapaaehtoisesti lopettanut norsunluun myynnin, mutta Yahoo sallii sen edelleen.
Traffic-järjestö on arvioinut selvityksessään, että Japanin Yahoon verkkokaupassa oli myynnissä 4 414 norsunluuesinettä ja 35 kokonaista syöksyhammasta, joiden yhteenlaskettu arvo oli lähes 300 000 euroa. Selvityksessä tarkasteltu ajanjakso oli neljä viikkoa.
Japanin Yahoon myymästä norsuluusta liki 90 prosenttia myydään ilman lain vaatimaa alkuperätodistusta.
Vaikka norsunluutuotteiden määrä verkkokaupassa on vähentynyt viime vuodesta, myynnissä on kokonaisia norsun syöksyhampaita jopa enemmän kuin edellisvuonna.
Uhkana valeantiikki
Ympäristöjärjestö Avaaz on tutkimuksellaan osoittanut, millainen uhka norsuille on Euroopassa myytävä valeantiikki. Järjestön mukaan antiikkinorsunluuna myytävistä esineistä suurin osa valmistettu uudemmasta ja siten laittomasta norsunluusta.
EU:ssa saa vapaasti ostaa ja myydä norsunluuesineitä, jotka ovat peräisin ennen vuotta 1947 kaadettujen tai kuolleiden eläinten luista.
Avaazin tutkijat teettivät Oxfordin yliopiston laboratoriossa radiohiilitutkimuksen 109 norsunluuesineelle. Esineistä 74 prosenttia eli kolme neljännestä oli uudempia kuin vuodelta 1947.
Avaaz oli ostanut tutkimansa esineet keräilijöiltä ja antiikkikauppiailta ympäri Eurooppaa, yhteensä kymmenestä eri maasta.
Kauppa käy myyntikiellosta huolimatta
Valeantiikin suurta määrääkin huolestuttavampi löydös oli, että joka viides näyte oli peräisin vuoden 1989 jälkeen kuolleista norsuista. Tuolloin astui voimaan maailmanlaajuinen käsittelemättömän norsunluun myynntikielto.
Nuorin tutkituista norsunluunäytteistä oli Espanjasta löydetty esine, jonka valmistukseen käytetty norsunluu oli peräisin 2010 kuolleesta eläimestä.
Lähteet: WWF, Traffic, Avaaz, BBC, The Guardian
Päivitetty 20.6.2019 vuosiluvut, joita tuoreempi norsunluu on laitonta Vietnamissa ja Japanissa.