Nuorisojytky yllätti Britannian vaaleissa – Nuorten äänestysaktiivisuus muuttaisi myös Suomen poliittista karttaa

Nuorten äänestysinnon lisääntymistä arvioidaan syyksi Labour-puolueen menestykseen. Nuorten vastaava aktivoituminen heilauttaisi puolueiden voimasuhteita myös Suomessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nuoret äänestäjät kannattavat kokoomusta tai vihreitä.

Nuorten äänestysinnon lisääntymistä arvioidaan syyksi Labour-puolueen menestykseen. Nuorten vastaava aktivoituminen heilauttaisi puolueiden voimasuhteita myös Suomessa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Britannia heräsi perjantaina yllättävään vaalitulokseen. Voitonvarmoina ennenaikaiset vaalit julistaneet konservatiivien Tory-puolue menetti parlamentissa niukan enemmistönsä vasemmistolaisen Labour-puolueen kasvattaessa kannatustaan.

Toryilla on uudessa parlamentissa 318 paikkaa (-12). Labourilla 261 (+31). Ero on selvä, mutta ei lohduta voittajaa: enemmistöön tarvitaan 326 paikkaa.

Labourin nousua on selitetty Brexitiin pettyneiden nuorten äänestäjien vastaiskuna. Nuorten keskuudessa EU-jäsenyyden ja Labourin kannatus on keskiarvoja suurempaa. Kun ensi arvioiden mukaan peräti 72 prosenttia 18—24-vuotiaista äänesti, saatiin tulos, joka vielä pari kuukautta sitten näytti täysin mahdottomalta.

Miten nuorten vastaava aktivoituminen heilauttaisi Suomen poliittista kenttää?

Puutteellisen tilastot

Suomessa eri ikäluokkien äänestysaktiivisuudesta ei ole täysin tarkkoja tilastoja. Tilastokeskuksesta syyksi tälle kerrotaan vaalipaikoilta tulevien tilastojen muoto, jossa kaikkia taustamuuttujia ei ole laitettu tilastollisen analyysin mahdollistamaan muotoon.

Tilastokeskus kokosi tämän kevään kuntavaaleista aiempaa tarkemman, ennakkoäänestystuloksiin ja 116 kunnasta saatuihin vaalipäivän äänestystietoihin perustuvan, arvion iän ja äänestysaktiivisuuden suhteesta. Sen perusteella 18—24-vuotiaiden äänestysaktiivisuus liikkuu 40—35 prosentin haarukassa. Kuntavaalien yhteenlaskettu äänestysprosentti oli 58,8.

Saman taulukon mukaan äänestysaktiivisuus lisääntyy tasaisesti yli 70-ikävuoteen asti. Vanhempien äänestäjien kuuluu päätöksenteossa selvästi enemmän kuin nuorilla.

Se heijastuu puolueiden kannatukseen.

 

Hyviä uutisia vihreille ja kokoomukselle, sysisynkkiä demareille

Taloustutkimuksen Ylelle tekemä uunituore puoluegallup on miellyttävää luettavaa kokoomukselle ja vihreille. Kokoomus on selvässä johdossa 20,5 prosentin osuudella. Vihreille mitattiin ennätyksellisen korkea 15,1 prosentin kannatus.

Taloustutkimuksen vaalikyselyistä vastaavan Jari Pajusen mukaan molemmat puolueista ovat myös nuorten suosikkeja.

”18—24-vuotiaiden joukossa kokoomus ja vihreät vaihtelevat kärkipaikkaa. Molempien kannatus on tässä joukossa yli 25 prosenttia”, Pajunen sanoo.

Nuorten puoluekannatus poikkeaa muutenkin koko kansan yhteenvedoista. Tuoreessa gallupissa keskustan osuus on 18,4, SDP:n 17,7, perussuomalaisten 9,0 ja vasemmistoliiton 8,8 prosenttia.

”18—24-vuotiaiden otoksessa keskusta on kolmantena runsaasti alle 20 prosentin kannatuksella. Perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja SDP seuraavat selvän välimatkan päässä, kaikki alle 10 prosentissa. SDP on tämän kolmikon peränpitäjä”, Pajunen kertoo.

Hänestä nuorimpien äänestäjien merkittävä aktivoituminen vo

Sekä vihreiden että kokoomuksen kannatus on nuorten joukossa yli 25 prosenttia © Kari Pekonen/Otavamedia

isi heilauttaa poliittisia voimasuhteita merkittävällä tavalla.

”Puoluekantaa mitattaessa nuoret ovat yhtä puolueuskollisia kuin äänestäjät keskimäärin.”

X