Nykypäivän löytöretkeilijät – Jopa 90-vuotias kävi avaruudessa

Löytöretkikisailu siirtyi maapallolta avaruuden puolelle. Nykyaikana löytöretkeilyelämyksetkin voivat olla pikaruokaa, Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Löytöretkikisailu siirtyi maapallolta avaruuden puolelle. Nykyaikana löytöretkeilyelämyksetkin voivat olla pikaruokaa, Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Nykyihminen on kehittynyt noin 300 000 vuotta sitten. Kun siitä napsaistaan kolme viimeistä nollaa pois ja tarkastellaan muutamaa sataa viime vuotta, on ihmisten keksintöjen kehitys ollut hurjaa. Historiassa ja populäärikulttuurissa maapallon tutkijoiden ja valloittajien teot ovat olleet niitä kaikkein seuratuimpia.

Kristoffer Kolumbus purjehti Amerikkaan. Fernão de Magalhães puolestaan seilasi Euroopasta Aasiaan Etelä-Amerikan eteläkärjen ja Tyynenmeren kautta. Roald Amundsen läpäisi Pohjois-Amerikan pohjoispuolella kulkevan Luoteisväylän ja kiirehti ensimmäisenä myös etelänavalle. James Cook purjehti ympäri maapalloa tehden samalla ennennäkemättömän tarkkaa kartoitusta ja löytäen useita uusia saaria, muun muassa Hawaijin.

Sittemmin kehitys kehittyi. Avaruuteen laukaistiin sekä ihmisiä että valtava määrä satelliitteja. Viimeisetkin piilossa pysyneet maapallon paikat löytyivät, eivätkä löytöretkeilijät pääse enää juurikaan tutkimaan uutta. Onneksi ihmisten seikkailunhimo ei kadonnut.

Löytöretkeilyelämyksetkin voivat olla pikaruokaa

Samaan tapaan kuin menneiden vuosisatojen löytöretkeilijät kilpailivat rahoittajiensa avulla toisiaan vastaan, on mittelö käynnissä nytkin. Se on vain siirtynyt avaruuden valloitukseen – tai ainakin pikavisiitteihin sen reunamilla. Ensin sitä tekivät USA ja Neuvostoliitto, sittemmin maailman rikkaimmat miljardöörit.

Elon Musk, Jeff Bezos ja Richard Branson ovat saaneet tempauksillaan paljon huo­miota. Lähiavaruusturismista ovat päässeet nauttimaan heidän avullaan jo monet, Muskin projekti tähtää jopa Marsiin asti. Lokakuussa vanhojen Star Trekien tähti, näyttelijä William Shatner, 90, teki Bezosin Blue Origin -yhtiön menopelillä oman avaruuslentonsa. Noin 10 minuutissa ylös ja takaisin alas. Nykyaikana löytöretkeilyelämyksetkin voivat olla pikaruokaa.

Perinteisempään tyyliin omien seikkailu-unelmien toteuttamisessa on luottanut suomalainen Ari Huusela. Hän purjehti yksin maailman ympäri. Pikamatkan sijaan reissu vei aikaa 116 päivää. Vaikka tekniikan kehitys on helpottanut urakkaa keskiajan löytöretkeilijöihin verrattuna, tietyt elementit pysyvät samoina. Tyyni­meri on yhtä valtava kuin ennenkin.

Lue myös: Raharikkaat koristelevat maapallon tuhansilla satelliiteilla – Ruuhka avaruudessa ei hälvene, kun kaluston määrä jatkaa kasvuaan

X