Nyt puhuu seksihelteen isä: Termi seksihelle on ymmärretty väärin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Seksihelle ei ole riippuvainen lämpötilasta vaan mielentilasta. © Jussi Nukari/LK
Helle on vihdoin saapunut Suomeen, mutta onko kyse seksihelteestä? Termin keksijä, Seuran toimittaja Vesa Mäkinen, paljastaa seksihelteen salat.

Miten tulit keksineeksi termin seksihelle?

Vuoden 2010 kesällä olin töissä Ilta-Sanomissa, ja minut laitettiin tekemään sääjuttua. Mietin, mitä kaikkia väännelmiä sanasta helle on käytetty, ja seksihelle-sanaa en ollut vielä nähnyt. Asetin itselleni tavoitteeksi, että tuona kesänä käytän sanaa ainakin kerran.

Yhtenä päivänä kollega soitteli, että nuori pariskunta rakasteli Töölönlahdella. Lähdin jutuntekoon. Haastattelin pariskuntaa, joka makoili nurmikolla hyvillä mielin. He perustelivat aiempaa toimintaansa sillä, että oli hyvä ilma ja oli alkanut tehdä mieli rakastella.

Onko termiä seksihelle käytetty joskus väärin?

Seksihelle on mielentila eikä säätila. Se vallitsee joko ihmisen sisällä tai kahden ihmisen välillä. Seksihelle ei siis tarkoita tietynlaista säätä. Siinä mielessä se on ymmärretty väärin.

Milloin seksihelle todennäköisimmin tulee?

Festareilla sitä on nähty iät ja ajat, mutta se tulee arkisemmissakin tilanteissa, jos sille antaa tilaisuuden.

Entä miltä rintamalta se yleensä lähestyy?

Maantieteellisesti seksihellerintaman voisi kuvitella useimmiten lähestyvän etelästä. Tosin niin kutsutuilla lapinmiehillä on oma yöttömään yöhön perustuva näkemyksensä asiasta.

Helleraja on Suomessa 25 celsiusastetta. Onko seksihelteellä rajoja?

Seksihelteelle ei voi asettaa lämpötilarajaa, mutta vähintäänkin poutaista ja aurinkoista on oltava. Kivalla ilmalla on hyvä fiilis ja seksihellekin lähempänä kuin sohjossa tarpoessa. Alkukesän suomalaisilla säillä ei voi seksihelteestä puhua.

Onko seksihelle nyt siis kuumimmillaan?

Kyllä varmasti. Masentavan talven ja kevään jälkeen aika on otollista seksihelteelle. Ja kun tänä viikonloppuna on vielä oikeakin helle, se voi edesauttaa sitä, että seksihelle alkaa vallita maassamme.

Kerro muutamia vinkkejä seksihelteeseen. Miten siitä saa kaiken irti?

Koska se on mielentila, siihen ei voi vain astua, toisin kuin helteeseen. Seksihelteen saa haltuun helpoimmin lähtemällä kauniina päivänä ulos ilmastoidusta toimistosta ja ottamalla rennosti. Ilman iloista mieltä tuskin on seksihellettäkään, lämpötilasta riippumatta.

Helteellä on tärkeää suojautua. Voiko myös seksihelle olla haitallista?

Riskejä on. Peruskoulun terveystiedon tunneilla opetetaan, miten useimmilta vaaroilta voi suojautua.

Kannattaa myös muistaa rikoslain 17. luvun 21. pykälä: Joka tekee julkisesti sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan teon siten, että se aiheuttaa pahennusta, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä rangaistusta, sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Lue myös: Lomalla tekemisenpuute, alkoholinkäyttö ja vanhat riidat voivat aiheuttaa kitkaa parisuhteessa – Asiantuntijan vinkeillä vältät kriisin: ”Hotelliseksi ensin, museot sitten!”

X