Nyt puhuu Seppo Tiitisen Venäjän agentiksi leimaama Svetlana Appelqvist: ”Minulla ei ole mitään salattavaa”

Kevytkenkäiseksi vakoojaksi leimattu Svetlana Appelqvist ei tunnista itseään Seppo Tiitisen kirjasta. ”Asiat, jotka kertovat minusta, ovat pelkkää spekulaatiota.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Svetlana Appelqvist asui pitkään ensimmäisen miehensä kotisaarella Ahvenanmaalla. Kuva on otettu vanhasta Nya Åland-lehden jutusta.

Kevytkenkäiseksi vakoojaksi leimattu Svetlana Appelqvist ei tunnista itseään Seppo Tiitisen kirjasta. "Asiat, jotka kertovat minusta, ovat pelkkää spekulaatiota."
(Päivitetty: )
Teksti:
Ulla Janhonen

Eduskunnan entinen pääsihteeri ja Suojelupoliisin entinen päällikkö Seppo Tiitinen kertoo muistelmissaan Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita venäläissyntyisestä Svetlana Appelqvistista, jota Supo seurasi 1980-luvulta alkaen.

Kirja antaa ymmärtää, että Ahvenanmaan seurapiireistä tuttu nainen olisi tuolloin ollut jotenkin Neuvostoliiton tiedustelupalveluiden leivissä.

Tiitisen mukaan Appelqvistilla oli epäilyttävän paljon suhteita monien vaikuttajien kanssa, joukossa jopa Suomen ex-pääministeri.

Nykyisin Suomessa länsirannikon pikkukaupungin rauhassa asuva Svetlana Appelqvist, 72, tyrmää Tiitisen väitteet.

”Kaikki on pelkkää spekulaatiota. Tiitinen kertoo faktana asioita, jotka eivät pidä paikkaansa”,  Appelqvist sanoo Seuralle.

Kun Svetlana Appelqvist kuuli Seppo Tiitisen kirjan väitteistä, hän ajatteli, että tiedusteluveteraani haluaa vain loukata häntä.

”Olen hieman erilainen kuin suomalaiset. En ole kovin vaatimaton ja minua on vaikea laittaa yhteen muottiin,” värikässanainen eläkeläinen toteaa.

Laajan ystäväpiirin ihminen

Leningradissa syntynyt Svetlana tuli Suomeen vuonna 1973, kun hän meni naimisiin ahvenanmaalaisen lääkärin kanssa. Myöhemmin pari erosi.

”Olen aina viihtynyt ihmisten seurassa. Minusta on pidetty, minua on rakastettu, mutta minulla on myös selvästi vihamiehiä.”

Svetlana Appelqvist sanoo, että jos nainen on viehättävä, osaa tanssia ja on hauska, hänen seurassaan viihdytään. Tiitisen kirjassa kuvailtuina vuosina hän matkusteli paljon Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

”Minulla on ollut aina paljon hyviä miesystäviä, jotka ovat myös kuuluisia. Minulla on myös paljon miesystäviä,  jotka ovat auttaneet minua ja joiden seurassa olen viihtynyt hyvin. Jotkut voivat luulla, että siinä on aina kyse suhteesta, mutta niin ei ole. ”

Suomen vastavakoilun seurantaan joutumisesta hänellä ei omien sanojensa mukaan ole havaintoja.

”Tätä Seppo Tiitistä en muista koskaan tavanneeni.”

Svetlana Appelqvist haluaa korostaa, että hän on nainen, joka pitää ulkopuolisia suhteita halpa-arvoisina.

”Ne eivät sovi minulle. Minulla ei ole mitään salattavaa.”

Suomen kansalainen Jeltsinin takia

Svetlana Appelqvist tuntuu kimmastuvan Supon entisen päällikön väitteistä. Hän huomauttaa, ettei oman luonteensa vuoksi voisi ikinä tulla vakoojaksi.

”En ole ihminen, joka haluaa pettää toisia. Todellinen vakooja joutuu elämään kauheaa kaksoiselämää, pettämään ja olemaan koko ajan varuillaan. ”

Appelqvist on nyttemmin eronnut kolmannesta suomalaisesta aviomiehestään.

Hän viettää eläkepäiviä kahden koiransa kanssa, ja sanoo rakastavansa Suomea. Kansalaisuuden hän hankki jo pari vuosikymmentä sitten.

”Hankin Suomen passin, koska en voinut sietää Venäjän presidenttiä Boris Jeltsiniä. Elämäni on nyt täällä.”

 

Paljastiko tiedusteluveteraani Seppo Tiitinen tarkoituksella yksityisen henkilön nimen? Tästä linkistä pääset lukemaan, mitä Tiitinen itse sanoo tempauksestaan.

X