”Olen arjen Sohvaperuna, kehorääkkäystä karttava hedonisti – minua ahdistaa turboahdettu lomasuunnitelma”, Minna Oulasmaa pohtii lomahaaveiden erilaisuutta

Jaa kaverilleTilaa Seura
Minna Oulasmaa on seksuaaliterapeutti.
© Tommi Tuomi / Otavamedia
Kun palaan takaisin arkeen, työkaverit kysyvät, mitä tein lomalla. Kävinhän varmasti dokumentoimassa pakolliset nähtävyydet ja historialliset kiviröykkiöt?

Loma lähestyy! Sen tarkoitus on ladata yksityiset akkumme.

Parisuhteellisten odotukset lomasta voivat olla erilaiset. Kuten meillä. Vauhdikas ja elämyshakuinen puolisoni janoaa toimintaa, nähtävyyksiä ja seikkailuja. Hän saa niistä virtaa ja ravintoa löytöretkeilijän sielulleen. On saatava jännitystä kehiin, koska elimistö janoaa seikkailuseerumiaan.

Odysseus ei sammaloidu. Hän on jäntevänä liikkeessä loman ajan.

Olen arjen Sohvaperuna, kehorääkkäystä karttava hedonisti. Minua ahdistaa turboahdettu lomasuunnitelma. Aikataulutetut aktiviteetit kuulostavat suorituksilta lukujärjestyksessä.

Kaipaan rauhaa ja hiljaisuutta. Aion kuitata arjessa hankkimani univelat, nukkua pitkään ja ravitsevasti. Makoilen riippumatossa lukemassa kirjaa ilman kellonaikoja ja suunnitelmia. Nautin hiljaisuudesta ja pysähdyn ajatusteni äärelle.

On mahtavaa vajota rantahietikolla unen ja valveen rajamaille sensuroimattomaan ja villiin välitilaan, jossa mielikuvitus mellastaa vapaana. Vartalo saa pötkötellä rentona. Nälän tullen nautiskelen herkkuja valmiista pöydästä.

Kun palaan takaisin arkeen, työkaverit kysyvät, mitä tein lomalla. Kävinhän varmasti dokumentoimassa pakolliset nähtävyydet ja historialliset kiviröykkiöt? Sukelsinko tai hyppäsinkö laskuvarjolla? Mutta minä en tahdo tehdä! Tahdon olla! Laiskottelu on syntisen ihanaa!

Meidän kummankaan, miehen ja minun, lomahaaveet eivät ole oikeita tai vääriä. Ne ovat vain erilaiset. Jotta vältymme pettymyksiltä, on kerrottava rehellisesti toiveistaan ja pohdittava, miten myös yhteiset tarpeet saadaan täytetyksi. Kummankaan ei tarvitse osallistua kaikkeen, mitä toinen tekee.

Kun puolisonsa tuntee tarpeeksi hyvin, tietää, milloin hän tarvitsee omaa tilaa ja milloin taas houkuttelua aktiviteetin pariin. Minutkin saa mukaan toimintaan, kun olen saanut kyllikseni lepoa ja rauhaa. Ja mieheni rentoutuu vieressäni nautittuaan seikkailuannoksensa.

Elämme aikuistuneiden lasten suomaa, varsin etuoikeutettua uusparin elämänvaihetta. Yhteiset kohtaamiset lomalla ovat meille kullanarvoisia. Siksi vaalimmekin niitä. Otamme mielellämme askeleita toista vastaan. Pystymme kompromisseihin.

Vaikka some pursuaa lomasuorituksia ja purjehtivia pariskuntia, teemme lomastamme omannäköisen. Se on sallittua pakoa arjesta. Itseä ja parisuhdetta, ei muita ihmisiä varten.

Minna Oulasmaa on pari-ja seksuaali­terapeutti, työn­ohjaaja (STOry) ja  tietokirjailija. Vuoden 1967 Pirtein tenava -kilpailun voittaja on tänä päivänä hiljaisten introverttien  ärhäkkä äänitorvi.

X