Oletko jo huomannut maailmaa halkovan empatiavyöryn – ilkeyden markkinat ovat ohi, sympaattisuus on uusi musta

Kerrankin kaikilla on mahdollisuus olla mukana maailman muoti-ilmiössä. Se on vain kanssakäymisen hetkellä tehtävä jokaisen oma päätös, kirjoittaa Seuran uusi päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Kerrankin kaikilla on mahdollisuus olla mukana maailman muoti-ilmiössä. Se on vain kanssakäymisen hetkellä tehtävä jokaisen oma päätös, kirjoittaa Seuran uusi päätoimittaja Erkki Meriluoto.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Viime viikonlopun koulujen päättäjäisjuhlinnan yhteydessä pidettiin puheenvuoroja siitä, että opinahjoissa olisi hienoa huomioida arvosanamenestyjien ja tsemppaajien lisäksi niitäkin, jotka kaiken muun elämän haasteiden keskellä ylipäänsä selviytyvät ja suoriutuvat opinnoistaan. Yksityisyyden suojan vuoksi kaunis ajatus ei aina toteudu, mutta tärkein rooli huomioimiseen onkin läheisillä ihmisillä.

Toisena esimerkkinä modernista sympatialiikkeestä ovat olleet sosiaalisessa mediassa kiertäneet #olisinpatiennyt-kirjoitukset, joissa on annettu elämänohjeita nuoremmalle itselle. Valtaosan läpi paistaa armollisuus omia menneisyyden paineita kohtaan, jotta uusi sukupolvi ei ahdistuisi liikoja oman taipaleensa valintojen äärellä.

Sosiaalinen media luo usein helpon mahdollisuuden olla hieman hassulla tavalla ilkeä, mutta parhaimmillaan se myös ryhtyy ärhäkästi heikossa asemassa olevien puolustajaksi. Viime viikolla kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu Otto Meri otti kantaa Helsingin valtuuston päätökseen selvittää keinoja vähävaraisten sosiaali- ja terveyspalvelujen maksuvaikeuksien ehkäisemiseksi.

Meri antoi Twitterissä neuvon kaikille perinnän aiheuttamien vaikeuksien kanssa painiville: ”Laskut kannattaa maksaa ajoissa”. Vastareaktio oli voimakkaan tuomitseva. Ylipäänsä ruoan hankkiminen voi ajaa laskujen maksamisen edelle. Esiin nostettiin myös kokoomuksen kansanedustajan Susanna Kosken aiempi empatiakyvyttömänä pidetty kohtaaminen vähävaraisen kanssa televisiossa. Pilkka oli Merta ja Koskea kohtaan paikoin kovaa. Se mikä sympatiassa sitten heitä kohtaan hävittiin, niin politiikassa tarvittavassa nahan paksuntamisessa voitettiin.

Esimerkkejä armollisuusvyörystä löytyy jopa maailman suurimman urheilulajin eli jalkapallon ääreltä. Kun Liverpoolin maalivahti Loris Karius päästi Mestarien liigan finaalissa taakseen pari helpompaa osumaa, olisi sosiaalisen median areena voinut olla valmis pelkälle pilkalle. Toisin kävi. Ottelun seuraajat ympäri maailmaa muistuttivat, että hän on vasta 24-vuotias nuorukainen ja paineet satojen miljoonien tv-katsojien edessä ovat valtavat. Kun maalivahti ottelun päätyttyä vielä kyynelsilmin pahoitteli fanikatsomolle tapahtumia, oli kyynisimmänkin katsojan antauduttava myötätunnolle.

Maailma on selvästi muuttumassa. Kovuus ja kylmyys alkavat olla menneisyyttä. Olisi tähän erilaisia julkisuudessa olleita ilkeyksiäkin voinut listata ja varmasti jokainen on niitä suustaan tietäen tai tietämättään päästänyt. Mutta muistamalla pitää meteliä empaattisuudesta, sympaattisuudesta ja armollisuudesta, voimme parhaiten vaikuttaa siihen miten omia läheisiämme ja niitä nuorempia sukupolvia kohdellaan niin arjen kohtaamisissa kuin sosiaalisen median syövereissä. Ne nuorethan tämän jo osaavatkin.

X