Vältä ikäviä yllätyksiä! Luottokortin kuluttajansuoja antaa lisäturvan matkailijalle – ”Jos käteinen varastetaan, sitä ei saa takaisin”

Oletko lähdössä lomalle tai työreissuun? Mukaan kannattaa otta luottokortti tai jopa kaksi – pankin asiantuntijoiden mukaan sillä vältät monet harmit ja vaaratilanteet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oletko lähdössä lomalle tai työreissuun? Mukaan kannattaa otta luottokortti tai jopa kaksi – pankin asiantuntijoiden mukaan sillä vältät monet harmit ja vaaratilanteet.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Mitä matkailijan tulee huomioida luottokortin käytöstä ennen matkaa?

”Matkalle kannattaa aina ottaa mukaan kaksi luottokorttia. Niistä toinen kortti on hyvä pitää visusti säilössä esimerkiksi hotellin tallelokerossa, jolloin ikävässä tilanteessa voi turvautua varakorttiin”, ohjeistaa  Nordean korteista vastaava johtaja Valtteri Korhonen.

Ennen lomalle suuntaamista on Korhosen mukaan hyvä muistaa tarkistaa luottokortin luottoraja sekä jäljellä oleva luottolimiitti. Näin kortin luotto ei pääse loppumaan kesken matkan.

Entä jos aikoo käyttää lomamatkalla luottokorttia tavallista enemmän?

Nordean Korhonen neuvoo asiakkaita varmistamaan ennen matkaa, että luottokortin turvarajat on säädetty sopivalle tasolle. Jos tiedossa on normaalia suurempia kertanostoja tai -ostoja, tämä kannattaa huomioida ennen reissuun lähtöä ja lisäksi tarkistaa maakohtaiset automaattien nostorajat.

Myös kortin maarajaus on hyvä tarkistaa. Alueen voi määritellä itse, jotta kortilla voi maksaa ja nostaa käteistä. Mobiilipankissa asiakas voi helposti tehdä muutoksia kortin ominaisuuksiin myös matkan aikana.

Mitä etua on luottokortilla maksamisessa?

Matka koostuu monista tapahtumista aina matkalippujen ja majoituksen hankkimisesta ostoksien tekemiseen kohteessa.

OP:n korttiliiketoiminnasta vastaava päällikkö Teemu Korteen mukaan luottokortilla kannattaa maksaa aina, kun se vain on mahdollista. Korttimaksun kuluttajansuoja antaa asiakkaalle lisäturvan.

Luottokortti on ylipäätään matkustaessa tarpeen monessa yhteydessä. Esimerkiksi hotellin varaaminen ja auton vuokraus eivät ole välttämättä mahdollisia tehdä ilman luottokorttia.

Kumpaa kannattaa käyttää: luottokortin credit- vai debit-toimintoa?

Luottokortin credit-ominaisuudella tehdyissä maksutapahtumissa kuluttajansuoja on debit-ominaisuutta vahvempi.

Teemu Korte muistuttaa myös, että luottokortin käyttö on käteistä turvallisempi vaihtoehto:

”Jos käteinen varastetaan, sitä ei saa takaisin. Luottokortin voi sen sijaan sulkea, ja pankki hyvittää väärinkäytöstä aiheutuneet kulut, jos korttia on säilytetty ja käytetty huolellisesti sekä korttiehtojen mukaisesti.”

Mikäli matkalla joutuu vaihtamaan valuuttaa, Korteen mukaan luottokortti on jälleen valttia: Kortilla maksaessa pankin vaihtokurssi on aina edullisempi kuin valuutanvaihtopisteiden käyttämä kurssi.

Mitä jos matkailija kotiin palattuaan joutuu reklamoimaan?

Mikäli matkailija on käyttänyt ostoksia tehdessään luottokortin credit-ominaisuutta,  reklamaatiokäsittely sujuu yleensä nopeammin.

”Hyvitys oikeassa ajassa tehdystä korttimaksun reklamaatiosta maksetaan asiakkaalle heti, kun reklamaatio on käsitelty ja todettu perustelluksi”, Korte kertoo.

Muista tämä, kun käytät luottokorttia kotimaassa ja ulkomailla:

  • Säilytä kortti ja tunnusluku huolellisesti.
  • Tarkista ennen matkalle lähtöä, että kortin luottoraja ja turvarajat vastaavat käyttötarvetta.
  • Matkalle kannattaa pakata mukaan kaksi maksukorttia katoamisen tai rikkoontumisen varalta.
  • Mikäli kohtaat ongelmatilanteen matkalla, pankin asiakaspalvelunumero on hyvä tallettaa puhelimeen ennen matkalle lähtöä.
X