”Oli aika, jolloin Agatha Christie itse pyörtyi veren näkemisestä” – Lue nyt, mistä kuuluisa kirjailija ammensi lukuisat myrkytysideat romaaneihinsa

Agatha Christie tunnetaan useista dekkareistaan ja hahmoista, kuten Hercule Poirot ja Neiti Marple. Harvemmin on puhuttu siitä, mistä syntyivät lukuisat ideat kirjoissa tapahtuviin murhiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Agatha Christie tunnetaan useista dekkareistaan ja hahmoista, kuten Hercule Poirot ja Neiti Marple. Harvemmin on puhuttu siitä, mistä syntyivät lukuisat ideat kirjoissa tapahtuviin murhiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Agatha Christie, tyttönimeltään Agatha Miller, syntyi Torquayssa Englannissa, vuonna 1890. Hän oli 24-vuotias ensimmäisen maailmansodan syttyessä.

Kuten monet muut nuoret naiset, Agatha liittyi vapaaehtoisten sairaanhoitajien kotirintamaan omassa kotikaupungissaan. Sairaalassa työskentelyn uskotaan ruokkineen hänen mielikuvitustaan murhamysteerien kirjoittamisessa.

Vapaaehtoisena sairaanhoitajana ja lääkkeiden annostelijana

Nyt ensimmäistä kertaa nähtävillä olevat ensimmäisen maailmansodan aikaiset palvelukortit paljastavat, että hän teki yhteensä 3400 tuntia vapaaehtoistyötä Torquayn Town Hall -sairaalassa.

Agatha Christie  aloitti ensin palkattomana sairaanhoitajana sodan alkaessa vuonna 1914. Ensimmäisen maailmansodan loputtua hän oli edennyt lääkkeiden annostelijaksi.

Agathan omien muistiinpanojen mukaan, hän hoiti vakavasti loukkaantuneita, avusti leikkauksissa ja siivosi amputaatioleikkauksien jälkiä.

”Agatha Christie oli nuori ja kokematon käsittelemään sodan aiheuttamia traumoja. On ironista, että hänen kirjoissa monet hänen hahmoistaan saavat karmean lopun, sillä oli aika, jolloin hän itse pyörtyi veren näkemisestä”, kertoo Britannian Punaisen Ristin Alasdair Brooks The Guradianille.

Jotta Agatha Christie pääsi jakamaan lääkkeitä apteekkarin avustajana, hänen täytyi opiskella paikallisen apteekkarin avustamana. Kaikki reseptit valmistettiin henkilökohtaisesti asiakkaille, joten määrän täytyi olla tarkka.

”Ehkä olin vain luonnollista, että valitsin myrkytyskuolemat”

Agatha Christien novelleissa lääkkeiden yliannostukset ovatkin usein iso yksityiskohta, ja monilla hänen luomista myrkyttäjistä ovat saaneet jonkinlaista lääketieteellistä koulutusta.

”Jos Agatha Christie ei olisi ottanut työtä lääkkeiden jakajana vastaan, hän ei välttämättä olisi saanut sitä läpikotaista tuntemusta myrkyistä ja lääkkeistä, jota hän myöhemmin käytti useassa romaanissaan”, Brooks pohtii.

Ensimmäisessä romaanissaan Stylesin tapaus, (The Mysterious Affair at Styles), murhaaja käytti murhan toteuttamisessa strykniiniä. Sitä käytettiin vielä lääkkeenä Agathan kirjoittajauran alussa. Toista tunnettua myrkkyä, syaniadia, käytettiin kodin tuholaismyrkkynä vuoteen 1940 asti.

”Toimiessani lääkkeiden jakajana aloin miettiä, millaisen etsiväromaanin voisin kirjoittaa. Olin myrkkyjen ympäröimänä, joten ehkä oli vain luonnollista, että valitsin myrkytyskuolemat metodikseni”, on Agatha Christie todennut The Guardianin mukaan.

X