Oligarkit ostoksilla: Näin huoletonta kulutusjuhlaa viettävät superrikkaat venäläisliikemiehet

Venäjän isorikkaat upottavat harrastuksiinsa ja suloisen turhaan luksukseen miljoonia euroja. Näistä huviostoksista on osansa saanut myös Suomi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Usmanovin perheen mökkivene Dilbar on pienen ruotsinlaivan kokoinen, ja maksoi puoli miljardia.

Venäjän isorikkaat upottavat harrastuksiinsa ja suloisen turhaan luksukseen miljoonia euroja. Näistä huviostoksista on osansa saanut myös Suomi.
(Päivitetty: )
Teksti: Antero Eerola

Venäläiset superrikkaat liikemiehet, joita myös oligarkeiksi kutsutaan, ovat vuosien saatossa kuluttaneet jättimäisiä summia huvipursiin, lentokoneisiin, urheiluseuroihin, koruihin ja taideteoksiin.

Yksittäiset ostokset voivat pyöriä jopa sadoissa miljoonissa euroissa.

Amerikkalaisen talouslehti Forbesin tuore venäjänkielinen painos kertoo, mihin kaikkeen oligarkit ovat viimeisen 15 vuoden ajan käyttäneet rahojaan. Dollareissa lasketut luvut on tässä jutussa muutettu euroiksi niin, että yksi dollari on 0,9 euroa.

Oma laiva pitää olla

Erityisesti valtamerikelpoiset huvijahdit miellyttävät rikkaita.

Privaattilaivoista hintavin on metalli- ja mediamagnaatti Ališer Usmanovin (omaisuus 11,3 miljardia euroa) 156-metrinen jahti Dilbar, joka maksoi vuonna 2015 kaikkiaan 495 miljoonaa euroa.

Matkailijoita Turusta Tukholmaan vievä Viking Amorella -alus on vain runsaat kymmenen metriä pitempi kuin Dilbar.

Toiseksi kallein on 415 miljoonan hintainen Eclipse, joka kuuluu lännessäkin tunnetulle Roman Abramovitšille (11,2 miljardia).

Hänen omaisuutensa taustalla on öljy-yhtiö Sibneftin myynti kaasujätti Gazpromille.

Melko muhkea on myös lannoite- ja kaivannaisruhtinas Andrei Melnitšenkon (12,4 miljardia) Sailing Yacht A, jonka hintalappu oli 382 miljoonaa euroa.

Mielenkiintoinen tarina liittyy myös Stolitšnaja-votkaa tuottavan Juri Šeflerin (2,7 miljardia) Serene-jahtiin.

Vuonna 2015 Etelä-Ranskassa lomaillut Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman ihastui jahtiin ja osti sen hetken päähänpistosta.

Arviolta 500 miljoonan euron kaupan ehtona oli, että venäläismiljardööri poistuu alukselta samana päivänä.

Oma joukkue pelaa

Oligarkit suosivat myös urheilua. Sitä harrastetaan usein välillisesti, oman joukkueen tai kokonaisten ikiomien peliareenoiden kautta.

Tunnetuin hankinnoista on englantilainen jalkapallojoukkue Chelsea, jonka Roman Abramovitš hankki vuonna 2003 arviolta 163 miljoonan euron hintaan.

Roman Abramovitš

Roman Abramovitš istuu mielellään Chelsean katsomossa oman joukkueen huiviin sonnustautuneena. Catherine Ivill – AMA/Getty Images

Mihail Prohorovin (8,2 miljardia) ostaman koripalloseuran Brooklyn Netsin kauppahinta vuonna 2010 oli noin 200 miljoonaa euroa.

Prohorov loi omaisuutensa maailman suurimmalla nikkelin tuottajalla Norilsk Nikkelillä. Yhtiö omistaa Suomessa entisen Outokummun Harjavallan nikkelikaivoksen, nykyisen hyvin tuottavan Nornickel Harjavallan.

Maailman suurinta potaskan eli kaliumkarbonaatin tuottajaa Uralkalia omistanut Dmitri Rybolovjev (6,1 miljardia) taas on sijoittanut sata miljoonaa euroa Monacon jalkapallojoukkueeseen.

Isot pääsiäismunat

Oligarkkien harrastuksiin kuuluu myös taide.

Kallein yksittäinen taide-esine on ollut Leonardo da Vincin maalaus Salvator Mundi, jonka Dmitri Rybolovjev myi kokoelmistaan 405 miljoonan euron hintaan pari vuotta sitten.

Öljyparoni Viktor Vekselberg (10,4 miljardia) on puolestaan ostanut arviolta 90 miljoonalla eurolla Yhdysvalloista kuuluisia Fabergén korumunia.

Nyt Vekselbergin Venäjälle palauttama kokoelma on nähtävissä Pietarin Fabergé-museossa.

Carl Fabergen ”Kielo”-muna

Carl Fabergen ateljeesta tsaari Nikolaille vuonna 1898 valmistunut ”Kielo”-muna pursuaa rubiineja, timantteja ja helmiä. Öljymagnaatti Viktor Vekselbergin kokoelman aarre on näytillä Pietarin Fabergé-museossa. AFP / Lehtikuva

Hää- ja erolunnaat

Kun miljardöörit menevät naimisiin, häitä vietetään muhkeasti. Lannoitetehtailija Andrei Melnitšenkon häät vuonna 2005 tulivat maksamaan noin 27 miljoonaa euroa.

Öljy- ja pankkiyrittäjä Mihail Gutserijevin (4,3 miljardia) pojan Saidin (675 miljoonaa) häistä tuli mediatietojen mukaan maksettavaa vajaat kolme miljoonaa.

Todennäköisesti hinta oli suurempi, sillä iltajuhlassa esiintyivät muun muassa Jennifer Lopez, Sting, Enrique Iglesias ja Patricia Kaas.

Myös avioeron hinta voi olla kylmäävä.

Kun Norilsk Nikkelin nykyinen pääomistaja Vladimir Potanin (16,3 miljardia) parisen vuotta sitten erosi vaimostaan Natalijasta, rouva vaati entiseltä mieheltään yli 13 miljardin euron osuutta omaisuudesta, jonka hän katsoi yhteiseksi.

Lopulta vaimo sai kiinteistöt Moskovasta, Lontoosta ja New Yorkista, runsaan viiden miljoonan euron kertakorvauksen sekä 225 000 euron kuukausirahan elämänsä loppuun saakka.

X