Olisiko kipuileva demokratia parannettavissa valistuneella itsevaltiudella?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Mielenosoittajat kokoontuivat viime perjantaina sankoin joukoin Lontoon keskustaan vastustamaan Britannian EU-eroa. © afp/LK
Onko demokratialle olemassa parempi vaihtoehto?

Väärinkäsitys

Oliko äänestäjä väärässä? Niin väitettiin Iso-Britannian kansanäänestyksen tuloksesta, kun brittienemmistö äänesti Britannian EU-eron puolesta. Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kuitenkin muistuttaa, ettei kansaa pidä halveksia. Se olisi elitististä.

 

Vaihtoehdot kansanäänestykselle

Kansanäänestysten vaihtoehtona Jokisipilä näkee edustuksellisen demokratian: Kansa antaa vaaleissa valitsemilleen edustajille valtakirjan ja luottaa heidän harkintaansa. ”Jopa Timo Soinin (ps) mukaan EU-jäsenyyden kannattajilla on eduskunnassa selkeä enemmistö. Kansanäänestys olisi siis turha. Myös Britanniassa se olisi alunperin voitu korvata edustuksellisella demokratialla.”

Ratkaisisiko valistunut itsevaltius demokratian ongelmat? Jokisipilän mukaan ajatus on vaarallinen. Hän viittaa Baltian maihin ja Puolaan, joissa – toisin kuin Suomessa – keskitettiin valtaa maailmansotien välillä. Sillä torpedoitiin kansallinen yksimielisyys toisessa maailmansodassa. Tuloksena saatiin yli 40 vuotta Moskovan koirakoulua, mutta demokratiassa pitäytynyt Suomi selvisi paremmin.

 

Vaaliorganisaatiot

Käyttävätkö puolueet jo liian paljon aikaansa vaalikampanjointiin? Matkustihan puoluejohtaja Soini Britannian matkalleen ulkoministerinä heti Brexit-äänestyksen jälkeen. Jokisipilänkin silmissä Soini käyttäytyi populistisesti. Puolueet toimivat enemmän vaaliorganisaatioina kuin kansanliikkeinä. ”Vaikka puolueiden tehtävä on palvella kannattajiaan, on samalla muistettava maan etu. Soinin ajoitus oli onneton.”

Demokratian suunnannäyttäjä

Nuori Flavia Kleiner haastoi Sveitsin populistit kotimaansa perinteisillä arvoilla. Kleiner kaatoi lakialoitteen, jolla olisi karkotettu Sveitsistä rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset. Kleiner voitti kansanäänestyksen internetissä toimineiden vastatrollien avulla. Jokisipilä pitää Kleineria demokratian suunnannäyttäjänä. ”Välineiden parantuessa suora demokratia lisääntyy. Brexit-äänestys osoitti myös, että globalisaation häviäjät on saatava takaisin pöydän ääreen.”

X