Olkiluoto valmistuu lähes kymmenen vuotta myöhässä - luotettavuusongelmia jo Pyhäjoen aloituksessa

Käynnissä olevat ydinvoimaloiden rakennusurakat ovat sotkuisia sylttytehtaita, joista jäljet johtavat ulkomaille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Olkiluodon ydinvoimalaa on rakennettu kuin Iisakinkirkkoa.

Käynnissä olevat ydinvoimaloiden rakennusurakat ovat sotkuisia sylttytehtaita, joista jäljet johtavat ulkomaille.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Maraton. Teollisuuden Voima (TVO) ilmoitti viime viikolla, että Olkiluodon kolmosyksikkö valmistuu 2018, lähes kymmenen vuotta alkuperäisestä aikataulusta jäljessä. Hinta on noussut 3 miljardista 9 miljardiin euroon. Maksajasta riidellään vielä pitkään.

Avaimet aloittelijalle. Merkittävä syy Olkiluodon viivästymiseen on siinä, että TVO luovutti jättimäisen hankkeen ranskalaiselle Arevalle avaimet käteen -periaatteella. Areva oli toimittanut aiemmin ydinvoimaloihin osia, mutta kokonaisen voimalan rakennusprojekti oli sille ensimmäinen.

Urakka itään. Fennovoiman pääurakoitsija, venäläinen Titan-2, on toteuttanut voimalahankkeita Pietarin Sosnovyi Borissa. Yhtiön ex-työntekijän Viktor Aleinikovin raportin mukaan Pietarissa esiintyi vakavia turvallisuuspuutteita. Dokumentteja väärennettiin, töitä tekivät ammattitaidottomat työntekijät. Ongelmista on kerrottu myös muissa lähteissä. Vihreiden kansanedustajat Hanna Halmeenpää ja Satu Hassi ovat jättäneet elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk) kirjallisen kysymyksen. Ministeriä pyydetään selvittämään, onko Titan-2:n osaaminen luotettavalla pohjalla.

Luotettava kumppani. Viime elokuussa rakennusyhtiö SRV lähti Fennovoiman osakkaaksi. Yhtiö julkaisi pörssitiedotteen, jossa se kertoi solmineensa ”erittäin merkittävän” projektinjohtosopimuksen Titan-2:n kanssa. Tiedotteen mukaan voimalan rakennusprojektiin haluttiin mukaan ”luotettava kotimainen kumppani.” SRV:n osake ampaisi 6,7 prosentin nousuun.

Mikä sopimus? SRV:n talous- ja rahoitusjohtaja Ilkka Pitkäsen mukaan sopimusneuvottelut Titan-2:n kanssa ovat edelleen kesken. ”Syksyllä tehty sopimus oli vasta raamisopimus”, Pitkänen sanoo. Samanlaisen vatuloinnin kohteena on ollut toinen Fennovoiman osakas, Fortum. Se ilmoitti 2014 allekirjoittaneensa pöytäkirjan, jonka myötä Fortum kasvattaa osuuttaan venäläisessä vesivoimassa. Myöhemmin selvisi, että venäläiset eivät halua allekirjoittaa koko sopimusta.

Oikaisu 23.4.2016 klo 11.30: Otsikon loppuosa ”sylttytehdas Venäjällä” korjattu muotoon ”luotettavuusongelmia jo Pyhäjoen aloituksessa”.

X