Omaishoidosta tulee arkea yhä useammalle – Kotihoidon tarjoama tuki on turvattava tulevaisuudessakin

Jaa artikkeli
Erkki Meriluoto
Päätoimittaja Erkki Meriluodon pääkirjoitus © Tommi Tuomi / Otavamedia
Jotta ikäihminen voi asua kotonaan mahdollisimman pitkään ja mielekkäästi, lähipiirin ja ammattikotihoitajien yhteistyön pitää toimia. Hoitajapula ei tule helpottumaan ilman lisäresursseja.

Ruoanlaitto, peseytyminen, taluttaminen ulkoilemaan, samojen asioiden kertaus moneen otteeseen. Moni elää arkea, jossa omasta puolisosta, vanhemmasta tai muusta läheisestä täytyy pitää jatkuvasti huolta. Tuen määrä vaihtelee ja suomalaiseen tapaan omaa auttavaa roolia usein myös vähätellään – se kun koetaan tietysti myös normaalina velvollisuutena ja luonnollisena elämänvaiheena. Yhtä kaikki, kyse on omaishoidosta, josta ei välttämättä lepotaukoa tai edes kiitosta saa.

Omaisestaan huolta pitävälle apua on tarjolla omien läheisten lisäksi myös ammattilaisilta. Kotihoitaja voi käydä esimerkiksi kylvettämässä hoidettavaa ja annostelemassa lääkkeitä. Osa tarvitsee apua myös ruokailujen kanssa, jolloin hoitotarve voi muuttuakin jo päivittäiseksi.

Ammattihoitajien taakka jatkaa kasvamistaan

Kotihoidon ongelmat ovat laajasti tiedossa: kehno palkkaus, raskas työnkuva ja jatkuva kiire, joista on seurannut paheneva työvoimapula. Moni asiakas kaipaisi hoitajasta juttuseuraa, mutta tämän pitää tehdä nopeasti lähtöä jo seuraavaan paikkaan, jotta päivän aikataulut eivät heti pettäisi.

Jos hoitaja sairastuu, joutuvat muut tietenkin paikkaamaan. Useilla tunneilla venyneet vuorot eivät ole harvinaisia. Kuormitus kasvaa sekä hoitajilla että esimiehillä, joiden oma työaika kuluu sijaisille soitteluun ja työtehtävien järjestelyyn. Sekä omaisten että ammattihoitajien taakka on vain kasvamassa, kun Suomen väestö ikääntyy.

Ei ole ihme, että Omaishoitajaliitto vaatii kotihoidon uudistamista ja lisäresursseja. Se pitää omaishoitoa yhtä tärkeänä osana työn ja perhe-elämän yhteensovittamista kuin lasten päivähoitoa ja perhevapaita.

Hoitajille pitäisi saada parempi palkka

Tällä hetkellä yli 350 000 suomalaista on omaishoitovastuussa. Sellaista resurssia ammattihoitajien puolelle ei tietenkään tule, joten edes kotihoidon tarjoama tuki olisi varmistettava tulevaisuudessakin. Kotihoidon taso vaihtelee paljon kunnittain. Ne ovat jo valmiiksi velkaisia, eikä valtion valtava lisävelkaantuminen helpota yhtälöä.

Arvokas vanhuus kotona on kuitenkin lisäresurssien arvoista. Omaishoitajille yleensä se kiitoskin riittäisi sitovasta ja raskaasta työstä saatavan (liian pienen) korvauksen lisäksi. Ilman heitä sairaaloiden ja hoivakotien resurssit loppuisivat heti. Omaishoitajien tuki on turvattava, ja heitä auttaville kotihoidon ammattihoitajille pitää saada parempi palkka. Muuten hoitajapula pahenee entisestään.

Lue myös: Vanhuspalvelut kotona asuvalle – Näin ikäihminen ja muistisairas saa tarvitsemansa kotihoidon palvelut

Juttua muokattu 17.9.2021 klo 11.00 omaishoitajien kiitoksen ja korvauksen muotoilun osalta.

X