Omituinen työpaikkailmoitus: Halutaan henkilökohtainen avustaja pikkupalkalla miljonääriperheeseen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Erikoinen työpaikkailmoitus oli nähtävillä vielä viikonloppuna TE-palveluiden verkkosivuilla. Nyt ilmoitus on poistettu.
Erikoinen työpaikkailmoitus oli nähtävillä vielä viikonloppuna TE-palveluiden verkkosivuilla. Nyt ilmoitus on poistettu. © Kuvakaappaus TE-palveluiden verkkosivuilta
Ilmoituksen mukaan työhön haluttiin henkilökohtainen avustaja. Työtä piti tehdä joka päivä. Vaatimuksena oli työnantajan kanssa asuminen samassa talossa.

Työvoimatoimistossa oli vielä viikonloppuna auki hyvin erikoinen työpaikkailmoitus, jossa työhön haluttiin henkilökohtainen avustaja. Nyt ilmoitus on poistettu.

”Edellytyksemme on, että muutat asumaan samaan omakotitaloon, omaan huoneeseesi”, työpaikkailmoituksen alussa kerrotaan.

Työnantajan kanssa samaan asuntoon muuttamisen edellytys on alalla nykyaikana harvinainen.

Ilmoituksen mukaan henkilökohtaiselle avustajalle maksetaan vain 1250 euroa, josta pitää vähentää vieläpä asumis- ja ateriakulut. Rahapalkka on vähennysten jälkeen vain 720 euroa kuukaudessa.

Työtä on ilmoituksen mukaan joka päivä kahdeksan tuntia.

”Kuulostaa epäilyksiä herättävältä”, lähihoitajaliitto Superin tiedottaja Sari Järvinen sanoo.

Hän kehottaa tarkistamaan alan minimipalkat.

JHL:n henkilökohtaisia avustajia koskevan työehtosopimuksen mukaan henkilökohtaiselle avustajalle pitää maksaa vähintään 10,92 euroa tunnissa, mikä tarkoittaa kokopäivätyöstä noin 1600 euron palkkaa.

Työpaikkailmoituksen mukainen tuntipalkka on alle kahdeksan euroa tunnilta. Jos pelkkä rahapalkka otetaan huomioon tuntipalkaksi jää vain 4,50 euroa.

Voiko henkilökohtainen avustaja todella olla palkattu näin halvalla?

Ei näytä täyttävän lakia

Henkilökohtaisten avustajien työehtosopimus on normaalisitova, joten vain liittoon kuuluvien työnantajien pitää noudattaa sitä.

Mutta vaikkei työnantaja olisikaan järjestäytynyt työnantajaliittoon, työsopimuslaki velvoittaa maksamaan soveltuvan työehtosopimuksen kanssa vertailukelpoista palkkaa.

Tämä ei kyseessä olevassa avustajan palkassa toteudu.

”Palkka ei vastaa laisinkaan valtakunnallisen työehtosopimuksen mukaisia palkkamääräyksiä. Työsopimuslain mukaan pitää maksaa kohtuullinen ja tavanomainen palkka. Jos mennään tosi voimallisesti työehtosopimusten alle, voidaan kysyä, ollaanko oikeilla vesillä palkkatason suhteen”, JHL:n sopimusasiantuntija Laura Tuominen sanoo.

Tuominen toteaa, ettei näin paljon alan työehtosopimuksesta eroava palkka ei ole välttämättä edes työsopimuslain mukaan mahdollinen. Kyseessä voi siis olla jopa laittoman pieni palkka.

Kysyntää työpaikkaan on silti

Suomenkielisen työpaikkailmoituksen yhteystiedoissa mainittu varakas yrittäjämies vastaa Seuran yhteydenottoon, mutta kertoo poikansa hoitavan palkkausta koskevia tiedusteluita.

”Olen vastannut vain, mitä on tullut kyselyjä varsinaiseen hakuun”, hän sanoo.

Kiinnostuneita hakijoita on miehen mukaan jo ilmoittautunut, mutta työpaikka on edelleen auki.

Poika vastaa Seuran yhteydenottoon viestillä kertoen, että työtä on 40 tuntia viikossa ja työnantaja noudattaa Suomen työlainsäädäntöä.

”Lomat ja lisät maksetaan myös säädösten mukaan”, hän sanoo.

Poika kehottaa katsomaan, mitä henkilökohtaiselle avustajalle maksetaan Palkkavertailu-palvelusta. Pyyntö on kummallinen, sillä palkkavertailupalvelun mukaan henkilökohtaisen avustajan keskipalkka on 1706 euroa kuussa. Se ylittää selkeästi ilmoituksen polkuhintaisen palkan.

Lue myös: Ei toivu enää työelämään – 500-kiloinen sonni ruhjoi Raunon

Lue myös: Miksi hoitajien vaatimukset ovat kovemmat kuin millään muulla alalla? Kaksi hoitajaa ja pääluottamushenkilö kertovat: ”Moni sanoo, että kannattaisi lähteä töihin mieluummin kaupan kassalle”

X