Onko etnisellä taustalla väliä? Näin suomalaiset määrittelevät identiteettinsä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Suomen lippu liehuu idyllisessä järvimaisemassa.
© ISTOCK
Uuden tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta kokee, ettei suomalaisuutta perustella pelkällä etnisellä taustalla.

Ajatuspaja e2:n ja Suomen Kulttuurirahaston toteuttama Samat huolet, eri näkökulmat – Tutkimus suomalaisten asenteista ja identiteeteistä

havainnollistaa suomalaisten kansantunnetta sekä näkemyksiä maahanmuuttajia kohtaan. Toteutettu julkaisu on toinen neljästä vuoden 2018 aikana ilmestyvästä tutkimuksesta.

Kyselyn tarkoituksena on perehtyä erityisesti suomalaisten huoliin sekä kansaa yhdistäviin ja erottaviin tekijöihin.

Mitä on suomalaisuus? Näin sen määrittelee Jussi Halla-aho

Kaksi kolmesta kyselyn vastaajasta kokee, ettei etninen tausta määrittele suomalaista identiteettiä. Ajatusta kannattavat varsinkin eurooppalaisuuteen ja maailmankansalaisuuteen samastuvat. Sen sijaan etnistä suomalaisuutta painottavat arvokonservatiivit ja perussuomalaiset.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoitti Twitterissä, miten suomalaisuus tulisi määritellä.

”Poistetaan joukosta kaikki, jotka rikastuttavat kulttuuriamme”, Halla-aho kommentoi.

Jussi Halla-ahon twiitti suomalaisuudesta.

Isänmaallisuus koetaan tärkeänä

83 prosenttia suomalaisista näkee kansantunteen ja maanpuolustushengen myönteisenä asiana. Näin ollen myös kieltä, kulttuuria, isänmaallisuutta
ja yhteistä historiaa pidetään korkeassa arvossa.

”Se on hyvä juttu, että ollaan ylpeitä [suomalaisuudesta]. Samalla se on kuitenkin väärin, jos ei saada vaikutteita mistään muualta”, jalkapalloilija Pyry Soiri sanoo.

Suomen jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä tietää, mistä puhuu. Suomen kansalaisuuden omaava Soiri on asunut ison osan elämästään isänsä kotimaassa Namibiassa. Pikkukylään muutettuaan suomalainen identiteetti ja kulttuurierot tulivat shokkina.

”Jokainen tuo sen oman juttunsa, ja kaikkien pitäisi olla ylpeitä. Se on hieno asia, miten paljon nykyaikana muista kulttuureista oppii”, Pyry kommentoi.

Turvapaikanhakijat yhä kiistanalainen aihe

Kysymykset turvapaikanhakijoista sen sijaan jakavat mielipiteitä huomattavasti enemmän. Alle puolet suomalaisista kokee, että turvapaikanhakijoiden tilanne on liian huono.  Sen sijaan 32 prosentin mielestä hakijoiden tilanne on turhankin hyvä.

Suomalaisia kuitenkin huolettaa eriarvoistuminen kansalaisten välillä. Toisaalta maahanmuuttajiin liittyvät kysymykset säilyvät selkeästi erottavana tekijänä suomalaisten keskuudessa.

Samat huolet, eri näkökulmat -tutkimuksen tulokset julkaistiin Pikkuparlamentin kansalaisinfossa 6.6.2018. Tohtori Ville Pitkäsen ja Jussi Westisen tekemä kysely toteutettiin käyntihaastatteluiden ja internetpaneeleiden avulla.

X