Onko järkeä valjastaa omistusauto kimppakäyttöön?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Verot alas - hinnat ylös. Arvaa kuka maksaa erotuksen?
Auton kimppakäyttö sopii niille, jotka tarvitsevat autoa vain harvoin. Jos päädyt jakamaan autosi, sovi kirjallisesti, miten jaatte ystäväsi kanssa auton verot, vakuutusmaksut, polttoainekulut ja muut maksut.

Omistan auton ja autotallin. Käytän autoani vähän, mutta en halua vielä luopua siitä. Lainaan sitä autottomalle ystävälle tarpeen mukaan. Mitä pitää ottaa huomioon, jos haluamme tehdä sopimuksen autoni yhteiskäytöstä tai sen yhteisomistuksesta? Miten viranomaiset sellaiseen suhtautuvat?

Olet ajan hermolla, sillä Euroopan komissiokin rohkaisee omistusauton kimppakäyttöön.

Trafin ylläpitämään ajoneuvoliikennerekisteriin voidaan muutamalla eurolla merkitä yhden auton omistajaksi useita omistajia tai haltijoita eli auton tosiasiallisia käyttäjiä. Rekisteriin merkitty omistaja tai ensimmäiseksi merkitty haltija vastaa ajoneuvoverosta ja usein myös vakuutusmaksuista. Liikennevakuutuksia myöntävät yhtiöt riskihinnoittelevat vakuutukset auton todellisen käyttäjän mukaan.

Vakuutusbonukset kertyvät ajoneuvoliikennerekisteriin merkitylle vakuutuksenottajalle. Mutta vahingon sattuessa hän myös menettää ne riippumatta siitä, kuka autoa kuljettaneesta aiheutti vahingon.

Sovi omistusauton kimppakäyttö kirjallisesta

Jos päädyt autosi yhteiskäyttöön, sovi kirjallisesti, miten jaatte ystäväsi kanssa auton verot, vakuutusmaksut, polttoainekulut ja muut maksut.

Verottaja ei yleensä puutu auton tavanomaiseen ja pienimuotoiseen yhteiskäyttöön. Siitä ei kerry veronalaista tuloa, koska kukin maksaa oman osuutensa auton käytöstä ja maksuista. Voit myös tarjota autoasi laajempaan yhteiskäyttöön. Mutta silloin auto pitää sekä rekisteröidä että vakuuttaa vuokrauskäyttöön. Vuokratulo pitää ilmoittaa normaalisti verottajalle.

Trafin muutama vuosi sitten julkaisema Yhteiskäyttöautot Suomessa -analyysin mukaan Suomessa on puolenkymmentä palvelua autojen yhteiskäyttöön.

Ystävysten yhteiskäyttöauto on kuitenkin mutkattomampi järjestely.

Lue myös:

Yhteisöllinen asuintalo – Mitä se tarkoittaa

X