Onko kaappiisi unohtunut vaarin perintökivääri? Luvaton ase tuo paljastuessaan usein vankeustuomion

Luvattoman aseen voi luovuttaa poliisille ilman pelkoa rangaistuksesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Perikunnilla on usein omaisen kuoleman jäljiltä aseita, joita ei ole luvitettu.

Luvattoman aseen voi luovuttaa poliisille ilman pelkoa rangaistuksesta.
Teksti:
Vesa Mäkinen

Kaappiin unohtunut isoisän vanha kivääri voi aiheuttaa ikäviä seurauksia. Jos ampuma-aseen lupa-asiat on jätetty vaarin kuoleman jälkeen hoitamatta, huolimaton perillinen voi olla syyllistynyt tahtomattaan rikokseen, josta rangaistuksena voi olla vankeutta.

”Luvattomia aseita on Suomessa luultavasti edelleen joitain kymmeniä tuhansia kappaleita”, kertoo poliisihallituksen asehallintopäällikkö Mika Lehtonen.

Tarkkaa määrää on Lehtosen mukaan mahdotonta sanoa. Todennäköisesti vain osa laittomista aseista on tieten tahtoen luvattomassa käytössä: useimmat ovat ihmisten kodeissa ja mökeillä, unohtuneina kaapeissa tai vinteillä.

”On hyvin vaikea arvioida, kuinka iso osa on tarkoituksella luvattomia”, sanoo apulaispoliisipäällikkö Esa Heikkinen Oulun poliisilaitokselta.

”Ongelma on usein, että perikunnilla on omaisen kuoleman jäljiltä aseita, joita ei ole luvitettu. Niitä on työn alla koko ajan.”

Kuolinpesällä on puoli vuotta aikaa selvittää lupa-asiat. Sen jälkeen ase on laiton – oli se toimiva tai käyttökelvoton.

Tuomioissa tiukka linja

Aseen luvaton hallussapito on ampuma-aserikos, josta voidaan tuomita joko sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Lehtosen mukaan tuomioistuimilla on ollut tiukka linja.

”Monessa tapauksessa mennään ehdollisen vankeuden puolelle eikä selvitä sakoilla. Aika vakavasti on suhtauduttu”, Lehtonen sanoo.

Lupien puuttuminen johtuu hänen mukaansa tietämättömyydestä.

”Omaisilla ei välttämättä ole ymmärrystä, mitä aseiden kanssa pitäisi tehdä, tai he eivät tiedä, mitä kaikkea varastoissa on.”

Ase takapenkillä

Viranomaiset yrittävät saada mahdollisimman monta luvatonta asetta pois kuljeksimasta. Vuodesta 2004 lähtien kansalaiset ovat saaneet ilmoittaa luvattomat aseensa poliisille ilman pelkoa rangaistuksesta.

Mika Lehtonen varoittaa lähtemästä oma-aloitteisesti poliisiasemalle ase kyydissä.

”Ase voi olla esimerkiksi ladattu.”

Takapenkillä lojuvan aseen havaitseva poliisipartio ei välttämättä hyväksy selitystä, että asetta ollaan juuri viemässä viranomaisille. Viranomaiset hakevat aseen, kun asiasta ilmoitetaan heille.

Suomalaiset ovat ilmoittaneet viranomaisille muutama kymmenen tuhatta luvatonta asetta sen jälkeen, kun niin sanottu armahdusaika alkoi 11 vuotta sitten.

Yli puolitoista miljoonaa asetta

Aseluvan haltijan kuolemasta menee automaattisesti tieto asetietojärjestelmään ja sitä kautta viranomaisille. Automaatio on kuitenkin ollut käytössä vasta muutaman vuoden. Vielä viime vuosikymmenellä moni luvattomaksi jäänyt ase on jäänyt viranomaisilta pimentoon.

Useimmiten laittomat aseet tulevat poliisin tietoon, jos niillä ammuskellaan esimerkiksi sorakuopilla, tai vaikka tulipalojen yhteydessä.

Luvattomat aseet ovat pieni osa koko Suomen asekannasta. Luvallisia, rekisteröityjä aseita on Suomessa yli 1,5 miljoonaa. Yleisimpiä ovat metsästysaseet: haulikot ja kiväärit.

X