Onko käsiesi puristusvoima heikentynyt? Hukkuvatko avaimesi? Testasimme kuusi näppärää apuvälinettä – Nämä helpottavat arkeasi!

Monenlaiset apuvälineet helpottavat päivittäisiä pulmiamme.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Purkkien kannetkin saa auki vaivattomasti apuvälineen avulla.

Monenlaiset apuvälineet helpottavat päivittäisiä pulmiamme.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Monet tehtävät vaikeutuvat iän karttuessa. Näppien voimat eivät kerta kaikkiaan riitä kurkkupurkin ja juomapullon korkkien avaamiseen. Puhelimen pikkunäytön tihrustelu tuottaa vaikeuksia. Arkisia esineitä ei aina löydä, ja jopa lääkkeiden ottaminen joskus unohtuu.

Onneksi apua löytyy, jopa runsaasti. Vimpaimia on tarjolla monissa verkkokaupoissa, tunnetuimpina näistä muun muassa toimivakoti.fi, dementiaonlineshop.com ja respecta.fi. Kannattaa myös vierailla apuvälineklinikoilla, katsomassa millaisia arjen auttamislaitteita löytyy.

Mihin paninkaan avaimet, lompakon, kaukosäätimen ja silmälasit? Esine löytyy kotoa hetkessä nappia painamalla, kun esineeseen liittää 10–20 euroa maksavan paikannusläpyskän. Älynappi pakottaa sohvatyynyjen väliin luiskahtaneet kaukosäätimen piipittämään.

Unohtuiko lompakko sittenkin ystävän luo? Kehittyneen läpyskän sovellus näyttää sen sijainnin kartalla. Puhelimen viimeisimmän paikan saa tietokoneen tai tablettilaitteen karttanäkymään toiminnolla paikanna puhelin.

Puheen ymmärtävä avustin toimii älypuhelimessa, tietokoneessa ja kaiutinlaitteessa. Avustin kertoo kysyttäessä aikataulut, aukiolot ja sääennusteet. Se neuvoo perille ja vastaa melkeinpä mihin vain kysymyksiin.

Viimeisen päälle nykyaikaisessa älykodissa puhekomennoilla voi esimerkiksi sytyttää ja sammuttaa valoja ja laitteita, säätää lämpötilaa ja ilmanvaihtoa, sekä avata ja lukita ovia.

Apple Siri -avustimen oppii ilman eri kielitaitoa muutamassa minuutissa, koska se osaa Suomea. Avustimien Google Assistant, Microsoft Cortana ja Amazon Alexa suomen kielen opinnot ovat vielä kesken.

Älykäs avaimenperä

Älykäs avaimenperä

© VERKKOKAUPPA.COM

15 euroa maksava MyFonekit Key piipittää puhelimen sovellusta koskettamalla, ja puhelin piipittää, kun painat avaimenperän nappia. Avaimenperän sijainnin näkee puhelimen kartasta.

Muistuttava dosetti

Muistuttava dosetti

© YLIOPISTONAPTEEKKI.FI

Addoz auttaa muistamaan lääkkeiden ottamisajan. Laite vähentää lääkkeiden virhekäytön vaaraa, ja unohtuneesta lääkkeestä saa hälytyksen. Muistuttava lääkeannostelija maksaa noin 250 euroa.

Kannet auki

Kannet auki

© TOIMIVAKOTI.FI

JarKey Frostilla ilmatun purkin kansi aukea vaivatta. Vitility-multiavaajalla avaat kannet ja korkit ja CanKey:llä säilykepurkit. Apurien hinnat 8–9 euroa.

Kätevä korkkiruuvi

Kätevä korkkiruuvi

© CDON.FI

Viinipullon avaaminen perinteisellä korkkiruuvilla kysyy melkoisesti voimaa. Noin 58 euroa maksavalla Baltaz Black korkkiruuvilla avaat leikiten hyvän ruokaviinin.

Helppo kaukosäädin

Helppo kaukosäädin

© GIGANTTI.FI

Logitech Harmony Eliten selkeä kosketusnäyttö korvaa jopa 15 erillistä kaukosäädintä. Käyttö on erittäin helppoa, mutta ohjelmointiin voit tarvita apua. Kätevä kaukosääsin maksaa 180–250 euroa.

Komenna puheella

Komenna puheella

Sanele viestisi puhumalla ”Hei Siri, lähetä tekstiviesti Hilkalle”. Puhu kysymykset ja komenna kodin laitteet suomeksi. Siri-avustin sisältyy iPhone-puhelimiin ja moniin Apple-laitteisiin.

Maksaminen kännykällä yleistyy

Lähitulevaisuudessa maksukorteista ja käteisestä voi luopua lähes kokonaan ja hoitaa maksut kännykkään ladattavalla mobiilimaksusovelluksella.

Vaihtoehtojen runsaus kuitenkin hidastaa uuden maksutavan yleistymistä. Suosittuja sovelluksia ovat Mobile Pay, OP Pivo ja Apple Pay.

Maksaminen kännykällä yleistyy

© DANSKE BANK

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 1/19.

X