Onko käteisen loppu tullut, kun kerjäläisillekin kelpaa mobiiliraha?

Kun mobiiliraha yleistyy, miten kerätään kolehtia? Ovatko huhut käteisen häviämisestä kokonaan kuitenkin vahvasti liioiteltuja?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Syrjäyttääkö mobiiliraha käteisen kokonaan?

Kun mobiiliraha yleistyy, miten kerätään kolehtia? Ovatko huhut käteisen häviämisestä kokonaan kuitenkin vahvasti liioiteltuja?
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Puhto

Koska käteinen raha poistuu käytöstä?

Suomen Pankin rahahuolto-osaston toimistopäällikkö Jussi Kangas: ”Käteistä käytetään Suomessa vielä laajasti ja puheet sen häviämisestä ovat vahvasti liioiteltuja. Iso osa maksutapahtumista tehdään yhä käteisellä. Käteisen rooli maksuvälineenä on kyllä vähenemään päin ja käteisnostot pankeista ovat lievässä laskussa. Sen sijaan euron seteleitä on kierrossa euroalueella koko ajan enemmän. Koko maailmassa niitä kiertää hetkellä yli 1 100 miljardin euron edestä. Euroopan laajuisesti käteinen on hyvin kaukana katoamisesta ja sen käytön väheneminen on pohjoiseurooppalainen ilmiö.”

Kuka päättää käteisen kohtalosta?

Jussi Kangas: ”Kuluttaja ja kauppa päättävät. Jos joku haluaa käyttää käteistä, meidän on rahan liikkeellelaskijana pidettävä huoli, että sitä on saatavilla kohtuullisin kustannuksin. Suomessa on tosin sopimusvapaus ja siksi esimerkiksi Helsingissä on kahviloita, jotka eivät ota vastaan käteistä. Asiasta pitää vain ilmoittaa jo ulko-ovella tarpeeksi selvästi. Toisaalta, jos paikkakunnan ainoa apteekki kieltäytyisi vastaanottamasta käteistä, puuttuisimme tilanteeseen jollain tavalla.”

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimuspäällikkö Anu Raijas: ”Käteinen tulee yrityksille kalliiksi. Niin kauan kuin raha on fyysinen esine, sen liikutteleminen vaatii henkilökuntaa ja resursseja aina kassoista vartiointiliikkeeseen.”

© ANU NIEMINEN/OTAVAMEDIA

Kuka kärsii, jos käteinen poistuu?

Jussi Kangas: ”Käteinen on toistaiseksi tasa-arvoisin rahajärjestelmä. Korttimaksuihin ja mobiilirahaan siirtyminen syrjisi esimerkiksi vanhuksia, muistisairaita, pieniä lapsia ja kaikki niitä ryhmiä, joille älypäätteiden käyttäminen on vaikeaa tai joille niiden hankkiminen ei ole mahdollista.

Myös turistit kärisisivät, jos käteistä ei käytettäisi. Kaikilla ei ole maksukortteja ja mobiilisovelluksia, jotka käyvät täällä. Muualla maailmassa käytetään käteistä enemmän kuin Suomessa. Käteisen käytön väheneminen on ylipäätään Pohjoismainen ilmiö, mutta meilläkin on todella pitkä tie käteisettömään yhteiskuntaan.”

Anu Raijas: ”Lapsi tai vanha ihminen voi yhtä lailla olla ongelmissa käteisenkin kanssa. Näitä ongelmia voi olla kaikkien maksutapojen kanssa, ne eivät poistu vaikka olisi käteistä käytössä. Isolla osalla turisteja on varmasti nytkin käytössä kansainväliset maksukortit.”

© ANU NIEMINEN/OTAVAMEDIA

Jos käteinen poistuu, miten maksetaan kirpputorilla, ostetaan yksityishenkilöiltä tavaraa, annetaan rahaa kerjäläiselle tai maksetaan kolehti kirkossa?

Jussi Kangas: ”Suomeenkin on tullut mobiilimaksusovelluksia, esimerkiksi keväällä pankkien yhteinen Siirto-sovellus, jolla ihmiset voivat maksaa toisilleen erilaisia maksuja.”

Anu Raijas: ”Torikaupassa on nyt jo käytössä maksupäätteitä. Ja harvoin myöskään yksityishenkilöt käyttävät käteistä toisiltaan ostaessaan vaan maksu suoritetaan pankkitilille. Saattaa olla, että kolehtikin kerätään tulevaisuudessa mobiilirahana. Luin juuri lehdestä, kuinka Kiinassa kerjäläisilläkin on käytössä mobiiliraha.”

Miksi jotkut suosivat käteistä?

Jussi Kangas: ”Suomen Pankki kysyy tätä vuosittain ihmisiltä. Yleisin syy on se, että käteinen sopii heidän mielestään pieniin maksuihin. Se on usein nopeampaa ja maksutilanne on konkreettinen. Oma talous pysyy paremmin hallinnassa. Käteinen on myös turvallinen, vaikka tulisi sähkö- tai tietoliikennekatkos.”

Koska euro on vakaa valuutta, ihmiset säästävät euroseteleitä kassakaappeihin kaikkialla maailmassa. © ANU NIEMINEN/OTAVAMEDIA

Mitä etua käteisen poistumisesta olisi kuluttajalle?

Anu Raijas: ”Rahan nostamisen vaivannäkö poistuu.”

Mitä ongelmia käteisestä luopumisesta tulisi?

Jussi Kangas: ”Viranomaisten on varauduttava yllättäviin tilanteisiin, jolloin sähköä ei ole käytössä. Käteinen on näissä tilanteissa ainoa mahdollinen maksuväline, eikä sille ole keksitty korvaavaa varajärjestelmää. Jo tämän takia käteinen ei tule poistumaan käytöstä.”

Anu Raijas: ”Finanssiteknologia on meillä hyvin kehittynyttä ja turvallista. Samalla kun otamme käyttöön uusia maksutapoja, opettelemme erottamaan uudenlaiset riskit, joita niihin liittyy. Pankkitunnuksia kalastelevat huijarit esimerkiksi ovat iso uhka, kun maksuliikenne siirtyy digitaaliseksi ja verkkoon. Viranomaisten ja yritysten tehtävä on mahdollisimman nopeasti varoittaa kuluttajia liikkeellä olevista huijausyrityksistä.”

Missä päin maailmaa mobiiliraha on syrjäyttänyt käteisen?

Anu Raijas: ”Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa ollaan pitkällä mobiilimaksuissa ja käteisen käyttö on vähentynyt. Myös joissain kehittyvissä maissa ollaan pitkällä mobiilirahan käytössä, mutta eri syistä kuin Pohjoismaissa. Kiinassa ollaan hypätty rahakorttivaiheen yli ja siirrytty suoraan käteisestä mobiilirahaan.”

Sama pätee myös Afrikassa. Siellä on ollut 10 vuotta käytössä tekstiviesteihin perustuva mobiiliraha, M-Pesa, jolla on nyt 30 miljoonaa käyttäjää 10 eri maassa.

Lue myös:

Pankeissa ei enää rahaa – miten Nurmijärven pankkiryöstäjä sai suuren saaliin?

Käteisnostot maksullisiksi – FK:n Piia-Noora Kaupin mukaan pankkien romahtaneet korkokatteet maksatetaan asiakkailla

X