Onko ”metrohinkkaajia” jo Suomessa? Ällöttävä ilmiö nimettiin Ranskassa, jossa miehet lähentelevät erityisesti metrossa naisia härskisti

Helsingin seudun liikenteen (HSL) palveluesimies vastaa kysymykseen metrolähentelystä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pariisilaisissa metroissa naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on hämmentävän yleinen ilmiö.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) palveluesimies vastaa kysymykseen metrolähentelystä.
Teksti:
Matti Rämö

”Tyyppi on etenkin Pariisin ruuhkametroissa niin yleinen, että hän on saanut oman sanansa: un frotteur eli metrohinkkaaja. Frotteur suomentuu henkilöksi, joka hyödyntää ihmispaljoutta hinkuttaakseen sukuelintään tuntemattomia naisia vasten”, Yleisradion Pariisin kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä kirjoitti hiljattain kolumnissaan.

Hinkkausilmiö Ranskassa uskomattoman yleinen: Ranskalaisen tasa-arvokomitean teettämässä kyselyssä pyöreät sata prosenttia julkisia kulkuvälineitä käyttävistä naisista kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää.

#Metoo-keskustelu nosti Ranskassa pöydälle myös julkisissa liikennevälineissä tapahtuneen lähentelyn. Seurauksena Ranskan parlamentti sääti elokuussa 2018 lain, joka teki kaduilla tapahtuvasta seuraamisesta ja sanallisesta seksuaalisesta häirinnästä rangaistavaa.

Un frotteur ei oikein sovi ajatukseemme ranskalaisuudesta. Ällöttävä metrohinkkaus kun on varsin kaukana elokuvien ranskalaisesta romantiikasta tai runollisesta ranskan kielestä”, Heikkilä kirjoittaa.

Hän myös pohtii: ”Häiritäänkö naisia Ranskassa useammin kuin esimerkiksi Suomessa? Vaikea sanoa.”

Seura otti asiasta selvää.

Hinkataanko helsinkiläismetroissa? Näin vastaa HSL

Vakavammista häirintätapauksista tieto kulkeutuu poliisille. Heihin ovat tarvittaessa yhteydessä myös metroissa päivystävät vartijat.

Miedommista mutta matkustajien silti häiritsevinä kokemista tapauksista tieto kulkeutuu Helsingin seudun liikenteelle (HSL) eri palautejärjestelmien kautta.

”Asiakkaat antavat palautetta joko nettisivuillamme olevalla palautelomakkeella, soittavat asiakaspalveluumme tai antavat palautetta asioidessaan asiakaspisteessä”, HSL:n palveluesimies Niina Takaluhta sanoo.

Mutta miten on: hinkutetaanko helsinkiläisissä metroissa Pariisin malliin?

”Metrosta en löytänyt yhtään tämän vuoden ajalta yhtään hinkkaustapausta. Eikä niitä osunut silmiin myöskään lähimenneisyydestä. Palautesihteeritkään eivät juuri muistaneen tällaisia tapauksia. Hyvin harvinaisia siis ovat”, Takaluhta kertoo.

Vaikka HSL:n palautteiden perusteella hinkkausilmiöstä ei näy Suomessa merkkejä, tiedot eivät ole aukottomia.

”Se, että tieto (seksuaalisesta häirinnästä) ei kantaudu meille ei tarkoita, ettei ongelmaa olisi ollenkaan. Ketjussa on monta lenkkiä ja kaikista niistä me emme saa tietoa.”

Palautteiden mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että usein varautuneina pidetyt suomalaiset säilyttävät etäisyyden myös metrossa. Yleisin HSL:n muihin matkustajiin liittyvä palaute liittyy päihteiden aiheuttamaan häiriökäyttäytymiseen.

X