Onko neljä työtä jo liikaa? Aluevaltuustoihin kuusi ministeriä – Annika Saarikko: ”Vaikuttaminen monella taholla vaatii kalenterin suunnittelua”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Valtiovarainministeri Annika Saarikko
Valtiovarainministeri Annika Saarikolla oli keskustan puheenjohtajana vaalivalvojaisissa syytä iloon puolueen menestyttyä aluevaaleissa. © Lehtikuva
Suomen ensimmäiset aluevaalit käytiin tammikuun toiseksi viimeisenä sunnuntaina. Valituista peräti 101 on myös kansanedustajia ja kunnan- tai kaupunginvaltuutettuja. He istuvat siis aluevaalien jälkeen kolmella jakkaralla. Valituista 312 keskittyy vain aluevaltuustoon.

Kuusi valittua nokittaa muut ministeripesteillään. Aluevaltuustoon nousee kunnanvaltuusto-, eduskunta- ja ministeritoimiensa ohessa myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk).

Seura kysyi ministeri Saarikolta, miten ajan saa riittämään sekä ministerin, kansanedustajan, kunnanvaltuutetun että nyt myös aluevaltuutetun toimiin. Saarikko vastasi useiden tavoitteluyritysten jälkeen lopulta tekstiviestitse.

”Vaikuttaminen monella taholla, useissa tärkeissä tehtävissä vaatii huolellista kalenterin suunnittelua. Oma keskustalainen aluevaltuustoryhmäni on osaava ja yhteistyöhön kannanmuodostuksessa on hyvä tukeutua. Kokemukseni valtakunnanpolitiikasta on varmasti hyödyksi nyt kun uutta aluetta ja sen hallintoa ripeästi valmistellaan”, kuului ministerin vastaus.

Neljän jakkaran ministerit

Keskustan puheenjohtaja Saarikko ei ole ainoa neljällä jakkaralla jatkossa istuva ministeri, tai edes neljällä jakkaralla istuva keskustalaisministeri.

Aluevaltuustoon tulivat valituiksi ministeri-, kansanedustaja-, kunnan- tai kaupunginvaltuutetun toimiensa lisäksi myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk), maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk), Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sdp), sekä opetusministeri Li Andersson (vas).

Aluevaltuustoon ei ainoatakaan kunnan edustajaa 51 paikkakunnalla

Peräti 51 kuntaa ei saanut ainuttakaan edustajaa aluevaltuustoon. Joukossa ovat noin 16 000 asukkaan Akaa ja noin 6 000 asukkaan Siuntio sekä Tammela. Tulos on tuoreeltaan herättänyt vaille edustajaa jääneissä kunnissa huolta siitä, miten asukkaiden toiveita  mahdollisesti jatkossa kuullaan.

Puolueista voittaja oli kokoomus (21,6% annetuista äänistä), mutta voittajaksi voidaan sanoa myös keskustaa (19,2%), joka sai maakuntiin eniten edustajia, kaikkiaan 297. Kokoomukselle paikkoja irtosi 289 ja äänimäärässä toiseksi tulleelle Sdp:lle (19,3%) 275.

Puolueista keskusta on suurin yhdeksällä hyvinvointialueella, kokoomus kuudella ja Sdp neljällä.

Aluevaaleissa valituiksi tulleista naisia oli 53 prosenttia ja miehiä 47 prosenttia. Aänestysprosentti jäi vaatimattomaksi ollen 47,5.

Lue myös: Rokotevastustajien rahoille löytyi ottaja: VKK-puoluelaisten oma lääkäriasema tarjoaa heille täsmähoitoa

X