Milloin kodin sähköremontti on tarpeen? Asiantuntija listaa syyt, jolloin sähköjärjestelmää on uusittava

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL varoittaa, että oven taakse ilmestyvä myyjä saattaa esittäytyä sähköurakoitsijaksi tai valtuutetuksi sähkötarkastajaksi. Selvitimme, milloin sähköremontti on kodissa ajankohtainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL varoittaa, että oven taakse ilmestyvä myyjä saattaa esittäytyä sähköurakoitsijaksi tai valtuutetuksi sähkötarkastajaksi. Selvitimme, milloin sähköremontti on kodissa ajankohtainen.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

”Tämä on pahimmillaan vanhusten hyväksikäyttöä, kun juuri heille kaupitellaan kalliita sähköremontteja”, STULin kunniapuheenjohtaja Juha Lounatvuori sanoo.

Tuloksena voi olla kallis tarjous sähköjen uusimisesta, jota ei todellisuudessa tarvitsisi tehdä välttämättä laisinkaan.

Juuri näin viime vuoden keväällä varsinaissuomalaiselle Ollille, 84 ja hänen vaimolleen.

Lue myös: Pelottelun takia Olli, 84, allekirjoitti ostosopimuksen yli 17 000 euron sähköremonttiin – Tytär ehti väliin ja sai peruttua sähköurakan ajoissa

Mistä tietää, milloin sähköjä on korjattava?

1. Viallinen sähköjärjestelmä oireillee. Esimerkiksi jatkuvasti palavat sulakkeet ovat oire sähköjohtojen ylikuormittumisesta.

2. Tummentunut sähkökeskus, lampun kupu, pistorasia ja sähkölaitteen takainen seinä ovat paloturvallisuusriskejä. Pistorasian sulanut muovi tai halkeama ovat myös hälytysmerkkejä, jotka on korjauttava heti.

3. Huono sähköliitos kuumenee kytkentärasiassa, kun sähköt ovat päällä. Pahimmillaan pistorasia voi kipinöidä.

4. Pieni palaneen haju, lamppujen vilkkuminen tai laitteesta kuuluva sirinä kertovat sähkölaitteen olevan rikki.

5. Jos metallisia pintoja, kuten tiskikonetta ja tiskiallasta, koskettaessa tuntee käsissään pientäkin kipinöintiä, vika vaatii korjausta.

6. Kodin sähköistykselle voi tilata kuntokartoituksen ennen remonttia tietääkseen, mitä on korjattava. Pätevä kartoittaja löytyy esimerkiksi Löydä sähkömies -nettipalvelusta.

7. Vanhoissa taloissa asumisen tarpeet ovat voineet muuttua, jota paikataan usein jatkojohdoilla, jotka rasittavat sähköjärjestelmää.

Tunnista myös harhaluulot sähköjen uudistamistarpeesta:

1. Sähköpääkeskus pitää vaihtaa uuteen, jossa ei ole enää vaihdettavia sulakkeita. Väärin. Vanhakin sähköpääkeskus voi olla täysin turvallinen, jos se täyttää asentamisajankohdan määräykset.

2. Uudet turvallisuusmääräykset edellyttävät sähköremonttia. Väärin. Sähkölaitteistoja ei tarvitse uusia pelkästään muuttuneiden määräysten takia.

3. Vanhat, metalliset sähkökaapeleiden suojaputket on vaihdettava muovisiin. Väärin. Vanhat suojaputket ovat toimivia.

4. Koko talon sähköjärjestelmän käyttöikä on vain 40—50 vuotta, joten sähköremontilla on jo tulipalokiire 50 vuoden kohdalla. Väärin. Kun sähköt uusitaan, urakoitsijan ehtii kyllä kilpailuttaa eikä sähköjä tarvitse uusia välttämättä kokonaan.

5. Vanhat sähköt ovat asuntopalojen suurin syy. Väärin. Yleensä sähkötulipalo syttyy vanhasta, pölyisestä sähkölaiteesta, vanhasta kiukaasta tai liedestä, jonka päälle on jäänyt tavaraa.

Lähde: STULin varapuheenjohtaja Kimmo Hallamaa

X