Onko sinulla hyllyssä tämä koriste-esine? Varo, sen omistaminen muuttuu kohta laittomaksi

Jaa kaverilleTilaa Seura
© Otavamedia / Seura
Armeijan ylijäämäkaupat ovat Suomessakin myyneet tuhansia uudenaikaisia aselippaita koristeiksi. Nyt uusi laki tekee niistä välittömästi laittomia.

Valtioneuvosto on lokakuun 11. päivänä hyväksynyt istunnossaan hallituksen ehdotuksen uudeksi aselaiksi. Esitys annettiin nyt eduskunnan käsittelyyn.

Suomen aselakia piti muuttaa EU:n uusien asedirektiivien mukaiseksi, koska EU kiristi asemääräyksiään Pariisin vuoden 2015 terrori-iskujen jälkiselvittelyissä.

Uudessa aselakiesityksessä sanotaan, että yli 10 patruunaa vetävät nykyaikaisten pitkien itselataavien aseiden  ”latauslaitteet” eli lippaat tulevat vastedes luvanvaraisiksi.

Tähän asti Suomessa kuka tahansa on saanut vapaasti ostaa ja omistaa vaikka Kalashnikovien tai kotimaisten rynnäkkökiväärien lippaita.

Niitä on myyty tuhansittain koristeiksi muun muassa ylijäämätavaroita kauppaavissa Puolustusvoimien omissa SA-myymälöissä, netin myyntipalstoilla ja kirpputoreilla.

Roolivaateharrastajille tuli ilouutinen: konekiväärien panosvyöt säilyvät lain ulkopuolella, niihin ei vastedeskään vaadita lupia.

Jos lakiesitys menee nykymuodossaan eduskunnasta läpi, tällaisten esineiden omistajien pitää joko hankkia lippailleen luvat, rikkoa ne käyttökelvottomiksi tai kiikuttaa ne lähimmälle poliisiasemalle.

Käytännössä aniharva tavallinen aseita omistamaton ihminen täyttää luvansaantiehdot, joten poliisille vieminen tai lippaan toimintakunnottomaksi tekeminen jäävät ainoiksi vaihtoehdoiksi.

Lain voimaantulon jälkeen luvattoman lippaan omistaja syyllistyy ampuma-aserikokseen. Siitä voi saada sakkoja tai enimmillään kaksi vuotta vankeutta.

”Ehdotuksen mukaan näillä esineillä ei ole siirtymäaikaa. Poliisi tiedottaa tarkemmin, mitä lippaille pitää tehdä”, sanoo sisäministeriön poliisiosaston erityisasiantuntija Elina Rantakokko.

Metsästys- tai harrastusaseita omistaville tässä onkin yksi vaaranpaikka.

Jos tällaisen ihmisen kotoa löytyy koristeeksi hankittu rynkynlipas, ampuma-aserikos voi viedä häneltä myös muut aseluvat.

Vanhat lippaat säilyvät vapaina

Lakiin kirjattiin koriste-esineistä yksi poikkeus: jos asemallin valmistus on aloitettu ennen vuotta 1946, siihen sopivat latauslaitteet eivät edelleenkään tarvitse lupia.

”Tällaisia esineitä ovat muun muassa sodanaikaisten Suomi-konepistoolien ja Emma-pikakiväärien lippaat”, Elina Rantakokko kertoo.

Samoin muut toimintakunnottomiksi tehdyt, kuten esimerkiksi kelloiksi, taskumateiksi tai pullonavaajiksi muutetut modernienkin aseiden lippaat saa pitää rauhassa itsellään.

Sisäministeriö odottaa, että eduskunta käsittelisi lain nopeasti.

X