Onko toukokuu jo lumisempi kuin talvikuukaudet – Ilmatieteen laitos tarkisti kaikkien havaintoasemiensa tilastoista

Jaa artikkeli
Päiväkotiin matkalla ollut lapsi käveli lumessa perjantaiaamuna Helsingissä.
Päiväkotiin matkalla ollut lapsi käveli lumessa perjantaiaamuna Helsingissä. © Jukka Vuorio
Ilmatieteen laitoksen meteorologi laski Seuran pyynnöstä, onko toukokuussa satanut enemmän lunta kuin koko talvena yhteensä.

Syksyisin kuulee usein kliseen, jonka mukaan talvi yllättää autoilijat. Nyt, toukokuun puolivälissä lumi peitti maan Etelä-Suomessakin – ja sitä voi hyvällä syyllä sanoa todelliseksi yllätykseksi.

Kun kyseessä ei ollut ensimmäinen luminen toukokuinen aamu, sosiaalisessa mediassa arvuuteltiin jo, josko toukokuussa olisi satanut enemmän lunta kuin koko talvena yhteensä.

Näin ei kuitenkaan ole, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siiskonen. Hän selvitti Seuran pyynnöstä lumensyvyyden kaikilta havaintoasemilta marraskuun alusta toukokuun puoliväliin saakka.

Siiskosen mukaan marras-huhtikuussa on jokaisena kuukautena havaintoasemilla mitattu enemmän lunta kuin toukokuun aikana.

”Mittauksen ongelma on kuitenkin siinä, että se tehdään vain kerran vuorokaudessa. Siinä välissä lunta voi tulla hyvinkin paljon, mutta jos se ehtii sulaa pois ennen seuraavaa mittausta, se ei tietenkään näy laskemissa.”

Lumi peitti maan äitienpäivänä vuonna 1995

Ville Siiskonen kertoo, että runsas lumentulo toukokuussa ei ole aivan tavallista, mutta ei toisaalta ennennäkemätöntäkään. Hän muistuttaa, että esimerkiksi toukokuussa 2017 lumikuuroja koettiin ympäri Suomea.

”Ja moni muistaa vielä äitienpäivän 1995, jolloin lunta tuli runsaasti. Vielä seuraavana aamunakin maan etelä- ja länsiosia myöten oli monin paikoin yli 10 senttimetriä lunta.”

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumisateita voi seuraavan 10 vuorokauden aikana tulla lisää, sillä öisin lämpötila käy etelässäkin alhaalla. Päivän valjetessa ja ilman lämmetessä lumisade muuttuu ensin rännäksi ja sitten vesisateeksi.

Sään ennustaminen kesäkuun puolelle on hyvin vaikeaa, mutta meteorologi Siiskonen sanoo, ettei lumisade Etelä- ja Keski-Suomessa kesäkuun aikana olisi täysin poikkeuksellista.

”Juhannusviikolla 2014 tuli lumikuuroja ja rakeita ympäri maata. Samanlainen tilanne oli myös vuonna 1982. Eli lumisade kesäkuussa on selvästi harvinaisempaa kuin toukokuussa, mutta ei mitenkään mahdotonta.”

Jos lunta tulee kesäkuun aikana, kyse on kuuroina tulevasta sateesta, ja lumi sulaa heti pois.

”Pohjois-Suomessa tilanne voi silloinkin olla eri, mutta ei lumi sielläkään pitkäksi aikaa kesällä maahan jää. Paitsi tuntureissa.”

Lue myös: Kuinka myrkyllinen kielo on? Entä mikä terveysriski piilee raparperissa? Näin vastaa Myrkytystietokeskuksen asiantuntija

Kielo kukki touko-kesäkuussa.

Kielo kukki Suomessa touko-kesäkuussa. Suomen kansalliskukka on kaunis mutta myrkyllinen. © Pekka Nieminen / Otavamedia

X