Onninen-konsernin perijätärtä epäillään törkeästä veropetoksesta

Poliisi tutkii Onvest-konsernin suuromistajan veroparatiisitilejä. Marja Toivanen on epäiltynä törkeästä veropetoksesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onninen-konsernin perijätär Marja Toivanen on epäiltynä törkeästä veropetoksesta.

Poliisi tutkii Onvest-konsernin suuromistajan veroparatiisitilejä. Marja Toivanen on epäiltynä törkeästä veropetoksesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Jarno Liski

Onninen-konsernin Keskolle myyneen Onvest-yhtiön toinen pääosakas Marja Toivanen on epäiltynä törkeästä veropetoksesta. Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Kari Lintilä Helsingin poliisista vahvistaa asian Seuralle. Rikosepäilyn syynä on se, että Toivanen on verottajalle toimittamiensa tietojen perusteella jättänyt verotuksessa ilmoittamatta ulkomaisia tulojaan.

Vältetyn veron määrä on Toivasen ilmoituksen perusteella ollut yli 35 000 euroa. Tulot ovat peräisin sijoituksista, jotka on ketjutettu moninkertaisen pankkisalaisuuden piiloon. Järjestelyssä on perustettu Liechtensteiniin säätiö, jonka edunsaajana Toivanen on ollut. Säätiö puolestaan on omistanut Panamaan rekisteröidyn yhtiön, jonka pankkitilit ovat olleet sveitsiläisissä pankeissa. Molemmat pankit – Julis Bär sekä Rahn&Bodmer – ovat ryvettyneet veronkiertoskandaaleissa viime vuosina.

Kesko osti Onninen-konsernin

Onvest-konserni myi omistamansa Onninen-konsernin Keskolle viime vuonna 369 miljoonan euron velattomaan kauppahintaan. Velkojen vähentämisen jälkeen Onvestin omistajille jäi kauppahinnasta yli 200 miljoonaa euroa. Onvestin suurin omistaja on vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto noin 54 prosentin omistusosuudella ja toiseksi hänen isosisarensa Marja Toivanen noin 35 prosentin osuudella. Siskosten lapset omistavat loput yhtiöstä.

Marja Toivanen on verohallinnolle osoittamassaan oikaisupyynnössä kertonut olevansa “ensisijainen edunsaaja” liechtensteinilaisessa säätiössä. Muut edunsaajat eivät Seuran tietojen mukaan ole viranomaisten tiedossa. Maarit Toivanen-Koivisto kiisti Seuralle tietävänsä asiasta mitään.

Veronkiertäjä selviää veronkorotuksella

Toivasen tapaus on yksi vajaasta kolmestakymmenestä rikostutkinnasta, jotka liittyvät suomalaisten veronkiertäjien oma-aloitteisiin oikaisuvaatimuksiin. Varakkaat suomalaiset alkoivat keväästä 2014 lähtien itse ilmoittaa verottajalle salattuja tulojaan. Tämä oli seurausta siitä, että monet sveitsiläispankit ryhtyivät vaatimaan asiakkailtaan näyttöä siitä, että tileillä olevat varat on ilmoitettu asiakkaiden kotimaan veroviranomaisille.

Vuonna 2015 Juha Sipilän hallitus käynnisti valmistelun niin sanotusta verorikosten tehokkaan katumisen laista. Sillä oma-aloitteisesti tulojaan ilmoittaneille olisi taattu syytesuoja ja anonyymius vastineeksi jälkiverojen ja veronkorotusten maksamisesta. Hallitus kuitenkin veti lakiesityksen pois käsittelystä loppuvuodesta 2015 sen jälkeen, kun Seura oli kirjoittanut esityksen porsaanrei’istä ja monet asiantuntijat olivat esittäneet kriittisiä arvioita muun muassa esityksen perustuslainvastaisuudesta.

Aiemmin Boreniuksella ja nyttemin Bird & Bird -asianajotoimistossa näitä oikaisuja hoitava asianajaja Sami Tuominen kertoo hoitaneensa noin 200 tällaista tapausta. Hänen mukaansa lähes kaikissa tapauksissa asiakkaat ovat selvinneet pelkästään maksamalla verot ja pienet veronkorotukset. Verottajan määräämä veronkorotus on samalla syytesuoja, sillä korkeimman oikeuden mukaan se on jo itsessään rangaistus, eikä samaa tekoa voida enää edes tutkia – saati tuomita – rikoksena.

 

Korjaus 24.8. Klo 7.55: Hallitus veti tehokkaan katumisen lakiesityksen pois loppuvuodesta 2015 ei 2011, kuten jutussa alunperin virheellisesti väitettiin.

 

Lue Seurasta numero 34/2017 lisää siitä, kuinka putkifirman upprikasta perijätärtä tutkitaan veropetoksesta ja miten perintöverot ovat rahasukujen kauhistus. Tai tilaa digilehden lukuoikeus.

Lue myös:

Veroveteraani: ”Verohallinto päästää väärintekijät pälkähästä”

Liechtensteinin veronkiertojuttu muuttunut farssiksi – päätös tutkinnan lopettamisesta herättää kysymyksiä

Tutkimus: Veronkierto tapissa – Superrikkaat jättävät kolmasosan veroistaan maksamatta

X