Opiskelijat valmistivat liki 50 kamiinaa Ukrainaan – LUT-yliopiston Juha Varis avustusprojektista: ”Ihmisiä on hädässä, meillä on keinot auttaa”

Lappeenrannan LUT-yliopiston opiskelijat ja henkilökunta valmistivat ukrainalaisille kymmeniä kamiinoita. Ne auttavat selviytymään talven yli, kun Venäjä jatkaa hyökkäyssotaansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jokaisen kamiinan mukana Ukrainaan matkasi myös pieni kirves, kertoo professori Juha Varis.

Lappeenrannan LUT-yliopiston opiskelijat ja henkilökunta valmistivat ukrainalaisille kymmeniä kamiinoita. Ne auttavat selviytymään talven yli, kun Venäjä jatkaa hyökkäyssotaansa.
Teksti:
Tiina Suomalainen

Kipinät sinkoilivat, kun konetekniikan opiskelijat hioivat viimeisten kamiinojen saumoja LUT-yliopiston konepajatekniikan laboratoriossa Lappeenrannassa.

Kaikki noin viitisenkymmentä kamiinaa matkaavat Ukrainaan Kiovaan, ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ukrainalaiset saavat kamiinat jouluksi käyttöönsä.

Ukrainassa paikalliset viranomaiset ja avustusjärjestöt toimittavat kamiinat harkintansa mukaan sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Kotitalouksiin tarkoitetuilla kamiinoilla voidaan lämmittää kotia ja valmistaa ruokaa.

”Siellä on ihmisiä hädässä, meillä on keinot auttaa”, sanoo LUT-yliopiston konetekniikan osastonjohtaja, professori Juha Varis.

”Ukrainalaisten sähkön- ja kaasunjakelu on poikki, mutta puuta löytyy poltettavaksi. Meillä taas on kaikki tarvittava osaaminen ja maailmanluokan laitteet, joilla voimme kamiinoita valmistaa.”

Kamiinan piirrokset jaossa kaikille

Idea kamiinoiden valmistamisesta lähti alun perin LUTin laboratoriomestari Harri Rötköltä.

Koronapandemian aikana kaikki laboratorioharjoitukset piti perua, ja rajoitusten päätyttyä opiskelijat janosivat päästä tekemään käytännön harjoituksia, kuten hitsaamista.

Rötkö keksi projektin, josta hyötyvät kaikki ja jossa yhdistyvät opinnot ja auttaminen.

Koneenrakennuskillan puheenjohtaja, opiskelija Tomi Suikkari suunnitteli ja piirsi ensimmäiset kuvat kamiinasta, joka pystyttäisiin LUTin laitteilla valmistamaan.

LUT jakoi Suikkarin tekemät piirrokset nettisivuillaan, jotta kuka tahansa voisi ottaa niistä vinkkiä.

”Projekti polkaistiin käyntiin supernopeasti. Kolme päivää myöhemmin keitimme jo kahvit ensimmäisellä kamiinalla”, Varis kertoo.

Kirves mukana joka kamiinassa

Suurimman osan materiaaleista, kuten kolmen millimetrin paksuiset teräslevyt, LUT sai lahjoituksena raakateräksen tuottaja SSAB:ltä.

Luukun puunupit on tehty harjanvarsista. Pitkät hitsit hitsattiin robotilla.

Kamiinat on suunniteltu niin, että ne soveltuvat mahdollisimman moniin käyttöolosuhteisiin. Kamiinoiden mukana lähtevät ukrainan- ja englanninkieliset ohjeet kamiinoiden oikeanlaiselle ja turvalliselle käytölle.

Lisäksi jokaisen kamiinan sisältä löytyy pieni kirves puiden pilkkomista ja vaikkapa rakennustöitä varten. Kirveet lahjoitti Lappeenrannan kaupunki.

”Miten sinä aiot auttaa?”

”Meillä on lämpöä ja sähköä, eikä meitä kohti ammuta ohjuksia. Tilanne on toinen Ukrainassa. Taistelemme hyvien puolella ja tällä kertaa autamme ukrainalaisia kamiinoiden avulla. Miten sinä aiot auttaa?”

Näillä LUT-yliopiston rehtorin Juha-Matti Saksan sanoilla LUT-yliopisto haastoi kaikki mukaan auttamaan ukrainalaisia.

Teknologiateollisuus ry:n kautta lähti myös viestiä alan yrityksille. Varis laskeskelee, että vähintään sata yritystä on tavoitettu viesteillä. Mukana on myös yksityisiä ihmisiä.

Kyse on hätäavusta

”Me olemme vain yksi toimija tässä. On mahtavaa, millaisella innolla tähän on lähdetty mukaan valtakunnallisesti. En epäile yhtään, ettemmekö voisi saada Suomesta Ukrainaan tuhatkin kamiinaa”, Varis sanoo.

LUTin kamiinaprojektiin on osallistunut noin 25 ihmistä, sekä opiskelijoita että henkilökuntaa.

Varis miettii, että se on ollut heille kaikille kokemus, joka ei hevillä unohdu.

Hän korostaa, että kamiinoita ei ole suunniteltu ja valmistettu niin, että ne kestävät vuosikausia. Kyse on hätäavusta ja selviytymisestä tulevan talven yli.

”Tietysti toivomme, että keväällä sota olisi ohi ja Ukrainassa päästäisiin jälleenrakentamaan.”

Lue myös: Apua Ukrainaan! Näin voit auttaa ukrainalaisia lahjoittamalla – ”Lapsiemme tulevaisuus riippuu tästä”

Apua Ukrainaan kaivataan

”Muistelemme minkälaista oli rauhan aikana, silloin, kun tulimme tänne joka päivä”, kertovat Daria, Timur, Dima ja Nastya pommitetun koulunsa pihalla. Seuran toimittaja ja kuvaaja tapasivat lapset elokuussa Tšernihivissä. © Miska Puumala

X