Opitaan sanomaan ajoissa ei myös muiden auttamiselle

”Keski-ikä on havahtumisen aikaa oman jaksamisen kannalta. Pitää syödä terveellisesti, harrastaa liikuntaa ja asettaa rajat myös muiden auttamiselle”, Kotilääkärin päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Keski-ikä on havahtumisen aikaa oman jaksamisen kannalta. Pitää syödä terveellisesti, harrastaa liikuntaa ja asettaa rajat myös muiden auttamiselle", Kotilääkärin päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Keski-ikä jos mikä on havahtumisen aikaa. Sitä huomaa, että jos ei syö terveellisesti ja harrasta liikuntaa, ei enää jaksakaan.

Uusia kokemuksia on elämässä ehtinyt tulla eteen jo niin paljon, että tarkoituksella vähentää sellaisten pariin hakeutumista. Työelämässä tehdään rohkeasti itsekkäämpiä valintoja omien jaksamis- ja motivaatiotuntemusten pohjalta.

Päänuppi ei enää huolehdi siitä, että mitähän muut minusta ajattelevat.

Mielenliikkeet suuntautuvat enemmän omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja siihen, miten voisi sen turvin paremmin auttaa muita.

Hainko huomioita ja kiitosta – vai hyvää oloa?

Rajansa kuitenkin kaikella. ”Mitä muut minusta ajattelevat” -pohdinnan ja muiden auttamisen ero on lopulta häilyvä. Jos kokee tehneensä parhaansa muiden hyväksi, mutta silti saa kuravettä niskaansa, ottaa herkästi siipeensä. Samalla tulee pohtineeksi omia käyttäytymismalleja.

Hainko auttamisellani huomiota ja kiitosta muilta, vai riittääkö jatkamisen motivaatioksi pelkkä oma hyvä olo, jos kukaan ei tekojani huomaa tai pitää niitä itsestäänselvyytenä?

Pettymyksiä elämässä tulee eteen sekä omien että muiden tekojen ja sanavalintojen seurauksena. Jäänkö murehtimaan vai siirrynkö rinta rottingilla seuraavaan askareeseen? Entä jos en enää yksinkertaisesti jaksa?

Kotilääkäri huhtikuu 2021

”Oli opittava sanomaan ei”

Huhtikuun Kotilääkäri-lehdessä työkseen muita auttanut Johanna Auranen kertoo tarinansa. Työttömien ohjaajana hänet nähtiin systeemin edustajana, jolta penättiin selityksiä pettymyksiin. Hän joutui myös itse työttömän asemaan.

Oma vaatimustaso ja tunnollisuus olivat aiemmin voimavara, mutta uupumus käänsikin ne taakaksi. Oli opittava sanomaan ei. Omat ongelmat oli ratkottava ennen muiden ongelmia.

Henkisen voinnin lisäksi myös fyysinen terveys pakottaa ratkaisuihin. Huhtikuun Kotilääkärin  kansijutussa Olga Temonen kertoo sydänvaivoistaan ja sen aiheuttamista valinnoista. Stressiä aiheuttaneet harrastukset ovat saaneet jäädä. Paremman olon tavoittelussa muille tavoitteille voi joutua sanomaan ei.

Pääkirjoitus on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.

Lue myös: ”Ihminen on kuin akku” – Laulaja Anna Puu oppi oman jaksamisensa rajat

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X