Viktor Orbánin kyyti kuumottaa kun Unkari mielistelee Venäjää ja pilkkaa Ukrainaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jyrki Jantunen on Seuran toimituspäällikkö.
Jyrki Jantunen on Seuran toimituspäällikkö. © Tommi Tuomi
"Naton ja EU:n jäsen Unkari mielistelee Venäjää ja pilkkaa Ukrainaa. Putin on varmasti tyytyväinen", Seuran toimituspäällikkö Jyrki Jantunen kirjoittaa.

Pala muovia kahden maalipinnan välissä. Sellainen auto oli Trabant, jonka kyytiin istahdin Esztergomissa Pohjois-Unkarissa 1980-luvun alussa. Olo ei tuntunut turvalliselta, mutta kaikkeen ihminen tottuu, jopa turvattomuuteen. Pääasia oli päästä eteenpäin, ja bonusta tuli siitä, jos pääsi perille.

Matkan aikana vieraanvarainen isäntäni, luterilainen pappi, kertoi, että länsiautojakin oli sosialistisessa Ukrainassa myynnissä. Niitä tosin sai tilauksen jälkeen odotella yli puoli vuotta, Trabin sentään sai jopa muutamassa kuukaudessa. Jos oli varaa maksaa myyjälle henkilökohtainen käsiraha, auton saattoi saada jopa viikossa. Voitelu kannatti, sillä automyyjät olivat varakkaita ja arvostettuja.

Esztergomissa oli monesta paljon puutetta, mutta Tonavan rannalla isäntäni surkutteli naapurimaata, silloista Tšekkoslovakiaa, jossa kaikki vasta olikin surkeasti. Sieltä ei päässyt edes rajan yli Unkariin. Neuvostoliitosta, itäblokin Mordorista, pappi ei juuri puhunut, ja jos jotain sanoi, niin kuiskaten. Unkarilaisten kansannousun kukistaminen neuvostotankeilla vuonna 1956 oli yhä vuotava haava.

Muistot reissusta nousevat mieleeni, kun seuraan nykyisen EU- ja Nato-jäsenmaa Unkarin venkoilua. Se on viivyttänyt Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia, jatkanut hyvässä hengessä yhteistyötä rajanaapuri Ukrainaan julmasti hyökänneen Venäjän kanssa ja estänyt EU:n Venäjä-vastaisia pakotteita.

Näyttää siltä, että Unkari odottaa Nato-hakijoilta voitelua ja saa sellaista Venäjältä – öljyä, kaasua, ydinvoimaa. Kansannousun kukistajan nimeä ei enää mainita edes kuiskaamalla, sillä kivuliasta arpea ei pidä raapia, ettei se ala vuotaa.

”Orbánin kyydissä tulee turvaton tunne”

Pääministeri Viktor Orbán on johtanut Unkaria vuodesta 2010 viholliskuvalla, jossa pahaa edustaa EU ja hyvää tietenkin Unkari, joka valitettavasti ei pääse kukoistamaan, koska EU. Unkarilainen media on lähes täysin valtion valvonnassa, ja kun hallitsee mediaa, ohjaa kansan ajatuksia. Perille on päästävä, mutta vain Orbán voi olla ratissa.

Unkarin suunta näyttää kuitenkin olevan muualle kuin eteenpäin. Se haikailee Itävalta-Unkarin aikaisia rajoja ja moraalia, odottaa Venäjän voittoa ja rypee korruptiossa sekä pilkkaa Ukrainaa. Venäjän presidentti Vladimir Putin on varmasti Orbániin ja Unkariin tyytyväinen.

Jos meno jatkuu, Orbánin kyydissä tulee länsiautossakin turvaton tunne.

Lue myös: Veri virtasi Budapestin kaduilla, kun Neuvostoliiton panssarit vyöryivät Unkariin syksyllä 1956 – Tukahdutettu kansanousu herätti pelkoa Suomessakin

Unkarin kansannousu

Riemu täytti Budapestin kadut kansannousun alkupäivinä ennen Neuvostoliiton panssarien tuloa. © MVPHOTOS

X