(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Miltä tuntuisi olla viikko töissä, viikko eläkkeellä? Tai tehdä lyhennettyä viikkoa? Lastenhoitaja ja lakimies helpottivat uransa loppusuoraa osa-aikaeläkkeen avulla.

Osa-aikaeläke

  • Tyypillinen osa-aikaeläkeläinen on keski- tai hyvätuloinen ja asiantuntija- ammatissa. Hänellä on ollut pitkä ja ehjä työura.
  • Joka kymmenes ilmoittaa siirtyvänsä osa-aikaeläkkeelle huonon terveyden takia.
  • Osa-aikaeläkkeelle siirtyjien ansiotaso kokoaikatyössä on ollut noin 30 prosenttia parempi kuin muiden samanikäisten.
  • Keski- ja hyvätuloisilla nettotulot putoavat vain 10 prosenttia. Pienituloisilla pudotus on suurempi.

Lähde: Eläketurvakeskus

Lastenhoitajalle töitä joka toinen viikko

Lastenhoitaja Arja Welling, 62, työskentelee Latokasken päiväkodissa Espoossa. Tänään lapsiryhmä on vajaa: paikalla on ”vain” 17 naperoa, nuorimmat alle kolmevuotiaita. Kaiken aikaa hän on valppaana ja pitää lapset puhumalla hallinnassaan, kuin näkymättömien lankojen varassa.
– Olen aina nauttinut työssäni siitä, että lapsilta saa välitöntä palautetta. Ammatin miinuksiksi Arja lukee kasvaneet ryhmäkoot ja sen, että laitosapulaisia ei enää ole.
– Siivoukseen ja pyykinpesuun menevä aika on valitettavasti lapsilta pois.

Miten jaksaa töissä eläkeikään saakka?

Muutama vuosi sitten Arja sai paljosta nostamisesta ja hankalista työasennoista ”golfarin kyynärpään”, vaikkei golfia pelaakaan.
Kivulias vaiva vei hänet pitkälle sairaslomalle. Siltä palattuaan hän alkoi pohtia, miten jaksaisi jatkaa henkilökohtaiseen eläkeikäänsä asti, joka on hänellä yli 64 vuotta.
– Kuulin työkykyä ylläpitävällä kurssilla parin osa-aikaeläkeläisen kehuvan ratkaisuaan, ja ajatus rupesi muhimaan päässäni.

Miten osa-aikaeläke järjestyy?

Päiväkodin johtaja tuki Arjan suunnitelmaa, ja Espoon kaupunki alkoi etsiä Arjalle osa-aikaista kollegaa työaikaa puolittamaan. Puolittajan vihdoin löydyttyä vuoden etsinnän jälkeen Arja on saanut kohta kahden vuoden ajan olla joka toisen viikon töissä, joka toisen eläkkeellä.
– Jotkut ovat kysyneet, miksei saman tien kaksi viikkoa töissä, kaksi eläkkeellä. Se olisi kuitenkin liian pitkä poissaolo ja hankaloittaisi tiedon kulkua työpaikalla.
Nyt Arja kuulee talon tärkeät uutiset maanantaipalavereissa, ja osa-aikaiset pitävät toisensa muutenkin ajan tasalla lapsia ja työtä koskevissa asioissa.

Joka toinen viikko kotona auttaa jaksamaan

Eläkeviikoillakin Arja lukee työstä tulleet meilit, varmuuden vuoksi. Siitä huolimatta hän kertoo irtautuvansa kotona työasioista nyt paremmin kuin ennen. kiinnostuit – Aikaisemmin olin iltaisin hyvin väsynyt, ja kotityöt jäivät viikonloppuun. Saatoin myös herätä keskellä yötä miettimään työasioita. Enää sellaista ei tapahdu. Stressi on helpottanut, ja viikossa kehokin ehtii palautua rasituksista. Käsi ja niska ovat kestäneet, eikä kipuja enää ole. Eläkeviikkoina Arja käy jumpassa, kutoo ja tapaa lapsenlapsia. Hän on myös ay-aktiivi ja kuuluu Uudenmaan lastenhoitajayhdistyksen hallitukseen.

Miten osa-aikaeläke vaikutti palkkaan?

Kukkaroa osa-aikaeläkkeelle jäänti laihdutti Arjan mielestä yllättävän vähän, käteen jäävissä tuloissa noin 300 euron verran. – Vanhuseläkkeeni tulee aikanaan olemaan pienempi, mutta itse minä olen tämän ratkaisun valinnut, jotta jaksaisin olla eläkeikään asti töissä.

Juristille kaksipäiväinen viikko

Ritva Holopaiselle, 64, osaaikaeläke on työnantajan kanssa sovittu kompromissi. Hän on töissä tiistait ja keskiviikot. Lakimies Ritva Holopainen halusi viime keväänä jäädä vanhuuseläkkeelle eläkkeellä olevan miehensä toivomuksesta. Kun esimies yritti taivutella Ritvaa jatkamaan kokopäivätöissä, tämä ehdotti kompromissiksi osa-aikaeläkettä. Työnantaja, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, suostui ehdotukseen.

Kahden päivän työviikko tuo elämään uutta väljyyttä

Ritva työskentelee vain kaksi päivää viikossa, tiistain ja keskiviikon. Tarpeen vaatiessa päiviä voidaan vaihdella, jos eläkepäivään osuu vaikkapa tärkeä kokous. Holopaisten elämässä on nyt uutta väljyyttä, matkoille ja mökille pääsee entistä useammin ja ruuhka-aikojen ulkopuolella. Työmeilejä Ritva ei eläkepäivinä vilkuile, eivätkä työasiat muutenkaan pyöri vapaalla mielessä. Niistä hänen on entistä helpompi irtautua, koska hänen työnkuvaansa muutettiin osa-aikaisuuden johdosta vähemmän vaativaksi: ulosotto- ja konkurssiasiat jäivät pois, ja hän keskittyy nyt vakuutusasiakkaiden velkajärjestelyihin.
– Työnkuvani ei ole enää aivan yhtä mielenkiintoinen kuin aikaisemmin, mutta kahdessa päivässä en mitenkään ehtisi hoitaa haastavampia juttuja. Nykyiset työt saan yleensä siinä ajassa valmiiksi, ja muutaman päivän päästä tuntuu mukavalta palata taas töihin.

Miten osa-aikaeläke vaikutti palkkaan?

Vaikka tehtävänkuva helpottui, palkkaa pudotettiin vain suhteessa työmäärään. Ritvan nettotulot palkka ja eläke mukaan lukien ovat nyt neljänneksen pienemmät kuin ennen osa-aikaeläkettä. – Heräteostoksia en enää tee yhtä helposti kuin aikaisemmin.

Lue lisää osa-aikaeläkejärjestelyistä.

Lue lisää vanhuuseläkkeestä.

Näin osa-aikaeläke lasketaan

Jos vakiintuneet palkkatulot ovat 2 000 euroa kuussa brutto. Työajan puolittuessa, palkka putoaa 1 000 euroon. Osa-aikaeläke on puolet näiden erotuksesta. Esimerkin bruttotulot osa-aikaeläkkeellä ovat siis 1 000 + 500 = 1 500 euroa.

Artikkelia on lyhennetty, se on alunperin julkaistu Vivassa 12/2012!

Teksti: Heljä Walamies
Kuvat: Colourbox, Seppo Saarentola

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X