Ostaisinko tabletin?

Jaa artikkeliTilaa Seura

Yllättävän moni tehtävä hoituu tietokoneen kevytversiolla eli tabletilla.

Tabletti on monikäyttöinen

Tabletin kosketusnäyttö korvaa hiiren ja näppäimistön. Kosketusnäyttöä tökkimällä ja hipomalla on näppärää selailla verkkosivuja, verkkolehtiä, uutisia, valokuvia, viestejä ja sosiaalisen median päivityksiä.

Tabletilla voi myös vaikka muokata valokuvat sekä hoitaa pankkiasiat ja verkko-ostokset. Myös viestien näppäily sujuu kohtalaisen mukavasti. Paljonkirjoittava hyötyy lisävarusteena hankittavasta erillisestä näppäimistöstä.

Onko tabletin näyttö tarpeeksi iso, kirkas ja tarkka ja värit kauniit?

Näytön tuumakoko tarkoittaa etäisyyttä kuva-alueen nurkasta nurkkaan. A4-arkkia pienempi, 10-tuumainen tabletti painaa puolisen kiloa. Liikaako käsilaukussa? 7-tuumainen sujahtaa myös pompantaskuun.

Saako tablettiin tarvitsemasi sovellukset eli laajennukset? Käyttöjärjestelmä eli perusohjelmisto määrää sen, miten laitetta komennetaan ja mitä sovelluksia siihen saa. Android vaatii enemmän opettelua kuin iOS ja Windows 8. Windows 8 -tabletti hyväksyy tavalliset Windows-ohjelmat.

Tabletin muisti ja suorituskyky vaikuttavat laitteen hintaan

Varmista, että laitteen muisti ja suorituskyky riittävät. Kokeile tärkeimmät toiminnot myyjän opastuksella. Halvimmat tabletit maksavat runsaat 100 euroa, monipuolisimmat yli 1 000 euroa. Kalliimpi on jouhevampi. Maksa vain ominaisuuksista, joita tarvitset. 200–400 euron hintainen laite riittää moniin tarpeisiin.

Useimpiin tabletteihin ei mahdu isoja valokuva-arkistoja. Onko tarpeelliset liittimet? Toimivatko tarvitsemasi lisälaitteet? Saako tabletin kuvan ja äänen helposti televisioosi? Yhdysrakenteinen satelliittipaikannin muuttaa tabletin käteväksi kartastoksi ja navigaattoriksi.

Kaksi yhdessä – Acer Aspire Switch 10

Tabletin ja sylimikron yhdistelmä, Acer Aspire Switch 10, käy vaikka kirjoittamiseen, nettiasiointiin ja valokuvien muokkaukseen. Kokonaisuus 1,2 kg. Windows 8.1 käyttöjärjestelmä. 350–400 e.

Näppärä koko – Asus MeMO Pad 7

Minitabletilla kuvaat videot ja valokuvat, viestittelet ja katselet verkkolehdet. 7-tuumainen Android-tabletti Asus MeMO Pad 7 mahtuu takintaskuun. 150 e.

Suojaa kolhuilta – Logitech Ultrathin -suojus

Ohuessa Logitech Ultrathin -suojuksessa on hyvä kallistustuki ja näppäimistö. Säästyt kolhuilta ja naarmuilta. Liukas tabletti myös pysyy paremmin kädessä suojuksen ansiosta. 80–100 e.

Nettiin missä vain – Samsung Galaxy Tab 4 10.1 -tabletti

Sateliittipaikannus, nettiyhteydet matkapuhelinverkon kautta, kamera ja riittoisa akku. Samsung Galaxy Tab 4 10.1 -tabletti painaa alle puoli kiloa. Noin 400 e.

Kevyt käyttää – Acer Iconia W4

Windows-tabletti Acer Iconia W4 painaa vain runsaat 400 grammaa. Laitteessa on Windows 8.1 ja Microsoft Office 2013. Liittimet muistikortille, usb-laitteille ja televisiolle. Noin 300 e.

Monipuolinen – Ipad Air -tabletti

Helppokäyttöinen Ipad Air -tabletilla hyödynnät internetin palvelut, soitat videopuhelut, kuvaat ja muokkaat videot ja valokuvat. Tarkka näyttö, hyvä akku. 480–800 e.

Ota huomioon tablettia valitessa

  • Yhteys internetiin matkapuhelinverkon kautta nostaa tabletin hintaa 50–100 eurolla. Lisäksi tarvitaan dataliittymä. Ominaisuus ei ole välttämätön, jos kodin laajakaistaan sisältyy langaton wifi- eli wlan-yhteys.
  • Android- ja iOS-laitteiden akun virta riittää usein Windows-laitteita pitempään.
  • Löydät ilmaisen wlan-nettiyhteyden monista kahviloista, hotelleista ja julkistiloista.

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuva: Colourbox

Lue lisää Vivasta 12/2014!

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X