Ota influenssarokote nyt! Julkisen terveydenhuollon rokote on tänä vuonna yhtä kattava kuin yksityisillä

Julkisen terveydenhuollon jakamien influenssarokotteiden viruskattavuus on viimekertaista parempi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Vastustuskyky on yhdistelmä rokotteen suojaa, ihmisen hankittua vastustuskykyä jo sairastetuista viruksista tai saaduista rokotteista elimistöön jäänyttä immunologista muistia", THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Julkisen terveydenhuollon jakamien influenssarokotteiden viruskattavuus on viimekertaista parempi.
Teksti:
Matti Rämö

Uudet influenssavirukset alkavat hiljalleen vyöryä Suomeen ja sadattuhannet ihmiset suojautuvat niiltä uudella rokotteella.

Viime influenssakaudella rokotteen ottamispaikka vaikutti sen tehoon.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valitsi kansalliseen rokotusohjelmaan niin sanotun kolmivalenttisen rokotteen. Se antaa suojan kolmea eri influenssavirusta vastaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toimi arviointiprosessissa asiantuntijana.

Samaan aikaan yksityisen sektorin toimijat pistivät asiakkaisiinsa nelivalenttisiä piikkejä.

Nelivalenttinen rokote antoi suojan myös B-virus Yamagataa vastaan, kolmivalenttinen ei juurikaan muilla kuin iäkkäillä ihmisillä. Pahaksi onneksi B-virus levisi Suomeen poikkeuksellisesti aikaisin, mikä jätti julkisen piikin saaneet tyhjän päälle.

Viime vuonna THL perusteli ratkaisua rokotevalmistajan kanssa tehdyllä kaksivuotisella sopimuksella, joka sitoi julkisen terveydenhuollon käsiä. Täksi syksyksi rokotevalinnat on tehty puhtaalta pöydältä ja kansallisen rokotusohjelman piikin viruskattavuutta on lisätty.

”Viime vuotta kattavampi influenssarokote”

”Täksi influenssakaudeksi STM päätti hankkia nelivalenttisen rokotteen. Se, kuinka tehokas se sitten tulee olemaan, riippuu siitä, miten paljon influenssavirukset ovat muuttuneet pintarakenteeltaan maailmaa kiertäessään. Rokotteen antama suoja kattaa laajemmin kiertäviä viruksia kuin viime kaudella”, THL:n rokoteasiantuntijana toimiva ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Rokotteen tehon arvioiminen on aina vaikeaa. Maailman terveysjärjestö WHO antaa suosituksensa pohjoiselle pallonpuoliskolle tehtävästä virusrokotteesta jo helmikuun loppupuolella.

”Suositus pohjaa siihen, miltä edellinen epidemia siihen mennessä näyttää ja kuinka hyvin silloiset rokotteet ovat kiertäviin viruksiin tehonneet. Arvioita tehtäessä koko influenssakauden tietoja ei kuitenkaan ole vielä käytettävissä. Esimerkiksi viime keväälläkin kausi jatkui toukokuulle asti.”

Nohynek luettelee julkisen terveydenhuollon viime ja tämän kauden rokotteiden eroja:

”AH3N2- ja B-Victoria -virusten antigeenit on vaihdettu. Se kertoo siitä, että niissä nähtiin viime kaudella eniten pintarakenteiden muutoksia. Mutta iäkkäillä B-Victoria antoi kuitenkin suojaa myös B-virus Yamagataa vastaan.”

Ylilääkäri muistuttaa siitä, että laajatehoisinkin rokote on vain yksi tekijä, mikä vaikuttaa ihmisen sairastumiseen.

”Vastustuskyky on yhdistelmä rokotteen suojaa, ihmisen hankittua vastustuskykyä jo sairastetuista viruksista tai saaduista rokotteista elimistöön jäänyttä immunologista muistia. Myös rokotteiden viruksia vastaan antamalla suojalla voi olla ristiin meneviä vaikutuksia, eli yhden viruksen antigeeni voi suojata toista virusta vastaan”, Nohynek kertoo.

Julkisen terveydenhuollon tämän kertaisen, VaxigripTetra-nimisen influenssarokotteen valmistaja on Sanofi Pasteur -lääkeyhtiö.

X