Ota nämä asiat huomioon kun matkailet ulkomailla junalla ja bussilla – kolme tärkeää vinkkiä

Ilmastonmuutos muuttaa matkailua. Seura kokosi vinkkilistan, joka helpottaa ulkomaille suuntautuvan juna- tai bussimatkan suunnittelua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Junilla pääsee huikeisiin maisemiin Euroopassa. Tässä mennään Sveitsin Zermattissa.

Ilmastonmuutos muuttaa matkailua. Seura kokosi vinkkilistan, joka helpottaa ulkomaille suuntautuvan juna- tai bussimatkan suunnittelua.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Puhto

Ilmastonmuutos muuttaa matkailutottumuksia. On syntynyt uusi termi: lentohäpeä.

Tämä häpeä on tarttunut jo ruotsalaisiin, joiden lentomatkailu on vähentynyt kuusi prosenttia viime vuotiseen verrattuna.

Suomessa lentomatkailu lisääntyy edelleen, mutta silti moni miettii miten matkailla ulkomailla lentämättä.

Toistaiseksi omatoimisen juna- ja bussimatkan suunnittelu ei ole yhtä helppoa kuin lentomatkan.

Kokosimme vinkkilistan, joka helpottaa maata pitkin kulkevan matkan suunnittelua. Apuna Seuralla on Kolumbiassa asuva Anna Joutsijoki, joka on tehnyt omatoimimatkoja busseilla ja junilla Väli-Amerikassa ja Euroopassa.

Anna on juuri palannut kuukauden kestäneeltä Euroopan-kierrokselta. Matka alkoi Madridista, jonne hän lensi Kolumbiasta.

Espanjasta matka suuntautui Italiaan ja sieltä Montenegron kautta Balkanille, josta matka jatkui Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen.

Anna matkusti varaamatta lippuja tai yöpymispaikkoja juurikaan etukäteen, koska halusi, että matkalla voi tehdä spontaaneja ratkaisuja.

Se osoittautui stressittömäksi vaihtoehdoksi, sillä näin ei tarvinnut jännittää satunnaisista ratatöistä aiheutuneita viivästyksiä.

1. Täältä tietoa

Matkaa suunnitellessa Anna Joutsijoki vietti aikaa internetissä. Googlaamalla löytyi matkailuaiheisia blogeja, joista sai ideoita ja hyödyllistä tietoa matkan suunnitteluun. Hän itsekin pitää blogia Maailma, ohoi!

Anna myös liittyi aihetta käsitteleviin Facebook-ryhmiin. Eniten apua tuli Maata pitkin matkustavat -ryhmästä.

”Sain sieltä niin hyviä vinkkejä ja tarkempaa tietoa logistiikasta, että muutin niiden perusteella matkasuunnitelmaani”, Anna sanoo.

Yksi vinkki liittyi hankaliin rajamuodollisuuksiin Kosovosta Serbiaan matkatessa, minkä takia Anna jätti Sebian väliin, ja toinen vähäisiin bussivuoroihin Baltiassa, jonka johdosta Anna matkasi takaisin Suomeen Itämeren länsipuolta.

”Matkan aikana huomasin, että EU-maissa pystyi helposti googlaamaan joukkoliikennevälineiden aikataulut. Mutta jossain Bosniassa tai Montenegrossa niitä ei löytynyt helposti netistä. Piti vain kysellä mistä bussi menee ja mennä sinne seisomaan. Siitä tuli olo, että tässä ollaan seikkailussa.”

VINKKI: Näistä sivustoista voi olla hyötyä matkan suunnittelussa:

  • Suomenkielinen Omio-sivusto kokoaa yhteen koko Euroopan juna-, bussi- ja lentoreitit. Lipput voi ostaa verkossa.
  • Interrail-sivut englanniksi ja useilla muilla kielillä. Sivustolta löytyy vinkkejä nopeista junista, kauneimmista junareiteistä, paikallisjunista ja paljosta muusta, vaikka et matkustaisikaan interrail-kortilla.
  • Kartta Euroopan yöjunista.
  • Eurooppalaisten halpabussiyhtiöiden suomenkielisiltä sivustolla löytyy tietoa, mistä lippuja voi varata, ja muita neuvoja ulkomaille suuntauvan bussimatkan suunnitteluun.
  • Busticket4me-sivustonlla voit etsiä useiden Euroopan maiden bussireittejä ja ostaa lippuja.
  • Balkan Viator –sivuilla voi suunnitella bussimatkoja ja ostaa lippuja Albanian, Bosnia-Herzegovinan, Bulgarian, Kosovon, Kreikan, Kroatian, Pohjois-Makedonian, Montenegron, Serbian, Slovenian ja alueilla.
  • Useimmilla eurooppalaisilla bussiyhtiöillä on omat nettisivut, joista löytyy aikataulut.

2. Turvallisuus

Bussilla ja junalla matkatessa saattaa joutua pitkäkyntisten maalitauluksi, koska näihin joukkoliikenneterminaaleihin pääsee kuka tahansa, toisin kuin lentoterminaaleihin.

Tärkeä turvallisuussääntö on pitää arvoesineet joka hetki kontrollissa kehon etupuolella. Anna pitää lompakkoa ja kaikkein tärkeimpiä tavaroita vetoketjulla suljetussa olkalaukussa vatsan puolella.

Euroopan-reissulla Annalla oli myös erillinen lukollinen kassi kannettavalle tietokoneelle ja joillekin tärkeille tavaroille. Kassin sai helposti mukaan esimerkiksi junassa, kun piti pistäytyä vessassa tai ravintolavaunussa. Rinkan saattoi jättää paikalleen. Epäilyttävimmissä paikoissa Anna kytki senkin penkkiin kiinni vaijerilla.

Barcelonan juna-asemalla Anna silmien edessä varastettiin erään matkailijan rahat.

Anna oli viemässä tavaroitaan aseman säilytyslokeroihin, kun kiinnitti huomiota kahteen mieheen, jotka norkoilivat lokeroiden luona.

Toinen miehistä lähti kysymään jotain eräältä yksin matkaavalta naiselta. Kun nainen kääntyi selin matkatavaroihinsa, toinen miehistä nappasi päällimmäisestä laukusta naisen lompakon ja puhelimen.

”Aloin huutaa varkaalle ja yritin ottaa häntä kiinni, mutta en saanut. Menin sanomaan naiselle, että miehet veivät hänen omaisuuttaan. Nainen ei ollut huomannut mitään, mutta tajuttuaan tilanteen, hän lähti varkaiden perään. Pian hän palasi itkien takaisin: miehet olivat jo tiessään.”

Anna ei ole matkaillessaan pelokas, mutta hän on oppinut olemaan tarkkana ja luottamaan intuitioonsa.

”Jos jokin tilanne tuntuu epämukavalta, lähden pois mahdollisimman nopeasti.”

Intuition kuuntelua tarvittiin tällä reissulla Slovenian Ljubljanassa.

Anna oli varannut majapaikan hostellista, jossa naiset ja miehet nukkuivat samoissa saleissa.

”Jo vastaanottovirkailija alkoi flirttailla epämiellyttävästi. Kun menin omalle makuupaikalleni, salissa oli paikalla mies, joka katseli minua oudosti. Häivyin, vaikka olin maksanut yösijasta etukäteen, ja hankin uuden yösijan toisesta, turvallisesta, paikasta.”

VINKKI: Kun varaat majoitusta varaussivuston kautta (esimerkiksi booking.com tai hotels.com), olipa se hostelli tai hotelli, valitse sellainen, joka on saanut kävijäarvioinneissa yli 8 keskiarvon.

”Kokemukseni mukaan alle kahdeksikon paikat ovat joko vähän pelottavia tai tosi likaisia.”

3. Parhaat vessat, tiet ja kohtelu

Turisti-infra eli tiet, vessat, liikennevälineet ja ravintolat olivat parhaassa kunnossa EU-maissa eli Annan matkan varrella Espanjassa, Ranskassa, Italiassa, Kroatiassa, Sloveniassa, Saksassa ja pohjoisessa Euroopassa.

EU:hun kuulumattomissa Balkanin maissa tuli yllätyksiä.

”Bosniassa kohtasin tämän reissun ensimmäisen vessan, joka oli pelkkä reikä lattiassa.”

Avuliaisuutta ja mukavia ihmisiä Anna kohtasi etenkin pienissä paikoissa eri puolilla Eurooppaa.

”Ihmiset eivät olleet leipääntyneet turisteihin.”

Isoin mukava yllätys tässä mielessä oli juuri Balkan, vaikka hänellä ei ollut muuta yhteistä kieltä paikallisten kanssa kuin elekieli.

Näissä paikoissa Anna pääsi helpoimmin kontaktiin paikallisten kanssa.

Sen sijaan turistien pahimmin kansoittamissa kaupungeissa saattoi kohtelu välillä olla tylyä ja kärsimätöntä.

”Tai ainakaan mitään ylimääräistä ei jakseta höpötellä.”

Erityisesti Rooma ja Barcelona kunnostautuivat välinpitämättöminä paikkoina.

”Toki sitä kohtaa aina vain yksilöitä eikä sen perusteella voi tehdä yleistyksiä koko kaupungista saati maasta.”

X