Oulun poliisitalo vei terveyden henkilöstön 21 jäseneltä – Työterveyslääkäri Saija Hyvönen seurasi astmadiagnoosin saaneita

Oulun poliisitalon henkilöstöstä puolet sairastui. Heistä 21 menetti terveytensä. Työterveyslääkärinä Oulussa toimineen Saija Hyvösen tuore väitöskirja käsittelee sisäilmaongelmia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jo vuonna 2015 Oulun poliisitalon työntekijöillä ilmeni outoja oireita, jotka pahentuivat talon remontin aikana. Seura raportoi tapahtumista lokakuussa 2018.

Oulun poliisitalon henkilöstöstä puolet sairastui. Heistä 21 menetti terveytensä. Työterveyslääkärinä Oulussa toimineen Saija Hyvösen tuore väitöskirja käsittelee sisäilmaongelmia.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Vuonna 2015 Oulun poliisitalon työntekijöillä ilmeni outoja oireita: silmä- ja hengitystieoireita, hengenahdistusta, ihottumaa ja rytmiongelmia.

Oulun poliisitalossa alkoi remontti 2016. Oireet pahentuivat. Henkilöstö jatkoi talossa työskentelyä, koska sen omistaja, valtio-omisteinen Senaatti-kiinteistöt, ei toimittanut rakennusvalvonnalle kuntotutkimusta, jonka mukaan rakennuksessa oli vakavia sisäilmaongelmia.

Tero Väyrynen

Oulun poliisitalon sisäilma sairastutti 150 poliisia. Tero Väyrynen on yksi heistä. © VESA TYNI / OTAVAMEDIA

Myös Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu, rikosylikonstaapeli Tero Väyrynen sairastui vakavasti. Seura kertoi tapahtumista syksyllä 2018.Väyrysen niveloireet ovat helpottaneet, mutta hän joutuu yhä turvautumaan tarvittaessa astmalääkitykseen.

”Pikkuhiljaa olen päässyt paranemaan niin henkisesti kuin fyysisestikin”, Tero Väyrynen kertoo.

Turun yliopistossa kesäkuussa julkaistu väitöskirja purkaa sairastuneiden kokemuksia ja sisäilmaongelmia yleensä.

”Kyllä siellä jotain on terveydelle tapahtunut”

Väittelijä Saija Hyvönen toimi Oulun poliisin työterveyslääkärinä, kun yli puolet poliisitalon työntekijöistä ilmoitti oudoista oireista. Hänestä oli selvää, että sairastumiset johtuvat remontista.

”Sairastunut, aiemmin täysin terve poliisi, oli kaksi viikkoa teholla nukutettuna astman pahenemisen vuoksi, kun oli saanut keuhkokuumeen. Syy-yhteyshän ei ihmisellä juuri koskaan ole itsestään selvä, mutta kyllä siellä jotain on terveydelle tapahtunut”, Sanna Hyvönen sanoo.

Astma diagnosoitiin Oulun poliisitalon 21 työntekijältä. Heidän työtiloistaan löytyi myrkyllistä pölyä.

Monen viranomaisen ja jopa lääkärien on Hyvösen mukaan vaikea tunnustaa huonon sisäilman ja sairastelun yhteyttä.

”Tästä on ihan Maailman terveysjärjestö WHO:n konsensus: tiedetään kosteusvaurioiden aiheuttavan hengitysoireita ja muita sairauksia.”

Saija Hyvönen

Turun yliopistossa julkaistu tuore väitöskirja purkaa sairastuneiden kokemuksia ja sisäilmaongelmia yleensä. Väittelijä Saija Hyvönen toimi Oulun poliisin työterveyslääkärinä, kun yli puolet poliisitalon työntekijöistä ilmoitti oudoista oireista.

Riskinä rajut oireet ja sairastuminen

Saija Hyvösen väitöskirjan mukaan oireilua voi havaita myös vähemmän vaurioituneissa rakennuksissa. Se voi ilmetä monikemikaaliherkkyytenä eli hajuyliherkkyytenä: esimerkiksi mausteiden tai kampaamotuotteiden tuoksut voivat aiheut­taa pahoinvointia tai pahentaa astmaa.

Sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa myös neurologisia oireita, kuten päänsärkyä, keskittymiskyvyn heikkenemistä, uupumusasteista väsymystä, nivelkipuja ja ihottumaa sekä joillain myös rytmihäiriöitä.

Saija Hyvönen seurasi 2,5 vuotta astmadiagnoosin saaneita. Kukaan heistä ei parantunut.

Hyvönen vaatii nopeita ratkaisuja vastaavanlaisiin tilanteisiin. Yksikin oireilija voi tarkoittaa, että rakennuksessa on sisäilmaa saastuttava lähde.

”Aina ei välttämättä tarkoita sitä, että koko rakennus on pilalla, mutta pitää ottaa selvää ja pyrkiä ratkaisemaan ongelma. Se on kaikille pitkällä ja lyhyellä aikavälillä helpoin vaihtoehto.”

Oulun poliisitalo vei terveyden

Rikosepäily sairastumisten syistä Oulun poliisitalossa eteni esitutkintaan. Joulukuussa 2021 tehtiin syyttämättäjättämispäätös.

Esitutkinta kesti lähes viisi vuotta, Tero Väyrysen mielestä liian kauan: sen aikana muut paitsi törkeät­ rikosnimikkeet ehtivät vanhentua. Syyttäjä ei nähnyt kenenkään toiminnassa tahallisuutta.

”Jälkikäteen toivoo, että olisivat vieneet ennemmin rahat kuin terveyden. Rahaa voi saada takaisin, terveyttä ei”, Tero Väyrynen sanoo nyt.

Mikäli syyte olisi nostettu, tapaus olisi ollut poikkeuksellinen: Suomen valtio vastaan Suomen valtio. Rakennuksessa ei ole enää poliisin toimitiloja.

Lue myös: Talo pilalla, vuokralaiset sairaana – Vuokraisäntä Senaatti-kiinteistöt keräsi muhkeat bonukset

X