Pankit ja pankkiväki väistävät neuvottelut viikonloppukorvauksista. Seuraus: Pankki on lauantaisin kiinni

Moni haluaisi hoitaa pankkiasioitaan konttorissa myös viikonloppuisin, mutta pankkien työntekijät ovat tottuneet työskentelemään vain arkisin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jyväskylän Nordeassa riitti asiakkaita helmikuisena arkiaamuna. Moni haluaisi konttoriin viikonloppuisin ja iltaisinkin. Petri Blomqvist/Om-arkisto

Moni haluaisi hoitaa pankkiasioitaan konttorissa myös viikonloppuisin, mutta pankkien työntekijät ovat tottuneet työskentelemään vain arkisin.
Teksti:
Jukka Vuorio

Suomalainen yhteiskunta elää jatkuvan muutoksen aikaa. Siinä missä ennen pidettiin itsestään selvänä, että kaupat ja palvelut ovat auki arkisin yhdeksästä viiteen, ollaan nyt liikkumassa suuntaan missä yhteiskunta on auki jokaisena vuoden päivänä lähes kellon ympäri.

Helsingin Töölössä voi esimerkiksi yhden korttelin alueella käydä 24 tuntia vuorokaudessa asioimassa ruokakaupassa, apteekissa ja hampurilaisravintolassa. Pankkikonttorit muodostavat vielä poikkeuksen, vaikka osa pankkien asiakkaista kokee konttoreiden aukioloajat työssäkäyvälle hankaliksi.

Vaikka sähköisten palveluiden kattavuutta on koko ajan lisätty, joutuu asiakas vierailemaan konttorissa esimerkiksi joitakin lainoja ja kortteja ensimmäistä kertaa hakiessaan, tiliä avatessaan tai lopettaessaan, perunkirjoitukseen osallistuessaan tai vakuutuksia hankkiessaan.

Ammattiliitto: viikonloppuaukiolo kiinni korvauksista

Pankkitoimihenkilöitä edustavan ammattiliitto Pron sopimusalavastaava Mika Mäkelä, mikä työntekijöiden näkökulmasta pankkien viikonloppuaukiolossa kiikastaa?

”Nythän on jo olemassa erilaisia sähköisiä palveluita ja puhelinpalveluita, joiden kautta asiointi onnistuu myös viikonloppuisin. Konttoreiden osalta se on ihan työehtosopimuksessa, että työviikko on maanantaista perjantaihin. Osa työntekijöistä on ehkä tullutkin alalle siksi, että töissä käydään maanantaista perjantaihin. Mutta jos tätä halutaan muuttaa, niin työntekijöiden näkökulmasta tämä on varmasti myös korvausasia, että mikä se korvaustaso sitten olisi.”

Jos korvaustasosta syntyisi sopu, pankkitoimihenkilöt olisivat siis valmiita työskentelemään viikonloppuisinkin?

”Kyllä varmasti osa tekisi. Ja nyt on olemassa erilaisia kokeiluita, joissa töitä tehdäänkin lauantaisin.

Mäkelä myöntää, että yhteiskunnassa meneillään olevan trendin mukaan yleisesti ollaan menossa suuntaan, missä kaikki palvelut ovat saatavilla lähes kaiken aikaa. Pankkialakaan ei tältä keskustelulta välty.

”Tämmöinen suuntaus on tosiaan olemassa. Tätä keskustelua käydään ja jossain vaiheessa se voi aiheuttaa painetta avata ja tarkastella asiaa myös pankkitoimialan osalta.”

Työantajat: TES ei saa estää työajansijoittelua

Finanssialan Keskusliitto toteutti yhdessä alan yritysten ja työntekijäliittojen kanssa viime vuonna kyselyn, jonka mukaan kaksi kolmasosaa alan henkilöistä haluaisi pankkikonttoreiden olevan auki myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Pankkien toiminnassa netti- ja puhelinpalvelut ovat kasvattaneet kattavuuttaan. Kyselyn vastaajista 89 prosenttia piti tärkeänä sitä, että palvelua saa henkilökohtaisesti toiselta ihmiseltä.

Viime lokakuussa FK esitti pankkien aukioloa myös viikonloppuisin.

”Pankkialan työehtosopimus on jo montakymmentä vuotta estänyt työskentelyn viikonloppuisin. Sunnuntaisin työskentely on kokonaan kiellettyä, rajoitettu lauantaityö on periaatteessa mahdollista. Lauantaityöskentely vaatisi ensin kollektiivisen sopimisen pankin sisällä ja sitten vielä erikseen työnantajan ja työntekijän sopimisen. Tämmöinen tuplasopiminen on monen mielestä liian vaikea prosessi”, sanoo Palvelualojen työnantajat Palta ry:n finanssialan asiantuntija Timo Höykinpuro.

Höykinpuron mukaan toimihenkilöpuolella ollaan vasta viime aikoina hyväksytty ajatus siitä, että pankkien viikonloppuaukiololle olisi ehkä tarvetta.

”Miksi pankkialan täytyy olla viimeinen linnake, joka vastustaa vääjäämätöntä kehitystä aukioloaikojen suhteen. Työehtosopimus ei saisi estää asiakasperusteista työajansijoittelua”, Höykinpuro ihmettelee.

Ammattiliitto Pron Mika Mäkelä mainitsi viikonlopputyön olevan muun muassa korvausasia, mutta Höykinpuro pelkää, että pankkitoimiala pyytäisi huomattavasti suurempia viikonloppukorvauksia kuin esimerkiksi sunnuntaityön osalta lakiin kirjattu kaksinkertainen palkka.

”Korvaus ei voi olla eri tasolla kuin muilla aloilla. Toiminta pitää säilyttää kilpailukykyisenä.”

Pitäisikö kaikkien konttoreiden sitten olla auki myös viikonloppuna?

”Se ei varmasti ole järkevää, että Suomen jokainen pankkikonttori olisi auki myös lauantaisin. Mutta osassa tähän olisi varmasti tarvetta ja käynnit voitaisiin hoitaa esimerkiksi etukäteen asiakasvarauksilla. Ja pitää myös huomata, että tässä ei ole kyse vain konttoreiden aukioloajoista. Myös netti- ja puhelinpalveluissa tarvitaan ihminen työskentelemään sinne toiseen päähän. Konttoreiden aukioloajat ovat vain yksi pointti.”

Ammattiliitto Pro siis sanoo, ettei periaatteellista syytä viikonlopputyöskentelyn estämiselle ole, kyse on työstä maksettavasta korvauksesta. Työnantajia edustava Palta puolestaan sanoo, ettei korvauksen maksamiselle ole periaatteellista estettä, kunhan ette pyydä liikaa.

Eli periaatteessa osapuolet ovat lähellä toisiaan, käytännössä kaukana.

Pankkitoimihenkilöiden työehtosopimus on voimassa 30.11.2016 saakka. Silloin nähdään, onko uudesta sopimuksesta neuvottelevilla osapuolilla todellista halukkuutta edes keskustella aiheesta. Kun tilanne on jatkunut vuosikymmeniä, voi tähänastista neuvotteluhalukkuutta kuvailla laimeaksi.

S-Pankki poikkeuksena muiden joukossa

Muusta pankkialasta poikkeuksena S-Pankki pitää palvelupisteitään kuitenkin auki myös viikonloppuisin, ja on käyttänyt aukioloaikojaan myös eräänä mainosvalttinaan. S-Pankin omistavat S-ryhmä ja LähiTapiola-ryhmä.

S-Pankki voi pitää konttoreitaan auki viikonloppuisin, koska konttorit ovat osuuskauppojen asiamiespisteitä. Niiden työntekijöihin sovelletaan kaupan alan työehtosopimusta.

”Niin, näiden S-Pankkien viikonloppuisin auki olevien pisteiden henkilökuntahan ei ole työsuhteessa suoraan pankin kanssa, vaan he ovat töissä näissä alueosuuskaupoissa”, ammattiliitto Pron Mika Mäkelä sanoo.

Toisin kuin muut pankit, S-Pankki ei myöskään ole Finanssialan Keskusliiton jäsen.

S-Pankin peruspankkiliiketoiminnanjohtaja Sanna Holm kertoo, että lauantaisin auki olevia pankkipalvelupisteitä on noin 130. Yleensä ne sijaitsevat Prismojen tai muiden suurten kauppojen yhteydessä.

”En usko, että lähitulevaisuudessa aukioloaikoja laajenettaisiin sunnuntaille.”

Holm korostaa, että asiakaspalautteen mukaan erityistä tyytyväisyyttä on siihen, että peruspankkipalveluita kuten kortteihin, tileihin ja luottoihin liittyviä palveluita saa myös viikonloppuna.

”Tietenkin meille on ollut etua siitä, että käydessään lauantaina kaupassa voi hoitaa pankkiasiat saman katon alla.”

S-Pankilla on Holmin mukaan tällä hetkellä noin 2,8 miljoonaa asiakasta. Heitä ovat kaikki, joilla on S-etukortti. Holm ei kerro, kuinka moni asiakkaista käyttää S-Pankkia palkkatulojensa tilinä.

X