Pääkirjoitus: Miljonäärien tasavalta

Jaa artikkeli
Poliisi pysäytti, tutki peräkärryn, joka oli kuormattu täysin väärin, ja toinen rengaskin oli puolityhjä.

Poliisi pysäytti, tutki peräkärryn, joka oli kuormattu täysin väärin, ja toinen rengaskin oli puolityhjä. Kirosin 300 euron sakkoa, poliisia ja yhteiskuntaa. Olin ajanut hiljaa, hyvä keli, ketään en vaarantanut.

Samoin perustein reagoi pohjanmaalainen ajettuaan ylinopeutta ja saatuaan normin mukaisen sakon. Se vain sattui olemaan miljonäärin sakko ja 54 000 euroa – siis tolkuton – ja siksi uutinen. Miljonäärin mukaan Suomessa rangaistaan tuplasti, ensin liikennerikkomuksesta ja vielä päälle menestymisestä, olivathan hänen toissa vuoden verotettavat tulot 6,6 miljoonaa euroa.

Jotta emme suututtaisi miljonäärejämme, olisi ilmeisesti siirryttävä tasasakkoihin, laajennettuun rikesakkosysteemiin, ilman tulosidonnaisuutta. Tähän suuntaanhan yhteiskunta valuu, kun erilaiset taksat ja maksut laaditaan kaikille yhteisiksi. Alennukset vammaisille, eläkeläisille ja työttömille karsiutuvat pois kuin varkain.

Keskiverto suomalainen olisi joutunut maksamaan miljonäärin ylinopeudesta noin 400 euron sakon. Summa on lainojensa alla rehkivälle kansalaiselle tuntuva rangaistus, mutta miljoonamiehelle se olisi kahviraha. Varakkaita suosiva tasasakkosysteemi siis sotisi suomalaista oikeudentajua vastaan ja olisi kaikkea muuta kuin tasapuolinen.

Enemmän myötätuulta on tasavallassa saanut tasavero eli kaikille sama veroprosentti. Pohjanmaalainen sakkovalittaja kertoi harkitsevansa muuttoa ”kahden tunnin matkan päähän varakkaita ymmärtävään maahan”, siis ilmeisesti tasaveron Venäjälle tai Viroon. Varakkaiden verohelvetiksi mainitussa Suomessa hänen kokonaisveroprosenttinsa on miljonääreille tavanomainen 33 eli pitkälle sama kuin keskiarvotuloisella mattimeikäläisellä. Kun haitta- ja kulutusverojen osuutta valtion tuloissa nykyvauhtia kasvatetaan, veroprogression jäänteetkin ovat pian historiaa.

”Kakarat ja väärän uskon ihmiset ovat päässeet päättämään asioista eduskuntaan”, analysoi miljonäärimme. Sakotusasian voi toki muuttaa. Rahamiehet diilaavat parhaillaan sopivalla vaalirahoituksella Arkadianmäelle asioitaan ymmärtävää kokoonpanoa.

Valtahan ei ole tasavallassa tasan.

X