Pääkirjoitus: Ryhti suoraksi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tipaton tammikuu on alansa klassikko, joka on tänä vuonna saanut haastajakseen Ylen 100 päivää ilman viinaa - kampanjan ja Korkki kiinni -ohjelman.

Tipaton tammikuu on alansa klassikko, joka on tänä vuonna saanut haastajakseen Ylen 100 päivää ilman viinaa – kampanjan ja Korkki kiinni -ohjelman. Nykäsen Mattikin yrittää olla sata päivää juomatta.

Tipaton tammikuu kuuluu myös minun vuodenkiertooni – on kuulunut jo varmaankin viisi vuotta.

Ai miksi?

Siksi, että ryhtiliike vuoden alussa sopii minulle. Haluan, että itse päätän, mitä syön ja juon. Etten ole riippuvainen mistään enkä kiinni piintyneissä tavoissa.

En tarkoita, että alkoholi olisi minulle ongelma. Nautin saunasiiderin, ruoan kanssa viiniä ja juhlan kunniaksi nostan sampanjalasin.

Rohkenen olla myös sitä mieltä, että alkoholi on osa yleissivistystä ja kulttuuria. Muistan kollegan, joka kävi Skotlannissa maistelemassa viskejä ja eritteli innostuneesti niitten ominaisuuksia. Tekin tiedätte varmaan vannoutuneita oluenystäviä, jotka jaksavat väitellä olutlaatujen- ja merkkien paremmuudesta.

Olen itse viini-ihminen. On kiinnostavaa oppia lisää viinialueista, tutustua uusiin rypäleisiin ja viinimaihin. Alkon erinomaisen Etiketti-lehden luen aina kannesta kanteen.

Mutta vähempi parempi, muistuttavat asiantuntijat. THL korostaa, että maksasairauksien lisäksi alkoholi nostaa riskiä sairastua myös muun muassa pään ja kaulan alueen syöpiin ja rintasyöpään.

Itse huomaan nukkuvani näin alkuvuodesta erityisen syvää, hyvää ja levollista unta. Havaintoni vahvisti hiljattain tuttavamies, joka kävi erikoislääkärin vastaanotolla kartoittamassa Alzheimer-riskiään.

Lääkärin mukaan huono uni voi lisätä riskiä sairastua Alzheimerin tautiin ja alkoholi taas huonontaa unta. Lääkärin mukaan ajatus siitä, että pieni yömyssy parantaa unta, on tyystin virheellinen.

Ylihuomenna lauantaina 31 päivää pitkä tammikuu päättyy. Blinikausi on parhaimmillaan, joten voi olla, että tipattomani päättyy pian.

Kuka muuten muistaa vielä, että tipatonta vietettiin ensin helmikuussa, vuoden lyhimmässä kuussa?

X