Pääkirjoitus: Työtä pitäisi mitata aikaansaannoksilla – ei tunneilla ja minuuteilla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Euroopassa pisintä työaikaa tehdään niissä maissa, joissa työtunnin tuottavuus on heikointa.

Pannullinen kahvia, verkkarit jalkaan ja tietokone auki. Lounaaksi salaattia ja pieni happihyppely koiran kanssa. Tällainen työpäivä on tehokas. Sen tietävät kaikki, jotka ovat sitä kokeilleet.

Hallitus tahtoisi pidentää suomalaisten työaikaa sata tuntia vuodessa. Tavoitteelle on perusteet, sillä Suomen Pankki on laskenut, että työajan pidentäminen suurentaisi maamme vuotuista bruttokansantuotetta 11 miljardilla eurolla vuodessa.

On puhuttu vartin pidemmistä työpäivistä, arkipyhien siirtämisestä viikonlopulle, jopa loman lyhentämisestä.

Keskustelu on kuin tunkkainen tuulahdus 50-luvulta, sillä työtä pitäisi mitata aikaansaannosten eikä tuntien tai minuuttien avulla. Euroopassa pisintä työaikaa tehdään niissä maissa, joissa työtunnin tuottavuus on heikointa. Tällaisia maita ovat vaikkapa Turkki, Kreikka, Romania ja Bulgaria. Niistä emme varmaankaan halua ottaa mallia.

Työmarkkinapöydissä ei tunnuta ymmärtävän, että yhä useammin työntekijöiden ja työnantajien tavoitteet ovat yhteiset. Monet työntekijät nauttivat työstään ja ovat valmiita joustamaan, jos saavat järkevät tavoitteet ja mahdollisuuden organisoida työnsä sujuvaksi.

Tämä on mahdollista yllättävän monella alalla, vaikka etätyö ei onnistuisikaan.

Molemminpuolinen joustamattomuus johtaa hullunkurisiin tilanteisiin. Tunsin miehen, joka oli velvoitettu istumaan toimistossaan kahdeksasta neljään, vaikkei se ollut hänen työnsä rytmin kannalta järkevää. Illalla hän joutui vastaamaan jatkuvasti työpuheluihin ja kiireisiin sähköposteihin, mutta kirjoitti vastavuoroisesti jokaisesta ylityölaskun.

Vääntö yhteiskuntasopimuksesta ja työajan mahdollisista muutoksista jatkuu syksyllä. Sitä ennen on loman aika.

Omassakin työelämässäni on edessä on iso muutos. Lähden kymmenen Seura-vuoden jälkeen Kotilieden ja muiden Otavamedian Kodin lehtien päätoimittajaksi. Seuran päätoimittajana aloittaa 3.8. kokenut aikakauslehtien tekijä Tarja Hurme.

Rentouttavaa lomaa ja kiitos lukijat näistä vuosista. On ollut hienoa olla teillä töissä!

X