Pääkirjoitus: Vaaliuurnalla jokainen on hetken kuningas

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suomen eduskuntavaalikampanjaa käydään tunnelmissa, jossa istuva hallitus on epäonnistunut kaikissa merkittävissä hankkeissaan.

OLEN JÄÄNYT KOUKKUUN maksukanava Netflixin House of Cards -sarjaan, jonka kolmas tuotantokausi ilmestyi hiljattain. En ole ainoa.

Yhdysvaltain presidentin Francis J. Underwoodin fiktiivinen tarina kertoo, mitä vallan tavoittelu pahimmillaan on.

Presidentti Underwood on Claire-vaimoineen junaillut itsensä Valkoiseen taloon ilman, että heillä on minkäänlaisia ihanteita tai poliittisia päämääriä. Tuoreissa jaksoissa istuva presidentti joutuu kamppailemaan puolueensa ehdokkuudesta ja kilvan voittaakseen tempaisee käyntiin massiivisen työllistämisohjelman. Selvää on, että työttömien kohtalo ei voisi häntä vähempää kiinnostaa.

Suomen eduskuntavaalikampanjaa käydään tunnelmissa, jossa istuva hallitus on epäonnistunut kaikissa merkittävissä hankkeissaan tärkeimpinä sote- ja kuntauudistus. Säästöistä ei päästy sopuun, ja eläkeiän nosto ulkoistettiin työmarkkinaosapuolille. Pääministeri Alexander Stubbin (kok) ja valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) huonoista väleistä puhutaan yleisesti. Suuret ratkaisut antavat odottaa itseään, kun poliitikot ovat keskittyneet torppaamaan toistensa esityksiä. Eduskunnan kausi päättyi farssiin, joka sai puhemies Eero Heinäluomankin (sd) pyörittelemään silmiään.

Tässä Seurassa valtio-opin emeritusprofessori Tuomo Martikainen toteaa, että ongelmien vaikeus on ylittänyt poliitikkojen ratkaisukyvyn. Hänen mukaansa tulevat ministerit pitää valita vain ja ainoastaan asiantuntemuksen perusteella. Harjoittelijoihin tai ”syöttiläsministereihin” ei Martikaisen mukaan tällä kertaa ole varaa.

Poliitikot ovat tällä vaalikaudella menettäneet monen äänestäjän luottamuksen. Yhä useampi pähkäilee, kenelle uskaltaa antaa äänensä. Vaaliuurnan ääressä jokainen on hetken kuningas. Silloin kannattaa miettiä, onko ehdokkaalla todellisia tavoitteita, vai onko hän kenties kuin tv-sarjan tyhjyyttä kumiseva presidentti Underwood.

Pääsiäisen kaksoisnumeroa varten politiikan toimittaja Matti Simula selvitti vaalien mahdolliset hallituspohjat ja ministerilistat. Kaikki on kuitenkin vielä meidän äänestäjien käsissä.

Rauhallista pääsiäistä!

X