Päänleikkausvideon takia sotarikoksesta syytetty Helsingin käräjäoikeudessa – ”Irakissa on sota, ja siellä tapahtuu kaikenlaista”

Helsingin käräjäoikeudessa on syytettynä irakilaismies, jota syytetään sotarikoksesta. Hän on syyttäjän mukaan leikannut kaatuneen Isis-taistelijan pään irti ja ladannut videon tapahtumasta Facebookiin huhtikuussa 2015.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sotarikoksesta syytetty irakilaismies Helsingin käräjäoikeudessa puolustusasianajan ja tulkin kanssa.

Helsingin käräjäoikeudessa on syytettynä irakilaismies, jota syytetään sotarikoksesta. Hän on syyttäjän mukaan leikannut kaatuneen Isis-taistelijan pään irti ja ladannut videon tapahtumasta Facebookiin huhtikuussa 2015.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Entinen Irakin armeijan viestintäyksikön sotilas on saanut syytteen sotarikoksesta. Helsingin käräjäoikeus alkoi käsitellä tapausta tänään keskiviikkona.

Vuosina 2003-2015 Irakin armeijassa palvellut mies on ilmeisesti häpäissyt ruumista: hänen epäillään leikanneen kuolleelta Isis-järjestön soturilta pään irti ja roikottaneen sitä kuvattavana.

Syytetyn taistelutoveri oli videoinut tapahtuman maaliskuussa 2015. Miehen epäillään ladanneen myöhemmin näistä otoksista kaksi eri videota henkilökohtaiselle Facebook-tililleen.

Sotarikossyyte perustuu sotimisen oikeussääntöihin: terroristejakaan ei saa kohdella halventavasti tai epäinhimillisesti. Syyttäjän mukaan uhrit ovat olleet tunnistettavissa.

Todistusaineistona esitetyt videot ja kuvat esitettiin Helsingin käräjäoikeuden istunnossa suljetuin ovin.

Syyttäjä Heikki Kohijoki kertoi Seuralle, että salissa katsottiin kaksi videota. Toisella syytetty leikkaa pään kuolleelta uhrilta ja toisessa poseeraa palaneiden vainajien kanssa.

Puolustus pitää tekoa kostona taistelutovereiden mestaamisesta

Puolustuksen mukaan ääri-islamilainen Isis-järjestö oli kaapannut syytetyn neljä taistelutoveria. Kahden kuukauden vankeuden jälkeen nämä kaapatut Irakin armeijan sotilaat oli mestattu.

Irakin armeija vangitsi tekijät myöhemmin. Syytetty sai puolustuksen mukaan tietää, että hänen taistelutovereidensa mestaaja oli saatu kiinni ja ammuttu.

”Päämieheni oli mennyt paikalle ja tässä tilanteessa sitten kävi miten kävi. Päämieheni on poseerannut ruumiiden äärellä torjuntavoiton jälkeen”, puolustusasianajaja Hannes Männistö sanoo.

”Sodassa tapahtuu kaikenlaista”

Syytetty sanoo, ettei hän ymmärtänyt päätä leikatessaan syyllistyvänsä sotarikokseen.

”En ajatellut sitä. Irakissa on sota, ja siellä tapahtuu kaikenlaista. Tunteet olivat pinnassa. Tuntui, että melkein romahdin. En tajunnut mitä olin tekemässä. Tämä asia on aiheuttanut minulle psyykkistä kärsimystä, ” mies vastasi puolustusasianajajan kysymykseen.

Sekä puolustuksen että syyttäjän mukaan on riidatonta, että syytetty on ollut tapahtumahetkellä Irakin armeijan sotilas ja osallistunut taisteluihin Isisiä vastaan.

Todistusaineistona on käytetty suomalaisen terveysalan asiantuntijan lausuntoa kuvista ja videoista. Lausunnon mukaan kuvissa esiintyvä Isis-taistelija on todennäköisesti ollut kuollut ennen videoidun päänleikkauksen alkamista.

Syytetty: Joku toinen latasi kuvat Facebookiin

Syytetty sanoo, ettei hän ladannut videoita itse Facebook-profiiliinsa.

”Rintamalla ei saa pitää puhelinta, jossa on kamera. Jätin puhelimen toimistolle, minulla oli vain toinen kännykkä jossa ei ole kameraa, mutta jolla pystyy soittamaan. Kun video oli jaettu Facebookissa, isäni soitti minulle ja kysyi miksi olin julkaissut sen”, syytetty kertoo.

Syytetty kertoo, että rangaistukseksi videoiden ja kuvien levittämisestä hänet erotettiin armeijan viestintätehtävästään.

Kuka sitten latasi päänleikkausvideon syytetyn Facebook-profiiliin, ellei hän itse?

”En osaa sanoa, mutta epäilen sen olleen yksi toinen sotilas, joka halusi saada minun työpaikkani. Hän tiesi, että kuvia rintamalta ei saa levittää, ja että minut erotetaan niiden takia”.

Päänleikkausvideo on ollut jälkikäteen editoitu, ja siinä on arabiankielistä tekstiä. Ainoastaan Irakin armeija saa kuvata ja jakaa kuvamateriaalia rintamalta.

Irtopääkuvat ovat tuoneet aikaisemmin ehdollista

Suomessa oikeus on ennenkin jakanut sotarikostuomioita osittain video- ja valokuvatodisteiden perusteella.

Maaliskuussa 2016 tuomittiin sotarikoksesta kaksi irakilaismiestä. Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi vuoden ja yhden kuukauden ehdolliseen vankeuteen 23-vuotiaan, joka oli jakanut Facebookissa kuvan, jossa hän esiintyi kuolleen miehen pään kanssa.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa langetettiin vuoden ja neljän kuukauden ehdollinen tuomio miehelle, joka oli Facebookissa jakamassaan kuvassa roikottanut irtonaista vihollistaistelijan päätä ja toisessa kuvassa pitänyt jalkaansa irtopään päällä.

Sotarikos vai ei?

Puolustuksen mukaan Helsingin käräjäoikeudessa sotarikosesta syytettyä miestä ei pitäisi tuomita lainkaan, koska kyseessä on korkeintaan lievä sotarikos, joka ei kuulu kansainvälisen toimivallan rajoihin, toisin kuin perusmuotoinen tai törkeä sotarikos.

Teon vähäisyyteen vaikuttaa puolustuksen mukaan se, että teko on tapahtunut Irakissa konfliktin aikana, jolloin tekoa ja sen seurauksia ei tule suhteuttaa Suomen tilanteeseen.

”Sotarikoksen rangaistusasteikko on yhdestä vuodesta elinkautiseen. Tämä teko on asteikon lievemmästä päästä. Me tiedämme Isisin julmuuden. Nyt tuomittavana on Irakin armeijan sotilas, joka puolusti maataan julmaa terroristijärjestöä vastaan. Jos siinä tilanteessa leikkaa irti pään kuolleelta Isis-sotilaalta, ei pitäisi tuomita kolmen vuoden päästä vankeuteen Suomessa”, syytetyn puolustusasianajaja Hannes Männistö sanoo.

Puolustus muistuttaa, että syytetyllä ei ole rikosrekisteriä Suomessa. Mikäli syytetty tuomitaan, puolustus pitää vuoden tai puolentoista mittaista ehdollista vankeutta, koska teko täyttää korkeintaan lievän sotarikoksen tunnusmerkit.

Tuomio sotarikoksesta voi puolustuksen mukaan johtaa siihen, että syytetty ei saa uusittua oleskelulupaansa Suomessa.

Syytetty itse esitti toiveen, että tuomiota määrättäessä otetaan huomioon perhetilanne, ja että hänellä on huollettavanaan alle kymmenvuotiaita lapsia.

Tuomio vasta ensi vuonna

Syyttäjän mukaan oikeussalissa katsotulla videolla näytetty kuolleen taistelijan pään leikkaaminen itsessään on sotarikos – ei lievä, vaan perusmuotoinen sotarikos.

Sotarikoksesta ei syyttäjä Heikki Kohijoen mukaan tee lievää se, että uhri on kuollut tai terroristi. Videon jakaminen sosiaalisessa mediassa lisää teon moitittavuutta, mutta ei ole ainoa edellytys sotarikoksen tunnusmerkkien täyttymiselle.

”Pään irti leikkaaminen voidaan katsoa henkilön kunniaa loukkaavaksi teoksi. Uhri on taistelukyvytön eli kuollut. Syytetty on ollut tietoinen selkkauksesta ja siitä, että uhri kuuluu Isisiin. Syytetyn on täytynyt mielestäni ymmärtää, että hänen tekonsa halventavat uhria ja loukkaavat myös hänen omaisiaan. Se, mitä vastapuoli on aikaisemmin tehnyt, voi olla lieventävä asia mutta ei poista rangaistavuutta”, Kohijoki sanoo.

Syyttäjä muistuttaa, että vaikka syytetty kertoo saaneensa päänleikkausvideon julkaisun jälkeen puhelun isältään, video on ollut nähtävillä pitkään. Se ladattiin Facebookiin 28.4.2015 ja viimeiset kommentit on kirjoitettu 26.6.2015.

”Olennaista on, että videot ja kuvat ovat olleet syytetyn Facebook-profiilissa pitkään. Jos hän olisi halunnut puuttua niihin, ne olisi poistettu heti tai tili suljettu”, Kohijoki jatkaa.

Syytäjä esittää yhden vuoden ja viiden kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta. Ehdotonta rangaistusta puoltaa syyttäjän mukaan teon raakuus ja se, että video on ollut saatavilla pitkään. Toisaalta, vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollista rangaistusta puoltaisi se, että syytetyllä ei ole aikaisempaa rangaistushistoriaa.

Helsingin käräjäoikeus aikoo antaa päätöksensä tänään käsitellystä tapauksesta vasta vuodenvaihteen jälkeen. Ratkaisu saataneen 10. tammikuuta 2019.

X