Suomen luonto on ihmeitä täynnä ja nyt se herää kevääseen – lomailu kotimaassa voittaa monet ulkomaanreissut

Seuran, Kotilääkärin ja Vivan päätoimittaja Erkki Meriluoto.
© Niclas Mäkelä / Otavamedia
"Aina ei tarvitse lähteä reissuun ulkomaille asti – etenkin jos asennoituu lähilomaan oikein", Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Suomen luonto on ihmeitä täynnä ja niistä pitää myös kertoa. Näin ajattelin, kun päätimme nostaa Markun ja Mervi-hirven ystävyyden edellisen Seuran kannen pääjutuksi asti. Ei siinä aina julkkista tarvita, jos tarjolla on sykähdyttävä tarina metsän siimeksestä.

Pääsiäisviikolle on ennustettu kaunista ja lämmintä säätä. Älkää kivittäkö, jos Esteri tuleekin yllättäen kylään.

Nyt on aika nauttia luonnon heräämisestä kevääseen. Miksi koemme sen niin läheisenä ja rakkaana? Kenties siksi, että se on koettu samalla tavalla vuodesta toiseen omien vanhempien luonto-opetuksia lämmöllä muistaen.

Samalla olemme voineet todistaa ympäristömme muuttumista. Bongasin kevään ensimmäisen rusomuurarimehiläisen lämmittelemässä talomme seinustalla jo sunnuntaina 7. huhtikuuta. Se on laji, joka havaittiin ensi kertaa Suomessa vasta vuonna 2006. Luvassa on sympaattista pörinää, kunnes mehiläiset katoavat kesän tuuliin. Luonnontieteellinen keskusmuseo on pitänyt lajia tervetulleena, eikä siitä ole ihmiselle haittaa.

Toisin on kasvimaailman vieraiden eli puutarhoista luontoon karanneiden jättiputkien kanssa. Ne vievät elintilan muilta kasveilta ja voivat aiheuttaa nesteellään palovammoja ihoon. Kasvi kannattaakin torjua heti keväällä ennen kuin jättiputki ottaa kasvupyrähdyksen jopa metrien mittaiseksi. Suurista ja siivekkäistä vieraslajeista pääsemme taas jännittämään, kuinka paljon kattohaikaroita tulee lämpimien virtauksien mukana Suomeen. Tiettävästi sen pesintä on onnistunut maassamme vain kerran.

Tänä talvena Seura on tehnyt useampia juttuja Lapin ihmisistä ja luonnosta – etenkin Kilpisjärvi ja muu Luoteis-Lappi on ollut hyvin edustettuna.

Keväällä aloitamme perinteisen lähilomasarjan etelän pienemmissä kaupungeissa. Pääset mukanamme matkalle Maarianhaminaan, Hankoon, Porvooseen, Kotkaan, Hämeenlinnaan, Imatralle, Raumalle ja Haminaan.

Aina ei tarvitse lähteä reissuun ulkomaille asti – etenkin jos asennoituu lähilomaan oikein. Vietin yhden elämäni parhaista rantalomista Espoon Kivenlahden uimarannalla viime toukokuun lämpöaallossa. Hiekka poltti varpaita ja ihoon sai väriä aivan samalla tavalla kuin etelässäkin.

Aika on tullut, joten ei muuta kuin silmät ja korvat auki nauttimaan keväästä!