Päästääkö sinun takkasi epäterveellisen määrän pienhiukkasia ilmastoon? – ”Kukaan ei tiedä, kuinka vanha suomalainen tulisijakanta on”

Suomen tulisijakannan vanhuutta ei kukaan tiedä, mutta sitä pitäisi uudistaa. Euroopan Unionin päästömääräykset tiukentuvat seuraavan kerran 2022.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen tulisijakannan vanhuutta ei kukaan tiedä, mutta sitä pitäisi uudistaa. Euroopan Unionin päästömääräykset tiukentuvat seuraavan kerran 2022.
Teksti:
Katariina Taleva

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan Suomessa on 480 000  sähkölämmitteistä omakotitaloa. Niistä 380 000 omakotitalossa lisälämmön lähteenä on tulisija.

Tulisijakantaa pitäisi uudistaa, sillä uudemmat takat päästävät huomattavasti vähemmän päästöjä ja pienhiukkasia ilmaan.

Vaikka Suomessa onkin maailman puhtain ilmanlaatu, pienhiukkaset ovat terveysriski alhaisillakin pitoisuuksilla.

Mitä uudempi, sitä vähäpäästöisempi

15-20 vuotta sitten valmistetut takat, ja sitä vanhemmat, päästävät ilmaan enemmän pienhiukkasia verrattuna tämän päivän uusimpiin takkoihin.

Kehitystä ja päästömääräyksiä on muutettu Suomessakin Euroopan Unioniin liittymisen jälkeen.

”Kukaan ei tiedä kuinka vanha tulisijakanta Suomessa on. Kun Suomi liittyi EU:hun voimaan tuli myös uusia määräyksiä tulenpolttolaitteita kohden. Silloin valmistajat alkoivat tekemään puhtaammin puuta polttavia takkoja”, kertoo Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY:n hallituksen puheenjohtaja Petri Autio.

Tekniikkaa kehittämällä on Aution mukaan saatu jo kolmasosa päästöistä pois. Verrattuna 15-20 vuotta vanhoihin takkoihin, tämän päivän tulisija on jo ekologisempi.

Jos ei tiedä oman takan ikää, sen voi itse myös havainnoida yksinkertaisesti.

”Jos puuta polttaessa piipusta tuleva savu on mustaa, silloin se ei polta puuta kunnolla. Jos taas sieltä tulee vain läpinäkyvää ja harmaata savua, se polttaa puhtaammin”, kertoo Autio.

Uutta teknologiaa kehitteillä, mutta kuluttajille pitää tarjota porkkanaa

Tulevaisuudessa näkyy jo paljon kehitystä.

”Olen kuullut, että kehitteillä on katalysaattoreita piippuihin ja savupesureita, jotka tulevat varmasti käyttöön tulevaisuudessa. Myös tulenpolton tietokoneohjaus on tulevaisuutta. Tällöin paloilman annostelu tehtäisiin tietokoneella eikä enää manuaalisesti. Muutokset kuvaavat myös sitä, että vaatimukset ja EU:n standardit kiristyvät koko ajan. Samalla valmistajien on tehtävä parempaa ja puhtaampaa” , Autio kertoo.

Hänestä päästöjen vähentämiseen tarvittavat laitteet ovat jo tarjolla. Niitä ei vain oteta käyttöön.

”Aikanaan valtio määräsi, että autoihin on asennettava katalysaattori. Kun haluttiin uusia autokantaa, otettiin käyttöön romutuspalkkio. Näin se pitää olla tulisijoissakin. Ei niitä vaihdeta pelkästään sen takia, että halutaan puhtaammin puuta polttava laite.”

Puukiukaasta tulee yleensä enemmän päästöjä kuin moderneista takoista. Niissä ei ole ollut kuitenkaan yhtä paljon kehitystä kuin tulisijoissa, sillä päästömääräykset eivät ole yhtä tiukat.

”Suomalainen puukiuas on sellainen erikoisuus, että se ei varmaan paljon kiinnosta Euroopan komissiossa, kun mietitään päästöstandardeja”, Autio miettii.

 

X