Päätoimittaja pikatestissä: ”Koronatestiin oli mentävä, vaikka sen maine ei miellyttävin ollutkaan”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Niclas Mäkelä / Otavamedia
Kotilääkärin päätoimittaja Erkki Meriluoto sai flunssan oireita ja sai lähetteen pikatestaukseen drive in -asemalle: ”Sattuiko? Ei. Epämukavaa? Kyllä.”

Torstaina kesken viiden kilometrin lenkin se alkoi. Yskintä ja kröhiminen, joka tuntui tulevan ”syvemmältä”.

Päätin seurata oloa seuraavaan aamuun. Perjantaina heräsin kovaan kurkkukipuun. Etätöissä aamun hommat piti kuitenkin hoitaa ensin. Lounaalla haju- ja maku­aisti toimivat. Järkeilin, että todennäköisesti kyse on jostakin päiväkodista kiertäneestä peruspöpöstä, joka nyt on tarttunut omiin limakalvoihini. Pakko se kuitenkin oli. ­Kyllä koronatestiin olisi varmuuden vuoksi mentävä, vaikka sen maine ei kaikkein miellyttävin ollutkaan.

Avasin työnantajani työterveydenhuollosta vastaavan yrityksen sovelluksen. Koronaoireista kysyttiin reilun kymmenen kohdan patteristolla. Kurkkukipu, ­yskähdykset, jotka sattuvat keuhkoihin ja räkääkin irtoaa. Hoitaja totesi chatin ­kautta, että koronatestiin on syytä ­mennä. Drive in -asemalla siihen pääsisi vaikka heti.

”Sattuiko? Ei. Epämukavaa? Kyllä.”

Jonossa oli vain yksi auto ennen ­minua. Seurasin testiä kauempaa ja laskin aikaa: se vie 14 sekuntia. Kun vuorollani saavuin maski päällä hoitajan luo, hän kysyi kohteliaasti olinko ollut testissä aiemmin. En. Suojavarustuksen takaa näkyi vain ystävälliset silmät. Hän kertoi mitä tapahtuu seuraavaksi. Poistin maskin, nojasin ­päätä ­takakenoon ja sain puikon sieraimeeni. Se tuntui silmän vieressä asti. Sattuiko? Ei. Epämukavaa? Kyllä. Kyyneleet tulivat silmiin ja yskitti. Hoitaja rauhoitteli. Sitten hän otti tikun pois. Kysyin, että sittenkö toinen sierain. Ei kuulemma pikatestissä tarvinnut. Siinä se. Aikaa meni 10 sekuntia.

Ajoin kotiin odottelemaan tulosta. Kuumekin nousi päälle 38 asteen. Olin aivan varma, että nyt päästäisiin lukemaksi tilastoihin. Kuusi tuntia myöhemmin tulos kilahti kännykkäsovellukseen: negatiivinen. Henkinen helpotus tuli heti. Olokin parani sopivasti uuden työviikon alkuun.

Pääkirjoitus on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/21.

Lue myös: Tv-tuottaja otatti neljässä päivässä kolme koronatestiä, vain yksi niistä tunnisti viruksen – ”Jos viruksia on vähän, voi olla hankala saada niiden tartuttamia soluja näytetikkuun”

THL:n nykyohjeistuksen mukaan koronatestiin voidaan ohjata myös kaikki lieväoireiset. Koronavirustauti leviää lieväoireisten ja oireettomienkin taudinkantajien kautta.

THL:n nykyohjeistuksen mukaan koronatestiin voidaan ohjata myös kaikki lieväoireiset. Koronavirustauti leviää lieväoireisten ja oireettomienkin taudinkantajien kautta. © Tommi Tuomi

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X