Paavo Väyrynen ottaa etäisyyttä keskustan puoluehallitusvalinnoista nousseeseen rähäkkään: Puolueosastoni riidankylvö ei liity ehdokkuuteeni

Keskustan puoluehallitukseen pyrkivä Paavo Väyrynen sanoo, ettei hänen ruotsinkielisen puoluepiirinsä viime viikkojen räyhääminen johdu hänen ehdokkuudestaan. Piirin johto on haistatellut julkisesti muun muassa keskustan puoluesihteerille ja luvannut lähettää ”nätin hameen” keskustavaikuttajille, jotka eivät ymmärrä tukea heitä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paavo Väyrysen oma keskustan ruotsinkielinen piiri solvaa puoluejohtoa avoimesti. Väyrysen mukaan hän ei liity asiaan.

Keskustan puoluehallitukseen pyrkivä Paavo Väyrynen sanoo, ettei hänen ruotsinkielisen puoluepiirinsä viime viikkojen räyhääminen johdu hänen ehdokkuudestaan. Piirin johto on haistatellut julkisesti muun muassa keskustan puoluesihteerille ja luvannut lähettää "nätin hameen" keskustavaikuttajille, jotka eivät ymmärrä tukea heitä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Keskustan kaksikielisten kannattajien oma ruotsinkielinen piiri ilmoitti muutama viikko sitten valinneensa kokeneen ministerin, tohtori Paavo Väyrysen ehdokkaakseen keskustan uuteen puoluehallitukseen.

Kepun puoluevaltuusto valitsee puoluehallituksen jäsenet syyskokouksessaan 28. marraskuuta. Piirit nimeävät siihen haluamansa ehdokkaat, ja Väyrynen on suostunut tehtävään.

Väyrynen erosi keskustasta vuonna 2018. Hän on vetänyt omia pienryhmiään kuten Kansalaispuoluetta ja myöhemmin Seitsemän tähden liikettä.

Keväällä juuri ennen koronapandemian tuloa Väyrynen hankki kuitenkin taas keskustan jäsenkirjan eteläpohjalaisen Maalahden paikallisosastosta.

Teknisesti kaiken pitäisi olla kunnossa Väyrysen paluuta varten, mutta ruotsinkielisen piirin viimeaikainen oma yllättävä toiminta saattaa vielä torpata valinnan.

Piiri on alkanut solvata keskustavaikuttajia poikkeuksellisen rankasti, jopa julkisella nimittelyllä, ja saattaa joutua käytöksensä takia jäähylle puolueesta.

Piiriltä haistattelua kaikille

Taustalla on muun keskustan kenttäväen parissa liikkuva epäily Väyrysen puoluehallitusvalinnan oikeellisuudesta.

Ehdokkuusvalinta tehtiin ruotsinkielisen piirin syyskokouksessa, mutta piirin johto ei halua kertoa kuinka paljon äänivaltaisia jäseniä oli paikalla, tai kenelle kaikille kokouskutsu oli lähetetty. Sääntöjen vaatimaa, lehdissä julkaistua kokouskutsuakaan ei ole näkynyt.

Kukaan piirin jäsenistä ei ole silti valittanut päätöksistä, joten Väyrysen valinta on piirin mielestä pätevä.

Puoluelehti Suomenmaan kysyttyä asiasta piirin puheenjohtaja Peter Albäck alkoi haistatella lehden toimittajaa alatyylisesti ja ilmoitti, ettei oma puoluelehti saa olla häneen yhteydessä.

Piirissä käytetään alatyylistä kieltä. © Kuvakaappaus

Tämän jälkeen puheenjohtaja kehui tekoaan sosiaalisessa mediassa ja sanoi myös asiaan puuttunutta puoluesihteeri Riikka Pirkkalaista ”valehtelevaksi ja kieroksi ämmäksi”.

Muiden piirien toiminnanjohtajia hän haukkui nynnyiksi suvakeiksi ja uhosi lähettävänsä näille ”nätin hameen”. Piirin mielestä keskustan nykyjohto yrittää vain jarruttaa Paavo Väyrysen paluuta politiikkaan.

”Isot voimat keskustassa ovat valmiit tekemään melkein mitä vaan, jotta Väyrynen ei pääsisi puolueen johtaviin elimiin”, Peter Albäck kertoo Seuralle.

Erottamisvaatimuksia jo nyt mainehaitan takia

Karkea räyhääminen suututti keskustakenttää. Monet ruotsinkielisten paikallisosastojen ihmiset muun muassa Uudeltamaalta paheksuivat piirinsä käytöstä.

Suomenkielinen Keski-Pohjanmaan piiri ilmoitti sunnuntaina ajavansa ruotsinkielisen piirin erottamista puolueesta mainehaittojen takia.

”Sääntöjen mukaan puoluehallitus voisi näin tehdä, mutta kyse olisi todella poikkeuksellisesta toimenpiteestä. Erottamiset ovat aina ikävin vaihtoehto riitojen ratkaisemiseen. Nyt pitäisi löytää kaikille parhaat tavat lukkiutuneesta tilanteesta ulospääsyyn”, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo Seuralle.

”Kaksikielisessä maassa toiminta on ruotsinkielisille keskustan äänestäjille hyvin tärkeää. On selvää, ettei näin rajuksi yltynyt riitely ole kestävä tapa ajaa asioita”, Pirkkalainen sanoo.

Voi tosin olla, että Väyrysen paluu kaatuu vielä puoluehallituksen sukupuolijakaumaan: ehdolla on nyt liikaa pelkkiä miehiä.

Väyrynen: Riita ei johdu ehdokkuudestani

Paavo Väyrynen itse on pysynyt tukijoukkojensa taisteluista julkisesti sivussa.

Seura kysyi maanantaina Väyryseltä, onko hänen puoluehallitusehdokkuutensa syynä piirin ja muun keskustakentän väliseen riidankylvöön. Vai onko taustalla vain piirin oma toiminta?

Väyrynen vastasi sähköpostitse, ettei tiedä.

”Näillä kiistoilla ei ole mitään tekemistä ehdokkuuteni kanssa”, hän kirjoittaa.

Väyrynen kertoo, ettei aio alkaa kampanjoida keskustan puoluehallituksen paikasta mitenkään.

”Puolueen kaksikielinen piirijärjestö (Centerns distrikt – Keskustan piiri r.f.) on ehdottanut minua edustajakseen. Piirien tahtoa on aina kunnioitettu. Niin uskon nytkin käyvän.”

Hän kertoo Seuralle, että kommentoi aikeitaan ja toimintasuunnitelmiaan puoluehallituksessa tarkemmin vasta valintansa jälkeen.

Piiri: Erotusehdotuksen taustalla pelko Paavo Väyrysen pääsystä presidenttikilpailuun

Ruotsinkielistä piiriä johtava Peter Albäck uskoo vakaasti, etteivät erotusaikeet toteudu.

”Emme ole tehneet mitään sellaista kiellettyä tai väärää, joka puoltaisi piirin erottamista,”  Albäck kertoo.

Albäck arvelee, että Keski-Pohjanmaan piirin tekemän erotusehdotuksen taustalla on vuoden 2024 presidentinvaaleihin valmistautumista.

”Ensin en oikein ymmärtänyt, minkä takia he tekevät tällaisen paniikkipäätöksen, mutta selitys taitaa olla siinä, että Esko Ahon presidenttipeli on alkanut”, Albäck sanoo.

Hänen näkemyksensä mukaan Ahon tukijat haluavat kaikin keinoin pitää Väyrysen poissa seuraavasta, vuoden 2024 presidenttikamppailusta.

Vuonna 2012 ruotsinkielinen piiri nimesi ensimmäisenä Paavo Väyrysen keskustan sisäiseen presidenttiehdokaskisaan, eivätkä muut keskustalaiset uskaltaneet enää sen jälkeen lähteä kilpasille liian ylivoimaisen Vanhan Isännän kanssa.

”Nyt Mika Lintilä ja ehkä myös puoluejohto Helsingissä ei ota enää sellaista riskiä, että tämä tilanne toistuisi.”

Albäckin mukaan tätä varten puoluetoverit ovat valmiita jopa poistamaan Väyrysen oman tukipiirin puolueesta.

Väyrynen kertoi jo vuosi sitten, että hän aikoo olla ehdolla vuoden 2024 vaaleissa. Hän olisi silloin vasta 77-vuotias.

Seura ei tavoittanut ruotsinkielisen piirin erottamista vaatinutta Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajaa. 
Lue myös: Tämä on totuus: Suomella menisi paremmin, jos meillä kaikilla olisi Paavo Väyrysen itseluottamus
X